galéria megtekintése

Greenpeace: Orbán helyett Brüsszel képviseli a magyarok érdekeit

10 komment

NOL
NOL

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít a paksi atomerőmű bővítése kapcsán megsértett közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok miatt Magyarország ellen. A Greenpeace szerint a döntés azt mutatja, hogy Brüsszelben is felismerték Paks 2 kockázatait.

A környezetvédelmi szervezet szerint a versenyeztetés nélkül megrendelt, állami támogatással drágán, titkolózás közepette építendő Paks 2 gazdasági, környezeti és társadalmi szempontból is egyértelműen hátrányos Magyarország számára.

Bólogató kutyákként szimbolizálták a szerződést elfogadó képviselőket a Greenpeace tavalyi akcióján
Bólogató kutyákként szimbolizálták a szerződést elfogadó képviselőket a Greenpeace tavalyi akcióján
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A Greenpeace azt várja a magyar kormánytól, hogy az uniós jogszabálysértés miatt azonnal állítsa le az atomerőmű-bővítést.

 

A Greenpeace 2014 áprilisában levélben hívta fel az Európai Bizottság figyelmét, hogy a paksi atomerőmű bővítése ellentmond a közbeszerzésre, az állami finanszírozásra és az energiapiacra vonatkozó uniós jogszabályoknak. Az Európai Bizottság mostani döntésével kimondta, hogy a magyar kormány megsértette az Unió közbeszerzési szabályait azzal, hogy közvetlen, nyílt pályáztatás nélkül adtak megbízást az orosz Roszatomnak a paksi atomerőmű kibővítésére.

A magyar kormánynak megint magyarázkodnia kell az atomerőmű-bővítéssel kapcsolatban. Nem csak az Unió felé, de a saját állampolgárai felé is. A folyamatban lévő uniós vizsgálatok ellenére a kormány már költi a közpénzt Paks 2-re: az idén 28, jövőre a tervek szerint 113 milliárd forintot, és továbbra sem hoztak nyilvánosságra számításokat a projekt gazdaságosságról.

Megérte tiltakozni
Megérte tiltakozni
Népszabadság

Eközben egyre jobban látszik a jelenlegi trendek fényében, hogy a megújuló energiaforrásokba befektető országok előnybe fognak kerülni a drágán és csak állami támogatással megépíthető atomerőműveket erőltető államok energiapolitikájával szemben. A kormány ennek ellenére – ismételten megsértve az uniós és magyar jogszabályokat – a radioaktív hulladékok kezelésére és a paksi atomerőmű leszerelésére félretett tartalékok felélését tervezi - olvasható a szervezet közleményében. 

A magyar kormány helyett úgy tűnik, ezúttal Brüsszel képviseli a magyarok érdekeit. A Greenpeace azt várja a magyar kormánytól, hogy állítson le minden Paks 2-vel kapcsolatos folyamatot, és hozza nyilvánosságra a beruházás részleteit. Az atomerőmű-bővítés leállítása nagy lehetőséget jelentene Magyarország számára, hogy elinduljon a decentralizált és versenyképes megújuló energiákon alapuló jövő felé. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.