galéria megtekintése

Lázár: a kvótanépszavazás olyan fontos, mint a NATO-tagság

9 komment

NOL

A szerdai kormányülés két fő témája a migráció és a közlekedés volt – tudtuk meg eddig Lázár János 49. kormányinfójából. Újra buszgyártó nemzet leszünk! A mentolos cigarettától viszont elbúcsúzhatnak a dohányosok. Percről percre.

15:47 Lázár szerint „megcáfolhatatlan állítás”, hogy a Déli pályaudvar megszüntetése és a kelenföldi fejlesztés növelheti a 4-es metró kihasználtságát. Ám szerinte nincs összefüggés a 4-es metró alacsony kihasználtsága és a Déli pályaudvar megszüntetése között.

15:38 Kérdés a magyar iparról: Lázár szerint a magyar hadiipar valaha létezett, de ma már „kézifegyverek gyártását sem tudjuk megoldani.” Ám ha lesz honvédelmi eszközfejlesztés, akkor a hazai védelmi ipart is fejleszteni kell, és erre már van terv. Fontos lenne Lázár szerint ebben az esetben is, hogy újjáépítsünk egy nemzeti ipart. Sokfelé buszgyártó országként vagyunk ismertek, külföldiek kérdezik, hol lehet, melyik városokban lehet a magyar buszokat megnézni. Erre ma csak gyenge válaszokat lehet adni Lázár szerint. Ezért kell támogatni a nemzeti ipart. Ha évente ezer busz kerül a magyar utakra, akkor azt az export fejlesztésében lehet felhasználni, onnan jönnek majd a külföldi megrendelések.

15:30 Van-e rá esély, hogy 2018-ig egy számjegyű legyen a személyi jövedelemadó? – szól a kérdés. Lázár válasza: ez nehéz kérdés, minden a gazdasági növekedés ütemén múlik. Utóbbin keményen kell dolgozni.

 

15:16 A Pesti Srácok rákérdez: figyeli-e a kormány, hogy külföldiek hogyan fektetnek be a magyar sajtóban, mivel a héten derült ki, hogy Soros György ott van a 444.hu és a Magyar Narancs befektetői között. Lázár szerint a sajtószabadság alapvető, de a kérdés, elvárható-e a transzparencia. „Vannak olyan sajtótermékek, amelyek tulajdonlása nem transzparens, és ez nemzetbiztonsági kockázatot jelent” – jelentette ki Lázár.

15:06 Az Eximbank külkereskedelmi bank volt, de ez három éve megváltozott, ma már belföldi hitelezésben is részt vevő állami bank – válaszolja Lázár az arra vonatkozó kérdésre, hogy az Exim újra hitelt nyújtott Andy Vajna médiacégének. Lázár biztos benne, hogy az Eximbanknál minden rendben megy, a vezetésben megbízik. „Ha valakit Andy Vajnának hívnak, nem kaphat hitelt?” – kérdez vissza. 

15:03 Kérdés a Kiss László-ügyről: a kormány Lázár szerint tegnap nem foglalkozott azzal, hogy visszavonják Kiss László állami kitüntetését. Lázár saját véleményt nem mond. Kósa Lajos néhány napja arra utalt, hogy az élsportban esetleg több minden megengedhető, Lázár ezt sem kommentálja vagy értelmezi. 

15:02 A kvótanépszavazásról a közvéleményt közpénzből tájékoztatják majd, válaszolja Lázár a Népszabadság kérdésére. Tiltakozik az ellen, hogy ez kampány lenne. Lázár szerint a magyar kormány keresi az európai szövetségeseket a kötelező kvóta elleni fellépéshez, ám a miniszter szerint nincs is meg a javaslatot támogató többség a Bizottságban. Nem az a kérdés, hogy tud-e Magyarország blokkolni, hanem hogy meglesz-e a többsége a Bizottságnak. Semmilyen pénzbírság nem fogadható el Lázár szerint, elvi döntés született. Tehát ha kevesebb lenne a büntetés 250 ezer eurónál, akkor is elfogadhatatlan lenne.

Lázár a „kölni esettől” akarja megvédeni a magyarokat

14:54 Lázár egy hete beszélt arról, hogy Körmenden a tornacsarnok ablakát betörték, és azt feltehetően migránsok törték be. Lázár szerint a körmendi polgármesterrel folytatott beszélgetés alapján hívták fel a figyelmet arra, hogy ki kell vizsgálni a helyzetet. Jobb félni, mint megijedni Lázár szerint, és elnézést kér, ha „bármelyik” bevándorló érzékenységét megsértette. „De az én dolgom, hogy megvédjem a magyar választópolgárokat egy kölni esettől.” Lázár szerint a körmendiek aggódnak, a polgármester erősebb rendőrséget kér, ezért jobban kell figyelni.

