galéria megtekintése

Csak az maradt az LMP véleményéből, ami a kormányak is kedves

10 komment

Munkatársunktól

Az LMP két társelnöke, Szél Bernadett és Hadházy Ákos nem ösztönzi bojkottra a párt szimpatizánsait az októberi kvótanépszavazáson, de nem is támogatják ebben az ügyben a Fideszt. Az MTI kihagyta a tudósításából, hogy az LMP cinikus hatalomtechnikai lépésnek nyilvánította a népszavazási kiírását.

Nem jelent fordulatot az LMP-nek a migrációs válsággal kapcsolatos megközelítésében Szél Bernadett társelnök bálványosi szabadegyetemen kifejtett véleménye – állították a Népszabadságnak a párt illetékesei. Szél a két kormánypárti frakcióvezetővel, Kósa Lajossal és Harrach Péterrel folytatott kerekasztal-beszélgetésen az októberi kvótanépszavazásról azt mondta: „A migráció és bevándorlás mindig is nemzeti hatáskörben volt az unióban és ott is kell maradnia, zsarolásnak egyetlen nemzet sem engedhet. A válasz tehát az urna előtt a nem."

Az elhangzottakat sokan – a jobb- és a baloldalon egyaránt – fordulatként, a fideszes nézőpont melletti felsorakozásként értékeltek. A párt és a frakció belső körei nem így gondolják. Emlékeztetnek arra, hogy korábban Schiffer András volt társelnök is azt mondta, az Angela Merkel által javasolt kvótarendszer nem működőképes, a fejlesztési pénzek megvonásának belengetése a kvótarendszert elutasítókkal szemben „alávaló zsarolás".

A témával a párt vezető testületei közül az Országos Politikai Tanács és annak előterjesztése nyomán az országos elnökség is foglalkozott. Az elfogadott álláspont egyrészt a habonyi propaganda termékének minősíti a kormány kvótanépszavazási kezdeményezését, és azt tartalmazza, az LMP nem vesz részt a figyelemelterelő akcióban, a részvétellel kapcsolatos döntést pedig a választókra bízza. Ugyanakkor a szöveg azt is tartalmazza, hogy a párt a migrációs politika meghatározását a nemzeti parlamentek illetékességi területének tartja, sőt, az EU által követett migrációs politikának is az egyes tagállamok parlamenti döntésein kellene alapulnia.

 

Szél szerint bizonyos részek kimaradtak az MTI tudósításából, például az, hogy a népszavazási kiírását cinikus hatalomtechnikai lépésnek nevezte, amelynek nincs köze a menekültproblémához. – Hogy ennek ellenére mégsem ösztönzünk senkit bojkottra, annak két oka van. Az LMP egyik alapértéke a részvétel, a népszavazás intézményét tiszteljük, bízunk a választók felelős döntésében. Azt is helytelennek tartjuk, ha valaki a népszavazást ellenzéki helyosztóként kívánja használni, a távolmaradók vagy az igen szavazatok számából következtetve a pártok erősorrendjére – hangsúlyozta Szél Bernadett. Szerinte sok érv szól ugyan a távolmaradás mellett, és ő maga is arrafelé hajlik, de továbbra is úgy gondolja, hogy voksolás esetén a pártja álláspontjából a nemleges szavazat következik. Azt a beállítást viszont szavai félremagyarázásának vagy félreértésének nevezte, hogy az LMP bárkit „a kormánnyal együtt a nemre buzdít".

A másik társelnök, Hadházy Ákos a Népszabadság kérdésére azt nyilatkozta: nincs köztük nézetkülönbség a kvótareferendum megítélésében. Ő is úgy látja, hogy a migrációs válság a küldő és a fogadó országok számára is hatalmas kihívás, a probléma megoldásában azonban sem a népszavazás, sem a kötelező kvóta nem segít. Hadházy jelentette ki elsőként az LMP prominensei közül, hogy nem fog részt venni a népszavazáson.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.