galéria megtekintése

„A magyarokat nevezték ki ellenségnek”

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 20. számában
jelent meg.


Hajba Ferenc
Népszabadság

Az Osztrák Szabadságpárt magyar munkásokkal (bevándorlókkal) plakátoltatja ki egész Burgenlandot: a hirdetésekben a szélsőjobboldali párt a gazdasági bevándorlók (például a plakátragasztók) elleni lépéseket szorgalmaz.

– Nem tudom, miért a magyarokat nevezték ki ellenségnek. Igaz, ők vannak a legtöbben, de a nagy részük este legalább hazajár, a törökök meg a többiek itt maradnak a nyakunkon – mondja a Fertő tavi osztrák Neusiedl am See (Nezsider) településen egy férfi az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) Hazai pályaelőnyt a burgenlandiaknak feliratú hirdetőtáblája előtt.

Az idegenek helyett az osztrákoknak munkát követelő plakátok egy részét magyar munkavállalók ragasztották fel, legalábbis a Kronen Zeitung fényképet közölt egy magyar rendszámú autóról, melynek a vezetője éppen a magyarellenes plakátot simítja el az utcai felület hirdetőtábláján.

A Kronen Zeitung fotóján egy magyar furgon vezetője plakátol
A Kronen Zeitung fotóján egy magyar furgon vezetője plakátol

 

Neusiedl am See népszerű központja a Fertő tónak, megszokhatták az idegeneket. Nemcsak a turisták egy része külföldi, de a vendéglátóiparban alkalmazottak sem helybeliek. Magyarok takarítják a panziókat, a pincérek, a szakácsok között is sokan Sopron, Győr és Szombathely környékéről érkeztek, de akadnak köztük alföldiek is.

– Elég nagy árulás, hogy magyar ember magyarellenes plakátokat ragaszt ki

– dühöng egy Sopron környékéről átjáró pincér, de a nevét nem adja.

– Már itt is félnek a munkavállalók? – kérdezem a húszas éveinek közepén járó nyurga fiatalembert.

– Van mit féltenünk – feleli. – Itt helyben már szinte minden állás foglalt az alkalmi mezőgazdasági munkák kivételével. Legközelebb talán Salzburg környékén tudnék elhelyezkedni a szakmámban, de onnan képtelenség volna naponta hazajárni.

Burgenland valóban tele van külföldiekkel, ezt úton-útfélen szajkózzák a helybeliek.

– Lassan kinő az alkalmazottakból egy kistulajdonosi réteg, én is ismerek olyan céget, amit szinte észrevétlenül átvettek a románok vagy a törökök – magyarázza egy sétáló férfi a kikötő közelében.

– Ez miért baj a piacgazdaságban? Hiúsági kérdés? – faggatom. A fejét rázza.

– Egy török munkaadó nem vesz fel helybelit, csak a saját fajtáját. Más a munkakultúrájuk, a viselkedésük, lassan az irányításuk alá kerül egész Burgenland – osztja meg az aggodalmait.

– Lassan parkolni sem lehet hétköznaponként az ingázó magyaroktól. Az árokpartokat is elfoglalják, mert a nagyobb áruházak parkolóiba már nem engedik be őket – hallom ugyancsak a kikötőben.

– A magyarok jobbak a törököknél. Nekik legalább nem kell majd mecsetet építenünk

– jegyzi meg cinikusan egy asszony.

A magyar vállalkozónak, aki a Szabadságpárt plakátjait ragasztotta, nem sikerült a nyomára bukkannunk.

– Itt mindent a külföldiek csinálnak, az osztrákok meg learatják a hasznot, közben rühellik az idegeneket – méltatlankodik egy ruhabolti magyar eladólány. Ezzel együtt nem adná fel az állását, lényegesen többet keres, mint amennyit odahaza kapna ezért a munkáért. Nagyjából a négyszeresét.

– Igaz, sok a meló, gyakran a magyar vásárlókkal szenvedünk a legtöbbet, nem értik, hogy nem adhatunk nekik pluszkedvezményt hazafias alapon – mondja.

A kisvárosban több olyan német vezető is letelepedett, akik Magyarországon töltenek be komoly beosztásokat, a nálunk beruházó német cégeknél. Főleg gyerekeik német ajkú iskoláztatása miatt választották az osztrák települést. Ők nem érzik az idegenellenességet, igaz, általában hajnalban indulnak Magyarországra, s éjszaka térnek haza. A politika szívesen korbácsolja fel a burgenlandiak félelmeit. Maga a szociáldemokrata tartományfőnök, Hans Niessl is többször szorgalmazta az ideiglenes határellenőrzés visszaállítását.

A leghangosabb az ügyben a szélsőjobboldali Szabadságpárt, amelyik plakátoltat is a magyar munkavállalók ellen, és szigorú létszámkorlátozást vezetne be. Ettől a határ magyar oldalán rettegnek, hiszen külön ipar alakult ki a Magyarország távolabbi vidékéről érkező, Ausztriába naponta ingázó magyar munkaerő elhelyezésére. Munkásszállók épültek, panziók élnek az ingázókból. Ha korlátoznák a magyar munkavállalók számát, sok vállalkozás menne tönkre Mosonmagyaróváron, Jánossomorján, de még talán Sopronban is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.