galéria megtekintése

Kormányoldalon a plakátokról: Olyan rossz, hogy csak Habony találhatta ki

10 komment


Csuhaj Ildikó

Fideszesek visszaállítanák a határőrizetet a déli szakaszon, hogy az illegális bevándorlók egyáltalán be se tehessék a lábukat. A kerítés felhúzását még a kormányoldalon sem tartják opciónak. A gyűlöletkampány miatt viszont a Fideszen belül is morgolódnak.

Vissza kell állítani a határőrizetet – kormánypárti képviselők és vezető fideszes politikusok véleménye szerint hazánk déli határát ezzel lehetne lezárni a bevándorlók előtt. Vasárnap Rogán Antal mondta a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában, hogy nem kaphatna Magyarországon menekültstátuszt az, aki üldöztetése folytán jogosult lenne rá, de már keresztülhaladt olyan biztonságos országokon, amelyektől nem kért ilyen védelmet.

A Népszabadságnak kormánypárti politikusok a parlamenti folyosón azt mondták, a schengeni határok miatt semmilyen EU-s ellenvetésre nem lehet számítani, ha Magyarország a közös határszakaszon visszaállítja a határőrizet műszaki és más feltételeit is. Azaz – és ezzel értett egyet Kerényi János fideszes honatya is, aki Bács-Kiskun megyében, Soltvadkerten lakik –, az az elsődleges cél, hogy az illegális határátlépők ne jussanak be a zöldhatáron Magyarország területére. Amíg ugyanis az illetékesek elbírálják a politikai menedékjogot, az eljárás végéig hazánknak kell biztosítani az ellátást, az intézményi hátteret a bevándorlók számára.

A legfontosabb szempont a kormány számára, hogy az illegális határátlépők egyáltalán ne is jussanak be Magyarország területére, mert azután „már szinte lehetetlenség lenne visszatoloncolásuk” – fogalmazott egyik forrásunk.

 
„Kerítést biztosan nem emelhetünk, a vasfüggöny emléke miatt sem. És akkor sem, ha az Egyesült Államok falat emelt a mexikói határszakaszra”

– tette hozzá egy másik képviselő, és azt is elmondta, hogy hétfőn a Fidesz-frakció zárt ülésén is téma volt a bevándorlás ügye, de nem volt egyetlen felszólalás a kormány elképzeléseivel szemben. Különösen a déli megyékben hallanak panaszt a kormánypárti képviselők a bevándorlókra. Volt olyan fideszes, aki 500 ezer bevándorlót, éves szinten „másfél Eger lakosságát” vizionálta az elkövetkező 5 év végére.

Kormányoldalon szinte mindenki egyetért azzal, hogy „a probléma létezik, valós, és megoldást kell találni”. Egyik kormányzati forrásunk tájékoztatása szerint tanulmányozzák más országok szabályozását, és a lehetséges modelleket. Arra, hogy a határőrizetet pontosan hogyan kell elképzelni, egyik általunk megkérdezett politikus sem tudott válaszolni.

Helyszínelés az egyik „megrongált” plakátnál. Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Nem ez az általános, de van morgolódás a nemzeti konzultációs plakátkampány miatt a fideszesek közt is. Az egyik képviselő megfogalmazása szerint e plakátok „hiteltelenítik” az ügyet. Ráadásul a plakátokon megjelenő szöveg „nemtelenségében” arra emlékeztet a fideszesek szerint is, mint amikor az 1998–2002-es Orbán-ciklusban a szocialisták 23 millió román munkavállaló rémével riogattak, miután Orbán Viktor és Adrian Nastase aláírták a státusztörvényt (Kovács László azóta is konzekvensen cáfolja, hogy ilyet mondott volna a Pokorni Zoltán Fidesz-elnökkel folytatott választási vitában).

Így járt az első gyűlöletplakát

A hétvégén valaki elcsúfította a kormány menekültellenes propagandaplakátját, a rendőrség kisollóval felfegyverkezve szállt ki a tett helyszínére. Részleteket itt olvashatnak.

Fideszesek emellett arra is asszociálnak, amikor 2004. december 5-én a kettős állampolgárságról szóló népszavazáson azzal keltettek hangulatot a határon túli magyarok ellen, hogy a magyar államnak kell nekik is fizetni például szociális ellátásokat, holott nem feltétlenül Magyarországon adóznának.

Nem eheted el a magyarok máját!

Elsöpörte a népharag a kormány plakátkampányát. Nézze meg képgalériánkat a legszebben elcsúfított alkotásokról!

– Az, hogy magyar nyelven, tegező formában szerepel a figyelmeztetés a plakátokon a bevándorlóknak, olyan rossz ötlet, hogy csak Habony Árpád találhatta ki – fogalmazott az egyik sokat látott fideszes politikus.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.