galéria megtekintése

Lázár a szocialistákra kenné a Quaestor-ügyet

4 komment


Csuhaj Ildikó

„Ezt tőlük kell megkérdezni” – Lázár Fellegihez és Navracsicshoz irányít a Quaestor-ügyben.

A kormány április 22-én tárgyalja a Kun-Mediátor ügyét – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ma a Mit miért tesz a kormány címmel tartott sajtótájékoztatón. A miniszter azt is elmondta, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter számol be a brókerbotrány-vizsgálatról, és annak keretében lesz szó a karcagi sikkasztásról.

Krakkó Ákos szóvivő és Lázár János a kormányszóvivőin - kottából játszanak
Krakkó Ákos szóvivő és Lázár János a kormányszóvivőin – kottából játszanak
Reviczky Zsolt / Népszabadság

„Ezt tőlük kellene megkérdezni” – így reagált Lázár János a Népszabadság kérdésére, hogy ha két kormánytagnak is volt tudomása a Quaestor, illetve az ETO Park-hitelezés körüli visszásságokról, csalások gyanújáról – hiszen az MFB, illetve Fellegi Tamás fejlesztési miniszter javaslatára Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter KEHI-vizsgálatot rendelt el –, miért nem tettek feljelentést.

 

A sajtótájékoztatón Lázár János a brókerbotrányban változatlanul a szocialisták felelősségét hangoztatta, szerinte a Medgyessy-, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány idején is sokkal többet kockáztatott az állam a Quaestornál, mint a Külügyminisztérium a 3,8 milliárddal, ami ráadásul nem is veszett el. A miniszter mérlegeli, hogy kezdeményezze az MFB mentesítését a banktitok alól, hogy a pénzintézet megmondhassa, miért hitelezte a Quaestor-beruházást 2010 előtt.

A Quaestor kapcsán arra emlékeztetett, hogy 2011–12-ben voltak vizsgálatok, a Kehi feljelentést is tett. Arról azonban nincs tudomása, hogy büntetőfeljelentést tettek volna az ETO Park ügyében. Tudomása szerint a Kehi nem megszüntette, hanem megszakította a nyomozást, és kérte az MFB-t, hogy változtassák meg a Quaestorral megkötött hitelszerződéseket úgy, hogy azok jobban védjék az MFB érdekeit a lehetséges kockázatok ellen. Szerinte az MFB legfőbb feladata az volt, hogy a saját érdekeit/hitelkihelyezését védje, így pedig a hitelszerződések esetén biztosítsa, hogy a kölcsönök törlesztése folyamatos legyen.

Lázár János szerint sem a Külügyminisztérium, sem a belügyminiszter felelőssége nem vethető fel a Quaestor-ügyben, Pintér Sándoré azért sem, mert a kormány nem szólhatott bele, „az önkormányzatok függetlensége miatt”. Viszont a következő kormányülés után nyilvánosságra hozhatják a brókercégekkel közel 10 milliárdos nagyságrendben üzletelő 22 önkormányzat listáját. A miniszter szerint vizsgálni kell ezen önkormányzatoknál a vezetők felelősségét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.