galéria megtekintése

Kövér László kizáratta Novák Elődöt

Balog Zoltán letagadta, hogy utasították volna a rendőrséget a kormányzati plakátok megfigyelésére. Csak jeleztek. A Jobbik nyugalomra (!) intette a Fideszt, aztán kiabálás lett belőle. Parlamenti összefoglaló.

- Ki adott utasítást arra, hogy a rendőrséget a kormányzati gyűlöletkampány védelmére használják? Huszonöt év után újra van olyan ügyosztály, amely a politikai véleménynyilvánítást ellenőrzi? – kérdezte az MSZP-s Harangozó Tamás hétfőn a parlamentben, miután a Kettős Mérce blog közzétette azt a rendőrségi jelentést, amely szerint a BRFK kiemelt ügyek főosztályának munkatársait a menekültek ellen hangoló óriásplakátok szemmel tartásával bízták meg úgy, hogy

„rendőri mivoltuk rejtve maradjon".

A szocialista politikus hozzátette: sokatmondó, hogy a kormány mindössze 50 millió forinttal növeli a bevándorlási hivatal költségvetését, ám 1,3 milliárdot költ el a menekültügyi konzultációra és a plakátkampányra.

 
Kormányoldalon a plakátokról: Olyan rossz, hogy csak Habony találhatta ki

Fideszesek visszaállítanák a határőrizetet a déli szakaszon, hogy az illegális bevándorlók egyáltalán be se tehessék a lábukat. A kerítés felhúzását még a kormányoldalon sem tartják opciónak. A gyűlöletkampány miatt viszont a Fideszen belül is morgolódnak. Részleteket itt olvashatnak.

Harangozó a kormányfőtől várt volna választ, a távol lévő miniszterelnök azonban nem a belügyminisztert, hanem Balog Zoltánt jelölte ki maga helyett. A humántárca vezetője pedig egyszerűen letagadta, hogy bárki utasította volna a rendőrséget a kormányzati plakátok „operatív megfigyelésére”. Szerinte egyszerűen jelezték a járőröknek, hogy erre is figyeljenek, miután az ellenzéki felhívásokból sejteni lehetett, hogy rongálás készülődik.

Nyugalomra int a Jobbik

Időközben már a Jobbik is nyugalomra inti a Fideszt bevándorlásügyben. Mirkóczki Ádám, a radikális párt szóvivője szánalmasnak és primitív cirkusznak nevezte a kormány több százmilliós plakátkampányát.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

„Magyarul üzennek afgánoknak, szíreknek, koszovóiaknak? Ezt komolyan gondolják?” – kérdezte Mirkóczki, aki ugyanakkor az ellenzéki plakátrongálókat is bírálta. Majd azt állította: amíg a Jobbik próbál felelős megoldásokat javasolni – mint a határőrség visszaállítása, a nem háborús övezetből érkező migránsok azonnali visszafordítása, a menekülttáborok zárttá tétele –, a Fidesz „kommunikációs szinten még radikálisabb” válaszokat ad. Szerinte azonban ez hiteltelen, és felidézte Orbán Viktor 2007-es beszédét, amelyben a jelenlegi kormányfő úgy fogalmazott: nem helyes, hogy minden nemzetállam önálló utat jár, ezért a Fidesz támogatja, hogy „az Európai Unión belül egységes bevándorláspolitika jöjjön létre”.

Ez nem kocsma

A jobbikos Novák Elődöt kizárták az Országgyűlés üléséről, amiért megzavarta Rétvári Bence államtitkár válaszát. A politikus azt kiabálta, hogy „hazudik a kormány, Biszku Bélának több százezres nyugdíja van továbbra is”.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Kövér László házelnök előbb arra intette, viselkedjen úgy, mintha a Parlamentben lenne, nem egy kocsmában, majd miután folytatta a bekiabálást, Novák kizárását javasolta az ülésről. Ezt a többség jóvá is hagyta, így az ellenzéki politikus bár a teremben maradhatott, a továbbiakban nem szólalhatott fel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.