galéria megtekintése

Lázár bevallottan tesz a magyar igazságszolgáltatásra

9 komment


Bita Dániel

A kormány nem tárgyalt a Corvinus egyetem épületeinek eladásáról, az intézmény feldarabolásáról, Lázár János nem is érti, hogy a felsőoktatási államtitkárság miért nem cáfolja az erről szóló feltételezéseket. A miniszter szubtrópusi feltételezésnek nevezte, hogy csajozott volna külföldi útjain, azt viszont bírósági ítéletre sem fogja elárulni, kivel találkozott Svájcban és Olaszországban.

Fel sem vetődött, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem bármely kara Hódmezővásárhelyre költözzön, ez még viccnek is rossz – cáfolta az intézmény feldarabolásáról szóló híreket Lázár János a csütörtöki kormányzati sajtótájékoztatón, hozzátéve, sok csodálatos dolog jelent már meg „szegény városáról”, de ilyet még nem hallott. A VS írt arról, hogy az egyetem budai campusát eladnák, az ott működő karok vidékre költöznének, az élelmiszer-tudományi épp Hódmezővásárhelyre. Lázár viszont azt mondta, a város fejlesztését sohasem mások kárára képzelte.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Annyiban valóban botrányos az ügy – folytatta –, hogy eddig senki sem cáfolta egyértelműen a felröppent híreket, sem az egyetem vezetése, sem a felsőoktatási államtitkárság, noha a kérdés még csak nem is járt a kormány előtt, egy rosszindulatú hecckampányról van szó.

 

Lázár arról is beszélt, hogy a kormány 37 milliárd forintos fejlesztést valósítana meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, de csak akkor látja értelmét, ha államtudományi, közigazgatási és rendészeti képzés kizárólag ott indul. A jogi egyetemek vezetőinek „meggyőzése” Balog Zoltán mellett Trócsányi László miniszter feladata lesz. Az érvanyag mindenesetre rendelkezésükre áll: világos ugyanis, hogy a közigazgatási szakemberek képzését szolgáló fejlesztés vagy a közszolgálati egyetemen valósul meg, vagy sehol. Nincs értelme a beruházásnak, ha minden egyetemen hasonló szakok indulnak, és sokkal több közigazgatási szakembert képeznek, mint ahány munkahely van – mondta Lázár, megjegyezve: jogászképzés indítását nem tervezik a Ludovikán.

A miniszterelnök pályázatot soha nem lát, azokról döntést nem hoz – igyekezett tisztázni Lázár főnöke és beosztottja – azaz a kormányfő és Németh Lászlóné postaügyi államtitkár, korábbi fejlesztési miniszter – ellentmondó nyilatkozatait.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis volt amerikai nagykövet írta meg a könyvében: Némethné elárulta neki, hogy minden héten leült Orbán Viktorral, átnézték a középítkezési projektek listáját, eldöntötték, melyiknek legyen prioritása, és azt is, hogy mely pályázatok nyerjenek. Orbán ezt első reakciójában megerősítette, mondván, ez ma is így megy, csak a miniszter személye változott. Azóta viszont a kormánytagok – élükön Némethnével – folyamatosan hangsúlyozzák,

az idézet utolsó része nem stimmel, a kormány csak a fejlesztések irányáról dönt.

Lázár is így tett, és kissé maliciózusan beszélt Kounalakisról: azt mondta, nagyra becsülik a volt nagykövetet, a kormány külön foglalkozott a könyvével, amelyet szerinte keresetkiegészítési céllal jelentetett meg.

Szó volt a slágertémákról is. A halálbüntetésről Lázár azt mondta, számos európai országban több évtizedes vita folyt a kérdésről, és ezt nem lehet megspórolni Magyarországon sem. Kiderült, Szijjártó Péter külügyminiszter nem tájékoztatta a kormányt arról, hogy vagyonosodási vizsgálat folyna ellene. Giró-Szász András kommunikációs államtitkár szerint az pedig végképp furcsa lenne, ha Habony Árpádról tudnák meg ezt, mivel ő „nem közszereplő”.

Lázár magánvéleményeként elmondta: a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Gömöri Zsolt – miután a szövetség vissza nem térítendő támogatást adott a végtörlesztéséhez – elveszítette a bizalmat, és fölvethető, hogy méltatlan a tisztségére. Lázár azt is elmondta: a miniszterelnök elfogadhatatlannak tartja, hogy közalkalmazottakat elbocsássanak, majd közmunkásként dolgoztassák őket korábbi munkahelyükön. Ezért tájékoztatást kért az Emberi Erőforrás Minisztériumától, hogy történt-e ilyen a pedagógiai asszisztenseknél.

A kormánynak akkor kell majd tárgyalnia a mecsetépítés tervéről, ha a vallásukat gyakorolni akarók – elsősorban itt tanuló fiatalok – ezt kezdeményezik – jelezte kérdésünkre a miniszter.

Hozzátette: ha a következő években javul a felsőoktatás színvonala, és egyre több iszlám vallású hallgató érkezik Magyarországra, akkor ez a kérdés óhatatlanul a napirenden lesz, ahogy a legtöbb európai országban. A kormánynak egyelőre nincs sem elutasító, sem támogató álláspontja az ügyben, és a kabinetet még senki sem kereste meg a budapesti iszlám központ felépítésének tervével.

A tájékoztató közben jelent meg az Indexen az a korábban már lapunkban is közölt értesülés, hogy Rogán Antal ősztől a kormányfő kabinetfőnöke lesz. Lázár erről sejtelmesen annyit mondott, a miniszterelnök egy év elteltével áttekinti a kormány munkáját, és ahogy Orbán, úgy saját munkakörét illetően ő is fenntartja a változtatás lehetőségét. Később viszont inkább már csak viccelődött, amikor egy kérdésre azt mondta: kiszámíthatatlan a sorsa, a helyzet percről percre változik.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Lázár kitart amellett, hogy akkor sem árulja el, kivel és miről tárgyalt egyes külföldi útjain, ha a bíróság erre kötelezi. Az adatok közlését előíró elsőfokú ítélet – miután a Direkt 36 újságírója pert indított – már van svájci és olaszországi útjaival kapcsolatban, de a miniszter kérdésünkre elmondta,

megpróbálja meggyőzni a másodfokú bíróságot, az ország érdeke, hogy tárgyalópartnerei kilétét ne kelljen nyilvánosságra hozni. De ha ez nem sikerül, akkor sem közöl részleteket.

Lázár keresetlen őszinteséggel kijelentette: a bíróság nem tudja ellenőrizni szavai valóságtartalmát, így akár azt is mondhatja, elfelejtette. Ugyanis nem hivatalos tárgyalásokat folytatott politikai vagy gazdasági vezetőkkel. Végül azt mondta: „az a hízelgő szubtrópusi feltételezés, hogy csajozni mentem volna, még a feleségem számára is komolytalan volt, mert nagyon jól tudja, hogy reggeltől estig dolgozom”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.