14:51 Dunaújvárosi közvilágítás: az NFM-nek a forrás kifizetésének a szabályosságát kell megvizsgálnia az unió felkérésére, és nem az a kérdés, hogy elég világos van-e Dunaújvárosban. Lázár szerint Hódmezővásárhelyen siker a közvilágítás korszerűsítése, meghívja a kérdést feltevő RTL Klubot, hogy számoljon be arról, hogy „valahol fény is van”.

14:49 Lázár szerint 7-8 magyar vállalat tudna bekapcsolódni a buszok gyártásába, nincs preferált cég, itt a magyar buszgyártásról van szó. 

14:47 „Egy felelősségteljes polgármester nem utasíthatja vissza a kérést, hogy adjon egy esélyt a magyar iparnak” – mondja Lázár a buszkérdésről, Budapestre és Tarlósra utalva.

14:43 „Kifejezetten jó” a kapcsolat manapság Tarlós és a kormány között Lázár szerint, még ha a két fél ezt néha titkolja is. Lázár kérdésre válaszolva úgy fogalmaz: nem várható újabb Tarlós–Orbán-háború a buszbeszerzések miatt. Lepsényi államtitkár szerint a következő években akár ezres nagyságrendben tudnak majd magyar vállalkozások buszokat szállítani. Lázár nem tartja kizártnak, hogy ezek akár a 3-as metró pótlásának idejére elkészülnek, de erről még egyeztetni kell. Lázár csak „kér” és nem „erőltet”, a magyar buszok magyar munkahelyeket teremtenek, ez pártállástól függetlenül mindenki számára elfogadható Lázár szerint.

14:41 Az egységes tankönyvek maradnak, a szabad tankönyvválasztásra nem terjed ki Lázár szerint az iskolaigazgatók jövőbeni nagyobb autonómiája.

14:41 „Jelentős” béremelés várható az egészségügyben Lázár szerint, de nem akarja kiadni a tárgyalások részleteit, mielőtt a megbeszélések lezárulnak. 

„A langyosat az Isten is kiköpi”

14:39 Déli pályaudvar: Lázár nem tartja lehetségesnek a hibrid megoldást, azaz hogy valamennyi maradjon meg a pályaudvarból. „A langyosat az Isten is kiköpi” – mondja, és hangsúlyozza, hogy zöldíteni kell. A kelenföldi pályaudvar fejlesztésével Lázár szerint a Déli kiváltható. Erről hamarosan kormánydöntés várható.

14:34 Lázár a Figyelő kérdésére elmondja: az Alkotmánybíróság (AB) határozza meg, mire van az MNB-nek joga, az AB szerint pedig lehetősége van alapítványt vagy gazdasági társaságot létrehozni.

14:28 Lázár szerint a kvótanépszavazásra szükség van, önmagában nem elegendő az alaptörvénybe foglalni, ahogyan azt jobbikos képviselők javasolják. Mert 2004 óta, ha az alaptörvény ellentétes az európai alapszerződéssel, akkor utóbbi az érvényes. Ezért kell a népszavazás. 

14:27 Kérdés a metrótender-vádakat kivizsgáló Alstom-bizottság megalapításáról. Lázár válaszában elmondja: „fényt várunk” a bizottság munkájától, hogy fény derüljön a nemzetközi bűncselekményekre. Magyarország hajlandó ehhez megadni minden segítséget. 

14:22 A Magyar Nemzeti Bank visszatérítendő lakóépület-korszerűsítő program kidolgozására kapott utasítást. Visszatérítendő, kamatmentes támogatás lesz hosszú futamidőre, amely a lakások energiakorszerűsítésére, felújítására használható.

14:20 „Mezőhegyes-törvény” jön, mondja el Lázár: Magyarország legfontosabb mezőgazdasági vállalkozása épp újraalapítás alatt áll, ennek célja a magyar mezőgazdasági hagyományok továbbvitele, kutatás, vetőmagok kutatása. Az új törvény rendezi, mi lesz a mezőhegyesi tangazdaság, ménesgazdaság feladata. 

14:18 Egy olyan rendeletet is elfogadott tegnap Lázár szerint a kormány, amely tovább egyszerűsíti az építkezések megkezdését és lezárását. Lázár országjárásba kezd, és építészekkel fog találkozni, hogy átbeszéljék az építésügy helyzetét. A parlamenttől azt kérik, hogy fogadja el a településképi törvényt. Ez lehetőséget ad majd az önkormányzatoknak, hogy rendeletben, maguk döntsék el, a településen milyen emlék milyen védelemre szorul.

