galéria megtekintése

Lázár megnyeste a nagy tervet

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 02. számában
jelent meg.


Szalai Anna
Népszabadság

Átláthatatlan politikai háttérjátszmákban dől el a Liget Budapest Projekt sorsa. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító indítványában 6,28 milliárd forint elvonását javasolja a Városliget átalakítását célzó programtól. Majd ugyanazzal a lendülettel 5,64 milliárd forint átcsoportosítását kéri közgyűjteményi beruházásokra.

Az indoklásból kiderül: a Szépművészeti, a Néprajzi, illetve a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum kapná a pénzt nem részletezett arányban és céllal. Lázár annyit közöl: „A projekthez kapcsolódó egyes feladatokat közvetlenül az érintett múzeumok látják el.”

Ha a költségvetési bizottság szerdán elfogadja a javaslatot – az Országgyűlés utána már egyben szavaz a módosítókról –, a beruházás elveszíti jövő évi forrásainak harmadát. A megmaradó 12,8 milliárd kevesebb, mint az idei támogatás, holott jövőre már elkezdődne a tényleges építkezés.

Lázár János újragombolja a kabátot
Lázár János újragombolja a kabátot
Teknős Miklós / Népszabadság

 

– Nincs szó a források megkurtításáról, csupán a személyi, dologi és a beruházási forrásokat választották szét, ezek összege változatlan – magyarázza válaszában a Városliget Zrt. Arra nincs felelet, miért kell ezeket szétválasztani. Különösen akkor, ha – mint írják – mindez a Liget Budapest Projekt keretében zajlik majd. Abban viszont biztosak, hogy a Néprajzi Múzeum a Liget Budapest Projekt része marad. (Kerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, de kérdéseinkre érdemi választ nem kaptunk.)

Mindenesetre ami az egyik percben biztos, a másikban már csak elvetett terv. Hoppál Péter kulturális államtitkár például novemberben még úgy fogalmazott: ötven százalék, hogy elindul jövőre a Liget Budapest Projekt. Azután külön kormánydöntéssel kaptak 11,7 milliárdot. A Nemzetgazdasági Minisztérium legalábbis ennyiről küldött részletezést a parlament költségvetési bizottságának, miközben a Városliget Zrt. 15,8 milliárdról beszél.

Kapcsolódó cikkünk: Kapkodnak a széthulló negyed darabjai után

Óbuda is bejelentkezett a Liget Budapest Projektből kieső múzeumokra. A Fő tér körül formálódó „múzeumi körzethez” ugyanis kiválóan illeszkedne a Liget-projektből kiszoruló Fotó Múzeum.

Tovább a teljes cikkre: >>>

De Hoppál néhány hete új irányt jelölt ki. Eldöntött tény – jelentette ki –, hogy a Magyar Nemzeti Galéria, a Néprajzi Múzeum és a Magyar Zene Háza a Városligetben épül fel. A munkálatokra a jövő évi költségvetésben 30 milliárd forint áll majd rendelkezésre. A parlamenthez benyújtott költségvetésben viszont „csak” 19,1 milliárd szerepel a Liget projekt költségvetési során. Innen csípne le 6,2 milliárdot Lázár.

Igaz, a Fővárosi Nagycirkuszra további 3,5 milliárdot irányoztak elő, és mindjárt ki is neveztek hozzá egy miniszteri biztost, Fekete Péter volt békéscsabai színházigazgatót. Neki kell kitalálnia többek között azt is, hogy hová költözzön a cirkusz, miután az állatkert a Vidám Park után a cirkusz helyére is szemet vetett.

Baán Lászlót kárpótolják
Baán Lászlót kárpótolják
Kurucz Árpád / Népszabadság

L. Simon László parlamenti államtitkár rögtön igazodott a változó elképzelésekhez. Márciusban még úgy vélte, a Néprajzi Múzeum jobb helyen lenne a Várban, de most már a Városligetet tartja ideális helyszínnek. Baán László, a Liget projekt miniszteri biztosa is érezheti az új irányt. Az öt új múzeumnak csak egyben, „brandként” van létjogosultsága – tartotta korábban –, most már a zeneházban és a galériában látja a projekt lelkét. Két költségvetési soron is kompenzálják megcsonkított álmaiért. A Szépművészeti Múzeum a közgyűjteményi beruházások 5,64 milliárdjának egy részére, illetve további 300 millióra is számíthat.

Kapcsolódó cikkünk: Csak a kérdések sokasodnak

Mintha mindez már megtörtént volna egyszer. A csinnadrattás építészpályázat, a megtérülést igazoló tanulmány, az egyre konokabbul ellenálló kerületi önkormányzat, a politikai-társadalmi konszenzus hiánya és a rosszul kiválasztott helyszín egyre magasabbra törő probléma gejzíre.

Tovább a teljes cikkre: >>>

Körvonalazódik tehát a kormányzati alku. Múzeumi negyed ugyan nem lesz, de a Néprajzi Múzeum, valamint a Ludwiggal bővített új Magyar Nemzeti Galéria az idén elbontani kívánt Petőfi Csarnok helyén – de azon túlterjeszkedve – kap helyet. A Fotó- és az Építészeti Múzeumot Óbuda és Józsefváros is befogadná. De költözhet a Magyar Mezőgazdasági Múzeum a Vajdahunyad várából, hogy helyet adjon egy hungarikumokat bemutató kiállításnak, bár a Földművelésügyi Minisztérium inkább egy „falu a városban” koncepcióban gondolkodik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.