galéria megtekintése

Kit ránt magával a kormányból a Quaestor-polip?

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 02. számában
jelent meg.

Munkatársainktól
Népszabadság

Ma árulja el közös sajtótájékoztatóján Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, a külügyi tárcán kívül más minisztérium is érintett-e a brókerbotrányban.

Előzetesen lapunkhoz az szivárgott ki: a földművelésügyi tárca egyik cége több százmillióval szorult be. Ezt nem erősítették meg, és nem is cáfolták sem a minisztérium, sem a kormány részéről.

A külügyi tárca viszont újra és újra közli: a Quaestor csődjéről szóló bejelentések előtt minden kezelésükben lévő állami pénzt kivontak a cégből, de egyes – engedélyük nélkül végrehajtott – ügyletek miatt a kamatoktól elestek, ezért feljelentést tesznek.

Szijjártó Péternek mostanában kevés oka van az örömre
Szijjártó Péternek mostanában kevés oka van az örömre
Kurucz Árpád / Népszabadság

 

A minisztérium tegnap azok után adott ki újabb közleményt, hogy az Index azt írta: a Quaestort egyenesen a külügyből utasíthatták a pénz visszautalására. A portál úgy tudja, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) vezetőinek március 5-én Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár telefonon jelezte, ki kell vonni a cég tőkéjét a Quaestortól, és másutt kell új értékpapírszámlát nyitni. Az MNKH ezután árajánlatot kért több pénzintézettől. Március 9-én a Quaestor Hrurira öncsődről szóló közleménye előtt pár órával viszont az MNKH folyószámláján megjelent 3,8 milliárd forint. Az Index forrása szerint az MNKH vezetői azért lepődtek meg az ügyön,mert a pénz kivonására, az állampapír-portfólió eladására csak a cég vezére, Kerekes György adhatott volna utasítást. Ráadásul csak írásban, a tulajdonosi közgyűlés hozzájárulásával.

A külügyi tárca működését ismerő forrásaink szerint nyílt titok, hogy a minisztériumot gyakorlatilag ketten irányítják: Szijjártó Péter miniszter és Magyar Levente. Ugyanakkor tegnap lapunkat arról tájékoztatták, hogy a külügyminisztérium részéről nem Magyar Levente, hanem Benkő Szilárd, Szijjártó kabinetjének a koordinátora tájékoztatta a Quaestort arról, hogy a külügyminisztérium és a kereskedőház a következő héten hivatalos intézkedéseket tesz a náluk vezetett számlák megszüntetésére. „A tájékoztatás telefonon történt, és hivatalosnak tekinthető volt” – tette hozzá forrásunk.

Vallott Tarsoly

Papp Gábor, a Quaestor-cégcsoport tulajdonosának és vezetőjének jogi képviselője azt közölte este a távirati irodával: Tarsoly Csaba vallomást tett az ügyben. Ennél többet viszont nem mondott.

Mindenesetre kedden feljelentést tett a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. a Quaestor-ügyben. Azzal, hogy a Quaestor állampapírokat adott el, hűtlen kezelést követett el, a kereskedőház tőkéje megvan, de a kieső kamatbevételek miatt kár érte a kereskedőházat – tájékoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium az MTI-t. Szijjártó még hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta el: miután a miniszterelnöki útmutatásnak megfelelően megszületett a döntés arról, hogy a KKM és az MNKH megszünteti a számláit a Quaestornál, a döntést a tárca jelezte a cégnek. A társaság azonban nem várta meg a kereskedőház hivatalos értesítését, hanem eladta az állampapírokat, és a készpénzt átutalta a kereskedőház számlájára. De erre – legalábbis a külügy állítása szerint – a Quaestornak senki nem adott felhatalmazást.

Az Origo pedig kedden adta hírül: távozik posztjáról az MNKH vezérigazgatója. Szijjártó egy március 9-i háttérbeszélgetésen mondta el a portál kérdésére, hogy Kerekes György április 1-jén elhagyja a céget. A KKM közleménye szerint Kerekes már februárban jelezte a miniszternek, hogy a magánszektorban folytatja tevékenységét. A külügy az Origo kérdésére azt nyilatkozta, hogy Kerekes távozásának „semmi köze nincs a Quaestor-ügyhöz”. Az MTI azt közölte: az MNKH élére már kiválasztották Kerekes utódját. Az új vezérigazgató személyét a kinevezéssel egy időben hozzák nyilvánosságra.

Lapunk úgy értesült: betegállományba vonult a külügyminisztérium közigazgatási államtitkára, Kohut Balázs, akihez többek között a pénzügyi és jogi kérdések tartoznak. Nem világos, ennek van-e köze a Quaestor-botrányhoz, de házon belül egyesek már az utódját is tudni vélik: a karrierdiplomata Balogh Csaba személyében. A volt pozsonyi nagykövet most a keleti nyitásért felelős helyettes államtitkár.

Az állam részvényei biztonságban vannak

A külügy és a Quaestor üzleteit ismerve felvetődik a kérdés: hol tartja részvényeit és értékpapírjait a magyar állam? Kérdésünkre a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) közölte: az állami vagyon gazdájának hivatalos letétkezelője a KELER Központi Elszámolóház és Értéktár (Budapest) Zrt. Az MNV értékpapírszámlát a Magyar Államkincstárnál, valamint a KELER-nél vezet. Utóbbira alapesetben csak pénzügyi intézményeknek van lehetőségük, de az MNV-re speciális szabályok vonatkoznak. Az állam tulajdonában lévő közvetlen kezelésű részvényeket az MNV a KELER-nél tartja letéti őrzésben. (V. G. G.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.