galéria megtekintése

Magára borította a kormány a Tőkés-botrányt

9 komment


M. László Ferenc

Aláírta vagy sem Tőkés László az autonómiát követelő dokumentumot? Utánajártunk, kinek van igaza a vihart kavart fordulatos ügyben.

Nagy port kavart Tőkés László viselkedése a határon túli magyarok legmagasabb fórumán, a december 3-án ülésezett Magyar Állandó Értekezleten (MÁÉRT). Mint arról szerdán beszámoltunk, a levezető elnök hiába kérlelte, nem volt hajlandó elmondani a beszédét, és állítólag nem írta alá a zárónyilatkozatot sem, pedig az tartalmazta a volt református püspök képviselte legfontosabb követelést, a kisebbségi autonómiát. Több részvevő határozottan állította a Népszabadságnak, hogy Tőkés az ülést is otthagyta, legalábbis ebéd után már nem látták.

Az első verzió, amit a sajtó megkapott
Az első verzió, amit a sajtó megkapott

Ám egy héttel az esemény után az európai parlamenti képviselő sajtóirodája kiadott egy „pontosító” közleményt, mely szerint ő igenis aláírta a nyilatkozatot. Ezt bizonyítandó Tőkés péntek reggel kitett a Facebook-oldalára egy dokumentumot, melyen szerepel a szignója. Csakhogy jól látható, hogy ez nem az eredeti példány. Azt ugyanis a résztvevők többsége, így Orbán Viktor, Semjén Zsolt és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, Kelemen Hunor is kék tollal írta alá. A Tőkés által közzétett dokumentumon viszont mindenkié fekete, kivéve az övét, ami sötétkék. Tehát Tőkés az eredeti lap kinyomtatott vagy fénymásolt változatát utólag írta alá.

 
Ezt aláírta Tőkés, kár, hogy nem stimmel a tinta színe
Ezt aláírta Tőkés, kár, hogy nem stimmel a tinta színe

Közleményében a „csúszást” azzal magyarázta, hogy a sajtóhoz a dokumentum „egy korábbi, nem végleges változata jutott el”, ezért csatolta a „jó” verziót. Ám a Miniszterelnökség által szerdán kiküldött e-mailben a következő olvasható: „Mellékelten küldöm a (...) MÁÉRT ülés végleges, aláírt zárónyilatkozatát”, és ezen a Tőkés neve feletti rész üresen állt. A romániai magyar hírportál, a Maszol péntek délben kiszúrta, hogy a facebookos dokumentummal valami nincs rendben.

A Maszol-cikk megjelenése után a MÁÉRT-ot szervező miniszterelnök-helyettes irodájához fordultunk, ahonnan délután kaptunk egy újabb aláíróívet, melyen már szerepel Tőkés szignója. De ez sem azonos azzal, ami a Facebookon megjelent: ezen jóval arrébb van az aláírása, mint a másolt példányon. Ezért újból megkerestük Semjén Zsolt irodáját, ahol leszögezték: Tőkés, igenis még az ülés napján aláírta a dokumentumot. Ezek szerint a kormány által szerdán kiküldött példány hibás volt, vagy valaki nem mond igazat.

Ezen már kék a tinta, viszont máshol van az aláírás
Ezen már kék a tinta, viszont máshol van az aláírás

Több résztvevő szerint Tőkés azért nem szólalt fel, mert a szervezők jelezték neki, hogy az előző szónokok – Orbán és Kelemen – túllépték az időkeretüket, ezért az utánuk következő két szervezet képviselője közül már csak az egyik beszélhet. Ugyan a Tőkés László képviselte Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) kapott szót, a volt püspök nem akarta megtartani a beszédét,  méltatlankodva kinyomta a mikrofonját. A részvevők között a folyosón az terjedt, Tőkés azért is sértődött meg, mert az elmúlt években Orbán inkább az RMDSZ oldalára állt, az EMNT már nem jut akkora támogatáshoz, mint az előző években. A volt püspök egyébként a Fidesz színeiben került be tavaly az Európai Parlamentbe.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.