galéria megtekintése

Lázadó MSZP-sek: ma még csak bukni lehet

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 08. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

Horváth Csaba visszalépett, de vannak, akik kitartóan ellenzik a fővárosi megállapodást.

Támogatásáról biztosította Falus Ferencet a szocialista Horváth Csaba, és ezzel voltaképpen lemondott a főpolgármester-jelölti posztról. A fővárosi szocialisták viszont már a párttanács keddi ülésén lemondtak Horváthról. Az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az Együtt–PM budapesti megállapodásával elégedetlen kerületi vezetők nem érte küzdöttek, hanem önmagukért, azért, hogy visszalépése esetén, annak áraként kedvezőbb pozícióba kerüljenek.



Csütörtök óta Horváth Csaba is támogatja...
Csütörtök óta Horváth Csaba is támogatja...
Reviczky Zsolt

Forrásaink szerint Horváth ezt nem látta át rögtön, ezért próbált a lázadás élére állni, de végül – több ütemet késve – meghátrált. Bár azt ígérte, döntéséről pénteken az őt tavaly ősszel az MSZP főpolgármester-jelöltjévé választó küldöttértekezletet tájékoztatja először, már tegnap délután közölte a Facebookon, hogy visszalép.

Azt írta, Budapest érdeke, hogy leváltsák a Fideszt. Erre a teljes összefogást tartotta a legjobb megoldásnak. „Ennek a meggyőződésünk szerinti győzelmi stratégiának rendeltük alá a tárgyalásokat az elmúlt hónapokban. Az idő azonban elfogyott, 67 nap múlva választ Budapest. Ezért a héten tudomásul kellett vennünk, hogy az együttműködésnek egy kevésbé erős, de egyetlen elérhető módja a koordinált indulás. (…) A választáson derül majd ki, valóban ez volt-e a győzelemre vezető kompromisszum. Mindent meg fogunk tenni, hogy sikerüljön, mert Budapest csak akkor lehet odafigyelő, tiszta és biztonságos város, ha együttműködünk. Ezért támogatom Falus Ferencet. Azért adok meg neki minden segítséget, hogy valódi alternatívát nyújthasson és győzelemre vezesse a baloldalt és a liberálisokat Budapesten” – írta. Horváth így joggal tart igényt arra, hogy II. kerületi polgármesterjelöltként ő vezesse a szocialisták fővárosi listáját.

 

Ez azonban nem változtat azon, hogy több kerületi MSZP-szervezet (például az óbudai, a belvárosi, a kőbányai és a zuglói) továbbra is elégedetlen a hétfőn bejelentett egyezséggel, bár a fővárosi vezetők győzködik őket rendesen. A kerületi vezetőkből álló párttanácsban nagyjából 60 százaléknyi többsége volt a megállapodásnak, de a ma végső döntést hozó küldöttértekezleten a nagyobb kerületek szava jobban számít, mert a testület nagyjából száz tagját a pártszervezetek taglétszáma alapján delegálják.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy mihez kezdenek az elégedetlenek akkor, ha kisebbségben maradnak. Steiner Pál, a Belváros korábbi MSZP-s polgármestere lapunknak megerősítette, hogy nemmel szavaz a megállapodásra. Hozzátette: ha egyedül lesz, betartja a többségi döntést, de ha több kerület is kitart, az már más helyzet.

A helyi jelöltek kiválasztásában az MSZP alapszabálya szerint a helyi szervezet illetékes, a küldöttértekezlet csak a főpolgármester-jelöltről és a fővárosi listáról határozhat, minden más döntése ajánlás – hangsúlyozta. Azt az ajánlást pedig, hogy az V. kerületi MSZP ne állítson önálló polgármesterjelöltet az Együtt–PM-es Juhász Péterrel szemben, és tízből kilenc egyéni körzetben egymás ellen induljanak a baloldali pártok, nem fogadják el. Mindazonáltal úgy tudjuk, Steiner és Juhász tegnap tárgyalt, és valamelyest közeledtek az álláspontok.

...Falus Ferencet
...Falus Ferencet
Móricz-Sabján Simon

„Nem ez a legtökéletesebb megállapodás, amit el lehet képzelni az MSZP számára. De az önkormányzati választást nem a képzelet birodalmában tartják, hanem Budapesten az ősszel. Az Együtt–PM csak ezt a verziót volt hajlandó elfogadni, a DK pedig végül támogatta ezt a megoldást” – mondta a Népszabadságnak Kunhalmi Ágnes fővárosi pártelnök. Szerinte természetes, hogy voltak viták a tervezetről, de azokat a küldöttértekezlettel le kell zárni, és a kampányra kell koncentrálni. „Egy többhetes tárgyalássorozat nehezen tető alá hozott eredményét szűk két hónappal a választások előtt már senki sem rúghatja fel. Ez politikai öngyilkosság és végső soron a változást akarók elárulása volna” – jelentette ki.

Egy másik fővárosi vezető arról beszélt: a megállapodást már csak azért sem lehet újratárgyalni, mert bő két hét múlva kezdődik a kampány, több helyen már a jövő héten elkezdik fényképezni a jelölteket. Nem lehet tovább alkudozni azon, hogy ki mosolyogjon a szórólapokon.

A megállapodás Falus Ferenc jelölése mellett kiterjed a kerületi polgármesterjelöltekre (hat az MSZP-nek, öt-öt a DK-nak és az Együtt–PM-nek jut, hét kerületben mindhárom párt saját jelölttel indul), és rendelkezik arról, hogy az egyes kerületekben hány képviselő-jelölti hely jut a pártoknak. De csak az arányszámot határozza meg, azt, hogy melyik körzet kié, a helyiekre bízza: a legtöbb helyen már megegyeztek róla, de nem mindenhol. Ebben tehát van mozgástér.

A polgármester-jelölti posztoknál viszont nincs, és a fővárosi MSZP egyik vezetője azt hangsúlyozta lapunknak: ha egy kerületi szervezet szembemegy a többségi határozattal, vállalnia kell a következményeket. A renitensek egyike viszont azt mondta: legfeljebb politikai következményekről lehet szó, és azoktól nem riad meg, kész a párt etikai bizottsága elé is elmenni.

Kunhalmi Ágnes viszont – aki szerint Horváth Csaba nehéz döntést hozott meg azzal, hogy lemondott a jelöltségről, ezért köszönettel tartoznak neki – azt mondja: aki továbbra is a javaslat elutasítása mellett érvel, az az MSZP és a baloldal országos újraépítkezésének esélyét szalasztja el. Hogy mi várható ma a küldöttértekezleten? Kunhalmi szerint „összegyűlik száz szocialista egy szobában, ahol megnyerni még nem tudjuk a választást, de ha rosszul döntünk, elveszíthetjük.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.