galéria megtekintése

Még bérletre sem elég, amit az Orbán-kormány adna

6 komment

L. K.

Egyértelműen rosszabbul járnak a dolgozók, ha a parlament elfogadja a kormánynak a cafeteria-rendszer átalakítását célzó javaslatait – állítja a Magyar Szakszervezeti Szövetség. Ezért azonnali és érdemi egyeztetést kezdeményeznek.

A sajtóból megismert javaslat szerint a versenyszférában a dolgozók a 450 ezer forintos cafeteriakeret 22 százalékát, azaz százezer forintot kaphatnak készpénzben, a többit SZÉP-kártyán. A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) Kordás László elnök által jegyzett közleményében felhívja a figyelmet arra: ezzel együtt megszűnik például az étkezési utalvány, és nem járulhat hozzá a munkáltató az utazási bérlethez, s nem adhat egészségpénztári, önkéntes nyugdíjpénztári, iskolakezdési támogatást. Ezekre évente kétszázezer forintot lehetett költeni.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

A változás nyomán az a munkavállaló, aki a kétszázezer forintos keretét eddig úgy használta fel, hogy havi hatezer forintot kapott Erzsébet-utalványban, és kifizették a BKV-bérletét, a jövőben 8333 forintot kaphat csak készpénzben, ami azonban még a dolgozó bérletre sem elegendő – hangsúlyozza közleményében az MSZSZ. Ezért azt javasolják, a dolgozó maga dönthesse el, hogy a cafeteriakeret mekkora részét kéri készpénzben, és az bruttósítva épüljön be az alapbérébe, valamint mennyit igényel SZÉP-kártyán.

 

A változtatás a kártyakibocsátókat arra ösztönözné, hogy versenyezzenek a vendégekért, és kedvezményekkel igyekezzenek megnyerni őket szolgáltatásuk igénybevételére.

Elfogadhatatlannak tartják emellett a megkülönböztetést dolgozó és dolgozó között: ugyanazokat a szabályokat kellene alkalmazni a köz- és a versenyszférában egyaránt.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség és tagszervezetei elkötelezettek a munkavállalók jövedelmének növelésében, amelyben jelentős szerep jut a béren kívüli juttatásoknak. Ezen belül is kiemelt jelentősége van a kormány által is hangoztatott munkavállalói öngondoskodásnak.

A ma benyújtott javaslat szöges ellentétben áll ezzel a céllal – fogalmaznak. Az önkéntes nyugdíjpénztárak kihagyása a rendszerből olyan kárt okoz, amely elfogadhatatlan. A szövetség határozottan kiáll amellett, hogy az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári tagdíj mint béren kívüli juttatási elem ne kerüljön ki a rendszerből, és továbbra is választható legyen.

Az MSZSZ elkötelezett a bérfelzárkóztatás, a dolgozói szegénység felszámolása iránt, és a béren kívüli juttatások átalakítását kizárólag abban az esetben tudnák támogatni, ha azok a munkavállalók érdekét szolgálják.

Állítják: ismét bebizonyosodott, hogy a jogszabályok nem megfelelő előkészítése, az érintettek kihagyása, az egyoldalú érdekérvényesítés elfogadhatatlan igazságtalanságokat, kezelhetetlen helyzeteket okoz. Van ésszerű javaslat a cafeteria korszerű átalakítására, van idő változtatni. Ezért kezdeményezik, hogy a kormány azonnal hívja össze a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát, ahol részleteiben tárgyalják meg a javaslatot.

A Liga a maga részéről eközben arra emlékeztet, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma két korábbi ülésén már szóba került a cafeteria-rendszer átalakítása, de a koncepció kidolgozatlansága miatt akkor nem sikerült érdemi vitát lefolytatni. Emiatt a kormány ígéretet tett arra, hogy a végleges változat kidolgozása után ismét a fórum elé kerül a javaslat. A konföderáció sajnálatosnak tartja, hogy erre eddig nem került sor, miközben a kormány benyújtotta javaslatát a parlamentnek.

Az előterjesztés jelenleg nem érhető el, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján lévő tájékoztató tudunk alapján a Liga a következőkre hívjuk fel a figyelmet: kedvezőnek tartják, hogy a jól bevált, a pihenést, rekreációt és a hazai turizmus érdekeit szolgáló SZÉP-kártya megmarad, súlyos hiva viszont az öngondoskodást és egészségmegőrzést szolgáló önkéntes pénztári támogatási rendszer megszüntetését.

Változatlanul nem támogatják a béresítést, mivel ez a megoldás egyrészt csökkenti a társadalombiztosítási rendszer bevételét, másrészt csökkenti a munkavállalók várható nyugdíját.

Figyelembe véve a nyugdíjrendszer jelenlegi állapotát, inkább – a vonatkozó országgyűlési határozattal összhangban – az önkéntes nyugdíjpénztárak megerősítésére lenne szükség - javasolják.

A szakszervezeti szövetség bízik benne, hogy csak félreértés a közleménynek az a kitétele, amely szerint a javaslat más szabályokat állapítana meg a versenyszféra és a közszféra dolgozóira. A Liga számára elfogadhatatlan, mert súlyosan diszkriminálná a közszféra munkavállalóit.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.