galéria megtekintése

Mindenki előtt nagyon kínos helyzetbe hozta Orbán Viktort Tőkés László

28 komment


M. László Ferenc

Nem volt hajlandó felszólalni, és az összes Kárpát-medencei magyar párt által szignált, autonómiát követelő nyilatkozatot sem írta alá Tőkés László. A volt református püspök, a Fidesz európai parlamenti képviselője még Orbán Viktort is kínos helyzetbe hozta.

Egyetlen résztvevő nem írta alá a határon túli magyarok legmagasabb fórumának zárónyilatkozatát: a Fidesz európai parlamenti képviselője, a volt erdélyi püspök, Tőkés László. Pedig a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) szervezői előkelő helyre tették az íven a nevét: rögtön Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Kelemen Hunor után ő következik.

Tőkés szignója nem véletlenül maradt le a nyilatkozatról. A NOL-nak a Máért több résztvevője azt mondta, hogy az egykori református püspök megsértődött a szervezőkre, a beszédét sem volt hajlandó megtartani.

A legfontosabb határon túli szervezeteket, magyar pártokat tömörítő Máértet a kormány hívja össze, ezen a tanácskozáson vitatják meg a külhoni magyarság legfőbb problémáit. A december 3-i ülést ünnepélyes keretek között a Várkert Bazárban tartották, a miniszterelnök itt jelentette be, hogy a kormány Szlovákiához hasonlóan az Európai Unió bíróságához fordul a menekültkvóta miatt.

 

Tőkés annak ellenére nem írta alá a résztvevők – így a Fidesz, a KDNP és az összes ellenzéki frakció – által egyhangúan megszavazott és szignált zárónyilatkozatot, hogy az tartalmazza a volt püspök képviselte legfontosabb követelést, az összmagyarság szorgalmazta autonómiát.

Orbán és Tőkés júliusban Tusnádfürdőn. Kényszeredettek
Orbán és Tőkés júliusban Tusnádfürdőn. Kényszeredettek
Koszticsák Szilárd / MTI

Több forrás is azt mondta lapunknak, hogy Tőkés közvetlenül Kelemen után szólalhatott volna fel. Viszont ő csak annyit mondott, neki azt tanácsolták, spóroljon a szóval, nem jut mindenkire elég idő, így nem fogja megtartani a beszédét. Majd kinyomta a mikrofonját. Erre a levezető elnök, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságát vezető fideszes Potápi Árpád udvariasan – egyes források szerint kérlelően – jelezte, Tőkésre mindenképpen van idő, de az EP-képviselő hajthatatlan maradt. Forrásaink szerint mindez akkor történt, amikor Orbán Viktor még a teremben volt.

Két résztvevő is azt mondta, a miniszterelnök kínos helyzetbe került, kényszeredetten nevetgélt. Többen úgy emlékeznek, Tőkés a szünet után ott is hagyta a rendezvényt.

Az egyik ellenzéki párt politikusa lapunknak azt mondta, mivel Orbán hosszan beszélt, de Kelemen is túllépte pár perccel az időkeretét, a résztvevők attól tartottak, hogy kicsúsznak az időből, ezért jelezték a szónokoknak, hogy időzavarban vannak. Ugyanakkor a részvevők között a folyosón az terjedt,

Tőkés azért is sértődött meg, mert az elmúlt években Orbán inkább az RMDSZ oldalára állt, a többi erdélyi szervezet – így a Tőkés által képviselt Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács – már nem jut akkora támogatáshoz,

mint pár évig a Fidesz 2010-es kormányra jutása után.

Ugyanakkor Tőkés személy szerint sokat köszönhet a Fidesznek. Tavaly a miniszterelnök-pártelnök kitalálta, hogy a párt európai parlamenti listájára kerüljenek fel külhoni magyar politikusok is. A hvg.hu akkor arról számolt be, hogy mindez Tőkésről szólt: mivel az RMDSZ már nem akarta indítani, Orbán meg akarta tisztelni régi szövetségesét azzal, hogy bejuttatja a strasbourgi testületbe. Ennek viszont a KDNP-sek itták meg a levét, akik hátrébb szorultak a listán.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.