galéria megtekintése

Félhetnek az alvilági nehézfiúk

A szlovák rendőrök megtalálták az 1998-as Aranykéz utcai robbantásban közreműködött Jozef Hamala holttestét. A helyi rendőrség szerint magyar kollégáiknak köszönhetően jutottak el a másfél évtizede eltűntként keresett Hamala földi maradványaihoz. Szlovákia a magyar példát követve újraindítja az 1990-es években elkövetett maffia-bűncselekmények nyomozását.

A szlovák Televízne noviny kereskedelmi televízió híradójára hivatkozva elsőként a Pestisracok.hu közölte a hírt: megtalálták Jozef Hamala holttestét. Pozsonyi tudósítónknak Michal Slivka, a szlovákiai országos rendőr-főkapitányság szóvivője megerősítette a hírt.

– A szlovák, a magyar és a cseh bűnüldöző szervek együttműködésének köszönhetően zárult sikeresen a nyomozás a szlovák alvilág egyik hírhedt tagja után, akit több súlyos magyarországi bűncselekménnyel gyanúsítottak – mondta. 2013-ban a három ország szakértőinek, de főleg magyar kollégáiknak köszönhetően jutottak olyan információhoz, hogy Hamalát körülbelül egy évtizeddel korábban agyonlőtték.

Jozef Hamala fontos szerepet játszott az 1998 nyarán négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantás végrehajtásában. Hamis iratokkal ő vásárolta a merénylet előtt azt a kis Polskit, amelyben elrejtették a mintegy négy és fél kilogramm TNT robbanóerejével azonos mennyiségű (Szlovákiában bányászati célra használt) Danubit nevű robbanóanyagot, ezzel ölték meg az akkoriban a magyar alvilág árulójaként elhíresült Boros Tamást.

 

Hamala kevéssel az Aranykéz utcai robbantás után tűnt el. Michal Slivka szavaiból az derült ki, hogy nem közvetlenül a budapesti merénylet után végeztek vele, hanem évekkel később. Ugyanakkor megerősítette azt a magyar alvilágban 1998 óta terjedő szóbeszédet, amely szerint Hamalának azért kellett meghalnia, nehogy eljárjon a szája. Fecsegős gengszter hírében állt.

Az Aranykéz utcai robbantás helyszínén látszik a Polski roncsa, amelybe egykoron Hamala rejtette a robbanószert
Az Aranykéz utcai robbantás helyszínén látszik a Polski roncsa, amelybe egykoron Hamala rejtette a robbanószert
Fotó: Teknős Miklós

Sírját, amelynek közeléből állítólag több, még azonosítatlan holttest is előkerült, tavaly novemberben találták meg, és Magyarországról küldött DNS alapján azonosították. Slivka szerint közel áll a szlovákiai nyomozás Hamala gyilkosának azonosításához.

A 2010-ben újraindított budapesti nyomozás eredményeként Magyarországon az egykor a szlovák titkosszolgálattal is kapcsolatban álló Jozef Rohác ellen emeltek vádat, mondván, az olajosalvilág prominens alakjaként ismert Portik Tamás megbízásából ő robbantotta fel az Aranykéz utcában Borost. A sors fintora, hogy korábban Rohác volt az illegális olajügyekben szintén érdekelt Boros nagykőrösi telepének biztonsági főnöke.

A szlovák rendőrségi szóvivő érdeklődésünkre elmondta, hogy német, magyar és cseh kollégáik segítségével az utóbbi időben több, még a kilencvenes években történt maffialeszámolás és gyilkosság még élő gyanúsítottjait fogták el.

Jozef Hamala a rendőrségi felvételen
Jozef Hamala a rendőrségi felvételen
pestisracok.hu

A német rendőrök nemzetközi elfogatási parancs alapján tavaly novemberben kerítették kézre Kölnben, és rendkívüli biztonsági intézkedések kíséretében az év végén szállították Szlovákiába az alvilágban Kibli néven elhíresült keresztapát, az arcát időközben plasztikai műtétekkel teljesen megváltoztató Róbert Lalist, akit kilenc gyilkosság végrehajtásával, illetve megszervezésével gyanúsítanak.

Érdeklődésünkre a magyar rendőrség csak annyit közölt, hogy együttműködnek a szlovák rendőrséggel. Ám lapunk úgy tudja, hogy részben a 90-es években elkövetett, de másfél évtizeden keresztül megoldatlan ügyek még folyó bírósági pereiben elhangzott vallomások és az e perek szereplőivel kötött alkuk eredményeképpen jutott a rendőrség azokhoz az információkhoz is, amelyek a morvaországi (Brno közelében lévő) Tisnov melletti erdőbe, Hamala sírjához elvezették a szlovák rendőröket.

A szlovákiai maffiaügyek feltárása segíthet a 90-es években Magyarországon történt robbantásos-leszámolásos bűncselekmények máig elvarratlan szálainak felgöngyölítésében, és fontos bizonyítékkal szolgálhat a magyar rendőrség által már azonosított, de elegendő bizonyítékok hiányában eddig békén hagyott egykori alvilági nehézfiúk bíróság elé állításához.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.