galéria megtekintése

Kölcsönadtuk az Aranykéz utcai robbantót Szlovákiának

1 komment


Fekete Gy. Attila

Nem befolyásolja az Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság ügyében folyó összevont eljárást, hogy Magyarország „ideiglenesen átadta” Szlovákiának Jozef Rohácot. Az átadás ugyanis határozott időre szólt, és Szlovákia garanciát vállalt rá, hogy ott léte alatt folyamatosan fogva tartja Rohácot, majd a megállapodás szerinti időpontban visszaadja őt Magyarországnak.

A szlovák férfit Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolásával és a négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantás végrehajtásával is vádolják. Az összevont per már javában tart a Fővárosi Törvényszéken. Addig azonban nem lesz tárgyalás, amíg Rohác Szlovákiában vendégszerepel, így az ideiglenes átadás (ami nem minősül kiadatásnak) Póta Péter, a törvényszék szóvivője szerint nem hátráltatja a magyarországi pert.

Rohác a magyarországi vádak szerint egy ismeretlen személy megbízásából 1998 februárjában a II. kerületi Margit utcában lelőtte Fenyő Jánost, a VICO médiabirodalom tulajdonosát, majd júliusban Portik Tamás megbízásából felrobbantotta az Aranykéz utcai parkolóból a Váci utcai irodája felé tartó Boros Tamást, aki bűnbánó maffiózóként együttműködött a rendőrséggel az olajos alvilág leleplezésében.

Gyanúsított lesz

 

Rohácot most azért kérte ki Szlovákia, mert a cseh, a magyar, a német és a szlovák rendőrség együttműködésének köszönhetően novemberben a morvaországi Brno közelében egy erdőben megtalálták Josef Hamala holtestét. Hamala korábban Rohác csapatához tartozott. Az Aranykéz utcai robbantáshoz ő vásárolt hamis iratokkal azt a kis Polskit, amelybe Boros likvidálásához a mintegy 4,5 kilónyi robbanóanyagot elhelyezték. A bombát a később egy közelben bérelt lakásból távirányítással hozták működésbe.

Rohácra most részben azért van szükségük a szlovákoknak, mert különböző szakértői vizsgálatoknak kívánják alávetni. És mert vélhetően meg is gyanúsítják Hamala megölésével, vagy arra való felbujtással.

A PestiSrácok.hu értesülése szerint Németországban és Csehországban elfogták Rohác két egykori bűntársát, akiknek valószínűleg szintén közül lehet Hamala kivégzéséhez. Őket is Szlovákiába szállítják, illetve szállították.

A magyar hatóságok továbbra sem nyilatkoznak az ügyben. Biztonsági okokból azt Póta Péter sem árulta el, hogy mikor kapjuk vissza Rohácot.

Bosszútól tartanak

Az alvilágban fogorvosként, de olykor Patkányként is emlegetett Rohác esetében annak ellenére indokoltak a különleges biztonsági intézkedések, hogy a neki tulajdonított bűncselekmények már több mint 15 éve követte el, s azok az alvilági alakok, akik ezért bosszút állhatnának rajta, már vagy halottak, vagy börtönben ülnek. Akik pedig még szabadon vannak, örülnek, ha a rendőrség nem foglalkozik velük.

Csakhogy Rohác a '90-es években szoros kapcsolatban állt az Ivan Lexa vezette szlovák titkosszolgálattal, és Meciar miniszterelnöksége idején a korabeli szlovákiai vizsgálatok szerint részt vett a SIS (a szlovák titkosszolgálat) több törvénytelen akciójában. Úgy hírlett róla, hogy nemcsak alvilági megbízóinak az útjából tette el a kellemetlenkedő alakokat, a titkosszolgálatnak is tett hasonló szolgálatokat. Cserébe védelmet kapott a rendőrséggel szemben.

Hasonló védelmet, amilyen az elmúlt években nyilvánosságra került adatok alapján egyes magyar maffiózók is némely magyar titkosszolgálattól. Csak Szlovákiával ellentétben nálunk ez ügyben nem folyt parlamenti vizsgálat, illetve ami folyt, az nem derített ki semmit.

A titkosszolgálatok nem felejtenek

Ahogy a magyar titkosszolgálatok sem örülnének, ha múltjuk sötét titkaira fény derülne, a SIS sem. Már egyik titkosszolgálat sem az, ami a '90-es évek derekán volt, de a régi munkatársak között akadhatnak, akiknek még érdekükben állhat elvarrni a szálakat és megakadályozni Rohácot abban, hogy kipakoljon.

Ő maga is tisztában van azzal, hogy a legbiztonságosabb hely számára a börtön. Leginkább a magyar büntetés-végrehajtás. Amíg él, hallgat. Utána viszont bármi megtörténhet. Rohác ugyanis egy nyilatkozata szerint papírra vetette titkait, amit azonban csak halála után hoznak majd nyilvánosságra. Egykori titkosszolgálati mentorainak sem állhat emiatt érdekében Rohác túl korai halála. Csakhogy a régi SIS emberei között szép számmal akadnak, akik még ma is „a halott indián a jó indián” elvét követik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.