galéria megtekintése

Kétmilliárdot kap Orbán felcsúti szerelme

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 06. számában
jelent meg.

Munkatársainktól
Népszabadság

Felcsútnak jó tavasza lesz. Orbán Viktor miniszterelnök szeretett települése két újabb edzőpályát kap kétmilliárdos taotámogatással. Úgy néz ki, hogy megvalósulhat a település régóta dédelgetett terve is, a labdarúgó-akadémiát az alcsúti arborétummal összekötő kisvasút. Erre uniós pénz jut.

Két újabb edzőpályával bővül a felcsúti Puskás Akadémia komplexuma, amely a központi „katedrálison”, a Pancho Arénán kívül már eddig is hét pályát számlál. Úgy tudjuk, a további kettő az első fél évben elkészül, és az építők – a Figyelő információja szerint – 1,4 milliárd forinthoz jutnak az úgynevezett tao projekt (a látványsportágak támogatóinak társaságiadó-kedvezményt nyújtó program) keretében. Ezenkívül a Pancho biztonsági rendszerének fejlesztéséhez, az akadémia bővítéséhez, valamint újabb buszhoz is támogatást kap a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány, és még a társas gépkocsi értékét se becsüljük alá, mivel a felcsútiak által korábban megvásárolt Scania busz ára 74 millió forint.

A miniszterelnök tavaly a Pancho Aréna avatóján. A kedvenc csapatnak így már kilenc edzőpályája lesz „a katedrálist” nem is számítva
A miniszterelnök tavaly a Pancho Aréna avatóján. A kedvenc csapatnak így már kilenc edzőpályája lesz „a katedrálist” nem is számítva
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A mostani támogatás teljes összege kétmilliárd forint lehet, ami még az előzmények ismeretében is jelentős. Idáig az összes taopénz nagyjából 35 százaléka – nem kevesebb mint 6,8 milliárd forint – landolt Felcsúton. A kormányzat szerint nem központi dotációról van szó, hiszen a vállalkozások dönthetnek arról, hogy az állam helyett egy-egy sport- vagy kulturális szervezetnek fizetik be a társasági adójukat. Ám a Magyar Labdarúgó Szövetség akarva-akaratlanul árulkodóan fogalmazott a taóval kapcsolatban: „A programot az Európai Bizottság az uniós állami támogatásokra vonatkozó szabályozásokkal összhangban lévőnek találta és jóváhagyta.”

 

Az újabb két pálya közül legalább az egyik, de lehet, hogy mindkettő fűthető lesz, mert az akadémia álláspontja az, hogy az edzéseket a téli időszakban, az úgynevezett holt szezonban is folytatni kell a fiatalok fejlődése érdekében. Orbán Viktor miniszterelnök, a felcsúti akadémia alapítója nemrégiben azt nyilatkozta az intézet honlapjának: „Van egy nagyszerű akadémiánk, amely mára megközelítette Európa legjobb akadémiáit.” Az utánpótlás nemzetközi eredményei ezt nem igazolták – a közelmúlt példáiból: az U21-es válogatott az addig két éve nyeretlen albánoktól kapott ki itthon 2-0-ra, míg az U19-es nemzeti együttesre Portugália legjobbjai mértek 6-1-es csapást éppen Felcsúton –, ráadásul a húszévesek szakvezetője, a korosztályos képzést koordináló Szalai László nemrégiben kijelentette: „A sprintek, azaz a huszonhét km/óra feletti futások száma és intenzitása kiemelten fontos a mai futballban.”

A szakvezető hozzátette: „Robbenék, Bale-ék harminchattal-harmincnyolccal tudnak futni. Az általunk mért meccseken összesen két olyan sprintet mérhettünk a mieinknél, amely a huszonhét fölötti tartományba került. Hozzáteszem: az érintett fiatal játékosok három-négy éve felnőttcsapattal készülnek, tehát nem feltétlenül az akadémiákon – vagy nem csak ott – kell a gondokat keresni.”

Amúgy a Puskás Akadémia is összefonódott a felnőttfutballal, hiszen NB I-es csapata van. Ennek az átlagnézőszáma 1058, ami tekintélyesnek mondható egy 1800-as lélekszámú faluban, de jelentéktelen a földkerekség kiemelkedően legnépszerűbb – sőt, legnagyobb társadalmi hatású – sportjában, a labdarúgásban. Az első osztályú együttes a bajnokság kilencedik helyén áll, de a kormányfő szerint „Polonkai Attilának a szerelését vinni is kitüntető megtiszteltetés, Tóth Balázsnak megpucolni a cipőjét (...) pedig jutalom”.

A jutalom jelenleg a kilencedik helyen áll
A jutalom jelenleg a kilencedik helyen áll
Illyés Tibor / MTI

Úgy néz ki, Felcsút nem csak ennek a beruházásnak örülhet. Az Átlátszó tényfeltáró hírportál arról adott hírt, hogy hamarosan hatszázmillió forint uniós támogatáshoz is juthat a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia arra a célra, hogy megépíthesse régóta dédelgetett álmát, a felcsúti kisvasutat, amelynek terveiről a Népszabadság számolt be először, két éve. Ennek pályázata most jelent meg, és az Átlátszó szerint meglepő lenne, ha a pénzért a Puskás Akadémiának bárkivel versenyeznie kéne.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.