galéria megtekintése

Jegy nélkül hagyják magukra az angliai magyarokat

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 21. számában
jelent meg.


Pető Péter
Népszabadság

Tavaly szeptembertől kizárólag futball- vagy klubkártyával lehet jegyet venni a magyar válogatott meccseire, valamint az NB I-es csapatok találkozóira. Ez alól – mint kiderült – a nemzeti csapat vendégjátékai sem jelentenek kivételt.

– Nagyon jól állhat a magyar futball, ha idegenbeli válogatott meccsen már szurkolókra sincs szükség

– fakadt ki lapunknak Forgó László. A Londonban élő drukker azért idegeskedik, mert úgy néz ki, több barátja nem kaphat helyet a magyar szektorban honfitársaink Finnország válogatottja elleni Eb-selejtezőjén, amelyet június 13-án rendeznek Helsinkiben. Az MLSZ pénteken tette közzé vonatkozó előírásait, amelyek szerint a meccsre csupán klub- vagy futballkártya segítségével váltható belépő.

Az angol fővárosból tucatnyian utaztak volna együtt a találkozóra; akad szurkoló, aki a repülőjegyet megvette, a szállást is lefoglalta, ám az aktuális helyzet szerint a stadion „magyar részlegébe” nem jut be. Merthogy az ehhez szükséges kártyát kizárólag személyesen lehet kiváltani. Csakhogy a szigetországban élő szurkolók többsége már nem tervezett hazautat a helsinki vizitig.

 

– Telefonáltam a szövetségbe, ám ott érdemben nem foglalkoztak a problémánkkal. Hiába magyaráztam, a világon sok stadionban jártam már, de mindenhová elég volt a fényképes igazolványom ahhoz, hogy bejussak. A személyit, a jogosítványt most is odaadná mindenki – magyarázza Forgó, akit nem fenyeget a kintmaradás veszélye, csupán a szóvivői szerepet vállalta magára: ő korábban beszerezte a szükséges kelléket Budapesten. Hozzáteszi: – Törvényekre, rendeletekre nem hivatkozhatnak, mert ez a meccs Finnországban lesz, nem pedig otthon.

Szinte hihetetlen, hogy Helsinkiben nem ülhet magyar szurkoló a magyar szektorba, ha nem váltja ki a kártyát Budapesten.

Megkerestük az MLSZ-t is,amely kérdésünkre közölte: „A két szövetség és a biztonsági szervek a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően egyeztettek a szurkolók biztonságáról és színvonalas kiszolgálásáról.

Az UEFA előírásait és a nemzetközi jogi irányelveit követve,

a vendéglátókkal történt egyeztetés után született a döntés,

hogy a mérkőzésre csak szurkolói kártyával kiváltott voucher ellenében, a finnországi átvételi ponton, az azonosítást követően átvett jegy birtokában lehet belépni.”

Bukarestbe még sokan eljutottak
Bukarestbe még sokan eljutottak
Veres Viktor / Népszabadság

A szervezet felhívta a figyelmet arra is: a nemzetközi szövetségek szabályai szerint az MLSZ felelőssége azonosítani a nézőket. Méghozzá azért, hogy rendbontás esetén az elkövetők adatait át tudja adni a vendéglátó ország hatóságának. Ráadásul a szövetség szerint hosszú ideje hirdetik: válogatott meccsre is csak kártyával lehet jegyet váltani.

A szervezet illetékesei megjegyezték azt is:

kevés olyan mérkőzés volt idegenben, amely után a magyar szövetség nem kapott büntetést szurkolói rendbontások miatt.

A román–magyar találkozón történt események miatt jelenleg is felfüggesztett büntetés van érvényben. Ha Finnországban „balhé” lenne, a Magyarország–Románia Eb-selejtezőn újra zárt kapuk között kellene a házigazda magyar csapatnak pályára lépnie.

Azaz mind a két fél úgy gondolja, igaza van. Egyetértés csak annyiban mutatkozik: a válogatottnak idegenben is szüksége van a biztatásra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.