galéria megtekintése

Kényes témákról beszélt Balog miniszter a tanárokkal

20 komment

NOL

Megpróbálta nyugtatgatni az elégedetlenkedő pedagógusokat a humántárca a mai egyeztetésen. Újabb engedményeket azonban nem tett a kormányzat. A tiltakozási hullámot elindító Herman Ottó Gimnázium igazgatója annak örült, hogy lehetett kényes témákról beszélni.

A közoktatásban uralkodó állapotok elleni országos tiltakozást elindító miskolci iskola, a Herman Ottó Gimnázium igazgatója, Madarász Péter is részt vett azon az oktatási kerekasztalon, amelyet keddre hívott össze Balog Zoltán humánminiszter. A minisztériumi szervezők Madarászt kiültették az első sorba, közvetlenül a szombaton leváltott közoktatási államtitkár, Czunyiné Bertalan Judit baljára. Czunyiné egyébként lefokozása után közoktatási informatikai kormánybiztos lett, viszont ezen a rendezvényen még részt vett.

Palkovics László oktatási államtitkár, Sipos Imre köznevelési helyettes államtitkár, Rétvári Bence miniszterhelyettes, Balog Zoltán miniszter, Czunyiné Bertalan Judit eddigi köznevelési államtitkár, Kun Szabó István vezérőrnagy, a Honvédelmi Miniszté
Palkovics László oktatási államtitkár, Sipos Imre köznevelési helyettes államtitkár, Rétvári Bence miniszterhelyettes, Balog Zoltán miniszter, Czunyiné Bertalan Judit eddigi köznevelési államtitkár, Kun Szabó István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára és Madarász Péter, a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatója a köznevelési kerekasztal első ülésén az EMMI Tükörtermében
Szigetváry Zsolt / MTI

A közoktatás ügyeit megvitató tanácskozáson nem jelent meg a legnagyobb érdekképviselet, a Pedagógusok Szakszervezete, miután hétfőn közölték, nem látják értelmét az egyeztetésnek, viszont folytatják a tárgyalásokat Baloggal a készülődő sztrájkról. A kerekasztalt azelőtt tartják, hogy a pedagógusok február 13-án tüntetni vonulnának.

 

Az eseményen egyébként olyan intézmények képviselői is megjelentek, melyek közvetlenül nem kötődnek az oktatáshoz. Balog meghívta például a Magyar Művészeti Akadémiát, melyet Farkas Ádám képviselt, Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezetőjét, a nagycsaládosok országos egyesületét, vagy például a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségét.

Ugyanakkor több szakmai szervezet is képviseltette magát, megjelent Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, aki ezzel azt szeretné elérni, hogy tárgyaljanak a PDSZ hat pontjáról. Megjelent a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, illetve az akadémia közoktatási elnöki bizottsága részéről Csépe Valéria, ahogy jelen van a Klik elnöke, Hanesz József is.

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Balog az ülést követően nem tett olyan bejelentést, amiről eddig ne lett volna szó. Többek között azt mondta, folytatódnak a korábban eltervezett béremelések 2016-ban és 2017-ben. Ugyanakkor kiderült az is a miniszter nyilatkozatából, hogy a pedagógusok által sérelmezett területeken nem lesz változás. A miniszter azt mondta, a kormány tankönyvpolitikáját az ingyenes könyvekre alapozza, erre 15 milliárdot biztosít a kabinet, így a miniszter szerint a tankönyvpiac megnyitása (értsd: alternatív tankönyvek felkarolása) nem lehetséges, mert a tárcavezető szerint drágítaná a könyveket.

Balog a kerekasztal után nem említette a célok között a Klik esetleges feldarabolását vagy regionalizálását sem. Palkovics László államtitkár viszont a napokban azt nyilatkozta, kész a Klik jövőjéről, esetleges feldarabolásáról, illetve a tanárokat sújtó adminisztratív terhek csökkentéséről is tárgyalni.

A humánminiszter ugyanakkor elismerte, hogy át kell alakítani a közbeszerzési gyakorlatot. Az iskolák visszakaphatják részbeni önállóságukat, az igazgatók kapnak egy bankkártyát azonnali kiadások kezelésére. Balog szerint pótolni fogják a jövedelemelmaradásokat, és foglalkoznak majd a nyugdíjas tanárok foglalkoztatásával is. Egy területen kész nagyobb engedményeket tenni a miniszter: a tanári értékeléseknél egyszerűsítés várható. Akik már átestek ezen, azoknak három évig nem kell új procedúrát lefolytatniuk, illetve ötévente lesznek az új értékelések.

A tanácskozást követően a többi résztvevő is értékelte az ülést. Horváth Péter, a nemzeti pedagógus kar elnöke és a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatója, Madarász Péter is arról beszélt, hogy nagy várakozásokkal jött a kerekasztalra, és részben elégedettek, mert minden kényes témáról lehetett beszélni, nem volt tabu. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta, lehetőség nyílt arra, hogy kilépjenek abból a helyzetből, „amibe az elmúlt három évben belekormányoztuk magunkat”. Ő is azt hangsúlyozta, hogy az ülésen az Emmi semmilyen felvetésre nem mondott nemet.

Palkovics nem szólalt fel a sajtótájékoztatón, viszont távozása előtt újságíróknak arról beszélt, hogy kialakult a kerekasztal további menetrendje, a következő hetekben további tárgyalások várhatóak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.