Magyarországon érettségi tétel lett a gyűlölet

Jézus is egy migráns. Mindenki idegen valahol. Egyetlen ember sem illegális. Nem azért fizetek adót, hogy az állami idegengyűlöletet finanszírozzam. Magyarország jobban aljasít – ilyen feliratok alatt gyülekeztek kedden este Budapesten a Deák téri idegenellenesség-elleni tüntetés résztvevői.
Fotó: Földi Imre / Népszabadság
Nem voltak sokan, a kezdéskor legfeljebb néhány százan lehettek, de látványosan felülreprezentáltak voltak közöttük a fiatalok, illetve a Budapesten élő külföldiek (utóbbiak inkább olasz, német, angol táblákkal demonstráltak). Néhány politikus és „híres ember" is felbukkant: az Együtt-től Juhász Péter, Demszky Gábor korábbi főpolgármester, és Kőszeg Ferenc, aki nézőből később szónokká lépett elő.

Elsőként egy Ali nevű menekült kapott szót. Szerinte a konzultáció úgy mutatja be a menekülteket, mintha fenyegetést jelentenének az országra nézve, és a terrorizmust támogatnák, pedig például neki épp a terrorizmus elől kellett elmenekülnie hazájából, Afganisztánból. – Hálás vagyok, hogy védelmet adnak nekem és a családomnak. Három hónapja élek Budapesten a családommal. A gyerekeim iskolába járnak, végre úgy élhetnek, mint az igazi gyerekek. Biztonságban érzik magukat, és boldogok. A magyarok az én tapasztalataim szerint szeretik a menekülteket, de a mostani nemzeti konzultáció idegengyűlöletet szít közöttük. Nagyon veszélyes idegengyűlöletre nevelni a gyerekeket, az én hazámban ez szélsőséges erőszakhoz és népirtáshoz vezetett – mondta.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

Kőszeg Ferenc, a Helsinki Bizottság alapítója arról beszélt, hogy Orbán Viktor tisztességet nem ismerő tanácsadói a konzultációs kérdőívnek nevezett uszító irattal próbálják összerántani a miniszterelnök fogyatkozó táborát. Kőszeg felhívta a figyelmet az évtizedek óta tartó népességfogyásra, és arra, hogy utoljára akkor emelkedett a lakosságszám, amikor a Ratkó-gyerekek szülőképes korba értek – az elnéptelenedést semmilyen politikai intézkedés nem tudta megfékezni. Ha Orbán akarata érvényesül, a mai harmincasoknak nem lesz nyugdíja, mert nem lesz, aki befizesse – figyelmeztetett.

Bara Margit, a tüntetést szervező Migszol aktivistája felidézte: a Charlie Hebdo-merénylet után Orbán együtt menetelt Párizsban az európai vezetőkkel, hitet téve amellett, hogy a bevándorlás nem terrorizmus, majd hazajött, és elindította a kampányát a bevándorlók ellen. Azóta érettségi tétel lett a gyűlölet, az idegenellenes uszításra közel annyit költ az állam, mint az összes magyarországi menekültre, a nálunk menedéket kérők pedig nemsokára összehasonlíthatják, hogy Szíriában vagy Magyarországon bánnak velük megalázóbban az őrök.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

– Ha nincs menekülttábor, akkor nincs menekültprobléma, ha van stadion, akkor van jó foci, ez Orbán Viktor világa – szögezte le az aktivista, aki szerint azon is el kellene gondolkodnia a kormány híveinek, hogy a Magyarországra érkezők sokszor éppen Orbán új barátai, a keleti despoták és diktátorok elől menekülnek.

– A miniszterelnök mostanában azzal hergeli az embereket, hogy a menekültek bűncselekményt követnek el az illegális beutazással. Szeretnénk felvilágosítani a jogi diplomával rendelkező kormányfőt, hogy az iratok nélküli határátlépés már nem bűncselekmény – hangsúlyozta.

A beszédek után a tömeg a Duna-partra vonult, a demonstráció a konzultációs kérdőívekből hajtogatott papírcsónakok vízre bocsátásával ért véget.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.