14:16 A kormányülésen Lázár szerint a szakképzési rendszer átalakításáról is beszéltek. Lázár szerint a hagyományos gimnáziumokban a gyerekek 30 százaléka fog tanulni, a többiek szakiskolákban és szakgimnáziumokban tanulnak majd. 

14:09 Palkovics László államtitkárt is meghallgatta a kormány a közoktatásról. Lázár szerint az oktatás minősége a legfontosabb. Lázár szerint a cél, hogy a magyar iskola legyen az egyik legjobb Európában. Lázár elismétli, hogy az új rendszerben a Klik alatt lesz 57 tankerület, ők lesznek az iskolafenntartók.  

Vége a mentolos ciginek

14:07 A magyar kormány pert nyert a Philip Morris ellen, és a kormány úgy döntött, hogy a per eredményeként Magyarországon lehetőség lesz egységes csomagolásra, illetve egyes dohánytermékeket betiltanak. Ilyen a mentolos cigaretta és a „kapszulás dohánytermék” is. Ezeket a következő években megtiltják és kivezetik. A csomagolás egységesítése „a reklám tilalmát jelenti” Lázár szerint. Az elektromos cigaretta használata egyre több helyen lesz tilos. 

Újra buszos nemzet lesz a magyar! 

14:02 Lepsényi Istvánt, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkárát is meghallgatta tegnap a kormány Lázár szerint, aki elmondta: az NGM javaslata alapján újjáépül a nemzeti járműipar, amelyben a buszgyártás lesz a húzóágazat. Újra buszgyártó nemzet lesz a magyar – csakúgy, mint a lengyel, akik ezt már sikeresen megcsinálták. Megvizsgálja a kormány a vasút helyzetét is, és fejleszti a tömegközlekedést is. A nemzeti közlekedési stratégia a „kötött pályára alapul” Lázár szerint, és persze a buszokra. 

14:00 Lázár elmondja: a kormányülésen tegnap meghallgatták Waberer Györgyöt, a logisztikáért és közúti árufuvarozásért felelős kormánybiztost is. Többek közt az is kiderült: kevés a sofőr.

13:58 A kormány foglalkozott az amerikai-európai szabadkereskedelmi tárgyalásokkal. A kormány álláspontja Lázár szerint az, hogy tárgyalni kell a szerződéses javaslatról, de meggyőződésünk, hogy sokkal fontosabb az alaposság, mint a sietség. Ehhez mindenkinek időre van szüksége. „A kormány egyértelmű álláspontja, hogy a nemzeti parlamentek jóváhagyása nélkül a TTIP elfogadhatatlan. Tagállami ratifikációra van szükség.”

Kényszer-betelepítés márpedig nem lesz!

13:55 Nagyon sokadszor hangzik el a „kényszer” szó, Lázár sokadszor szögezi le, hogy nem fogadja el a magyar kormány a „kötelező betelepítést”, mert azt a tagállamok többsége sem akarja. A külső határokat meg kell védeni, a gazdasági bevándorlókat nem szabad beengedni. Schengen megerősítése Magyarország érdeke, ennek érdekében akciótervet nyújtott be a magyar kormány Brüsszelben.

13:52 A tegnapi kormányülés részletesen tárgyalta a migrációt, a kormány szerint Brüsszel nem döntheti el helyettünk, ki éljen Magyarországon. A kvóta elutasításáért járó pénzbüntetés is elfogadhatatlan. Brüsszel javaslata nem felel meg Magyarország és a magyarok érdekeinek. Az Európai Bizottság álláspontja ellentétes Lázár szerint az európai miniszterelnökök álláspontjával. Lázár szerint Magyarország volt Európával a legszolidárisabb, mert próbálta megvédeni a schengeni határokat, így elutasítja a vádakat, hogy Magyarország ne lenne szolidáris. A brüsszeli javaslat nem felel meg a szubszidiaritás elvének sem, azaz hogy minden döntés a lehető legalacsonyabb szinten szülessen meg. 

13:49 Lázár a migrációval és az erről tartandó kvótanépszavazással kezd, szerinte ez az elmúlt 25 év egyik legfontosabb kérdése, legalább annyira fontos, mint a NATO-népszavazás volt. Ez Magyarország szuverenitásáról szól, csakúgy, mint a NATO- és EU-csatlakozási népszavazás is.  

13:48 Ha nem lenne ennyi munkánk, jövő héten mulathatnánk is az 50. kormányinfó alkalmából, hogy az újságírók ilyen jól bírják ezeket a sajtótájékoztatókat – mondja Lázár. A miniszter azzal kezdi, hogy gratulál Széll Tamásnak és csapatának a Bocuse d'Or szakácsverseny közép-európai döntőjén elért első helyezéshez, és ahhoz, hogy visszatették a magyar szakácsokat Európa gasztronómiai térképére.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.