galéria megtekintése

Levadásznák az embercsempészeket

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 06. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Képtelenség megállítani, de még csak lassítani is az illegális migrációt a hagyományos módszerekkel. Egy lapunknak névtelenséget kérve nyilatkozó belügyi illetékes a határellenőrzések szigorítása helyett a menekültek vámszedőire, az embercsempészekre mérne csapást.

Az év eleji roham megszűnt, de naponta még mindig több tucat menekültet állítanak elő a határrendészek az ország déli megyéiben. Az illegális bevándorlók 99 százaléka, idén több mint 41 ezer ember (a január elseje és április 28-a közti időszakra vonatkozó adatok szerint) a magyar–szerb határon lépett az Európai Unió területére.

Többségük azonnal menedékjogot kér, majd az első adandó alkalommal elhagyja a számára az ügyintézés idejére átmeneti szállásként kijelölt befogadóállomást és folytatja az útját eredeti célja, Európa valamelyik gazdagabb országa felé. Még ma is nagyon erős a magyar határrendészetre nehezedő nyomás. Egy lapunknak névtelenséget kérve nyilatkozó belügyi illetékes szerint a Balkánról felénk áramló menekültáradatot nem lehet feltartóztatni a határon szolgáló rendőrök számának további növelésével. Szerinte stratégiát kellene váltani egész Európának.

Forrásunk szerint szakmai körökben köztudomású tény, hogy az illegális bevándorlók döntő többségét szervezett embercsempészbandák szállítják a schengeni határig. Igen gyakran e bűnszervezetek a jól fizető munka és a bőkezű szociális ellátás hamis ígéretével ösztönzik is a kivándorlást. Ezeket a hatóságok előtt nagyrészt ismert bűnszervezeteket, illetve ezek vezetőit kellene összehangolt nemzetközi rendészeti akciók keretében elfogni.

 
Az illegális bevándorlók többségét szervezett embercsempészbandák szállítják a határig
Az illegális bevándorlók többségét szervezett embercsempészbandák szállítják a határig
Reviczky Zsolt

A csempészútvonalak időleges elvágásával, felszámolásával sem szűnne meg a menekültáradat, de valamelyest csökkenne azáltal, hogy egy ideig legalább csak azok indulnának útra, akiknek tényleg menekülniük kell. Információink szerint az embercsempész-hálózatok felkutatásáról és elfogásáról már megkezdődtek a tapogatózó tárgyalások az érdekelt országok között. Azt sem tudni, hogy a Magyarországra érkezők közül mennyien valódi menekültek, akiknek háború, faji, vallási villongás vagy más üldöztetés miatt kellett elhagyniuk otthonukat, és hányan vannak, akik a jobb élet reményében vagy bűncselekmények elkövetése céljából kerekedtek útnak.

Nincs idő ugyanis a határon alaposabb vizsgálódásra, múltjuk, indíttatásuk és céljaik felderítésére – hangzott el a közelmúltban a témában tartott konferencián Budapesten. Pedig nemcsak Magyarország, az egész Európai Unió érdeke volna, hogy a hazájukból bármilyen okból is menekülni kényszerülők közül minél hamarabb, azaz még az unió határán kiszűrjék a terroristákat és az ő támogatóikat. Az Eurostat 2014-es adatai szerint Németország, Svédország, Olaszország és Franciaország után nálunk kér menedéket a legtöbb menekült Európában. Mára mindenki számára világossá vált, hogy Európának nincs semmiféle stratégiája a helyzet kezelésére.

A menekültügyi konferenciákon rendre felvetődik az összefogás, az adatbázisok és az ellenőrzések összehangolásának szükségessége, a gyakorlatban azonban alig történik valami. Számunkra az eddigi legnagyobb sikert az jelentette, hogy a magyar, az osztrák és a német kormány nyomására Koszovó és Szerbia is szigorította a határellenőrzését és visszafordítja a „nyilvánvalóan embercsempészek által bérelt buszokat” a határról. Korábban arra is volt példa, hogy koszovói és szerb rendőrök rendőrautókon szállították a migránsokat a magyar határra.

Hamarosan indul Orbán konzultációja

Készülnek a bevándorlásról szóló nemzeti konzultáció nyomtatványai – közölte a kormányszóvivő keddi sajtótájékoztatóján, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalában (KEKKH). Kovács Zoltán kifejtette: a KEKKH, a közlönykiadó és a Magyar Posta együtt hivatott arra, hogy a több mint nyolcmillió küldeményt eljuttassa a választókhoz. A küldemény Orbán Viktor kormányfő levelét és a kérdőívet tartalmazza, utóbbit díjmentesen lehet majd visszaküldeni július 1-jéig a mellékelt borítékban – közölte a szóvivő.

Soha nem voltunk ennyire idegenellenesek – derül ki a Tárki kutatásából

Csúcson az idegenellenesek aránya Magyarországon – állapította meg a Tárki az 1992 óta végzett kutatásának 2015. áprilisi adatai alapján. Az intézet által kiadott közlemény szerint 2015 áprilisában a felnőtt lakosság 46 százaléka választotta azt az idegenellenesnek tekinthető állítást, hogy az országba menedékkérő be se tehesse a lábát. A megkérdezettek 9 százaléka tekinthető idegenbarátnak, akik szerint minden menedékkérőt be kell fogadni, és 45 százalékuk mérlegelő a menedék nyújtásának, illetve megtagadásának kérdésében. A mérlegelők körében a legmagasabb, 94 százalékkal az arab nemzetiségűek, a legalacsonyabb, 7 százalékkal a határon túli magyarok visszautasítottsága.

Az arabokénál alig alacsonyabb a romák, de 70-80 százalék felett van a kínaiak, az afrikaiak és a románok visszautasítottsága is. Még a viszonylag ártalmatlannak tekinthető pirézeket is elutasítja a mérlegelők 60 százaléka – állapítja meg a Tárki. Az elemző intézet szerint az átlagosnál magasabb az idegenellenesség mértéke a Jobbik és az MSZP szavazói, illetve a nem szavazók körében, azok között, akik úgy érzik, hogy rossz anyagi helyzetben vannak, vagy ennek romlásától tartanak, továbbá a dél-dunántúliak, a munkanélküliek és a 40-50 évesek körében. Az idegenellenesség mértéke a felsőfokú végzettségűek körében a legalacsonyabb, a főiskolát végzettek esetében 35 százalék, egyetemet végzetteknél 20 százalék.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.