galéria megtekintése

Másfél óráig kíváncsi csak a tanárokra a kormány

2 komment


Doros Judit

A jelenlegi köznevelési törvény toldozgatása-foldozgatása nem elég, a pedagógusok szakmai és érdekvédelmi szervezetei érdemi változtatásokat várnak a kormánytól, amely mára összehívta a Köznevelési Kerekasztal első ülését. A kormány mindössze másfél órát szán az első egyeztetésre.

Az első kerekasztalra meghívták a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóját is. Ez volt az a gimná­zium, ahonnan elindult a pedagógusok országossá vált tiltakozó akciója. Madarász Péter, a gimnázium igazgatója tudósítónknak azt mondta: örömmel fogadta a felkérést, mert ez azt jelzi, hogy végre elkezdődhet az a fajta szakmai vita, melyet már a kezdet kezdetén szerettek volna elérni. A Tanitanek.com oldalon országszerte több mint harmincezren csatlakoztak hozzájuk, köztük félezernél is több iskola teljes tantestülete. A múlt héten Miskolcon, s az ország több nagyvárosában demonstráltak a pedagógusok.

Diákok a múlt heti miskolci demonstráción
Diákok a múlt heti miskolci demonstráción
Veres Viktor / Népszabadság

Pilz Olivér, a Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának vezetője, az ominózus „hermanos levél” aláírója, Czunyiné Bertalan Judit közoktatási államtitkár hétvégi menesztése után jelezte, hogy nekik nem személyekkel, hanem az egész oktatási rendszerrel vannak gondjaik.

 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is ott lesz a tanácskozáson. Mendrey László elnök lapunknak azt mondta: vannak ­azonnal megoldható, pénzbe nem kerülő változtatások, amelyeket akár már a szeptemberi tanévkezdésig le lehet zongorázni. Szerinte ilyen a tankönyvek szabad megválasztása, a diákok és a tanárok terheinek csökkentése, a tanszabadság visszaadása, s az olyan kötelezően előírt „ballasztórák” eltörlése, mint a mindennapos testnevelés vagy a hittan. A pedagógusok kötelező óraszámát a jelenlegi heti 32-ről is gyorsan vissza lehet állítani 22-re – tette hozzá, és szintén a sürgető teendők közé tartozik a felesleges ellenőrzéseket előíró szabályok megváltoztatása.

A Pedagógusok Szakszervezete nem vesz részt a Köznevelési Kerekasztal alakuló ülésén. Ezt Galló Istvánné elnök azzal indokolta:  a szakszervezet a sztrájkbizottság tagjaként tárgyalási folyamatban van a kormánnyal, ennek plenáris ülése pénteken lesz, s erre kívánnak koncentrálni.

A kedden nyolc órára meghirdetett Köznevelési Kerekasztal után a parlament oktatási és kulturális bizottsága ülésezik tíz órakor. A hermanos igazgatót – s vele együtt Pilz Olivért – ide is meghívták. Ebből az szűrhető le, hogy az első konzultációs kerekasztalra nem szánnak túl sok időt – nagyjából másfél órát –, így nagy áttörés nem várható.

Czunyiné: Nem, de azért lehet, hogy igen

Az Orbán által a hétvégén menesztett Czunyiné Bertalan Judit már digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztosként ment el hétfőn a Klebelsberg Képzési Ösztöndíjak okleveleit átadni a Müpába. Az ott jelen lévő újságírók néhány kérdésére válaszolt is. A 444.hu tudósítása szerint arra a kérdésre, hogy lát-e összefüggést a Miskolcról induló és gyorsan szárba szökkent tiltakozó mozgalom és leváltása között, azt mondta: „Nem, de azért lehet, hogy igen. Nem keresnék ott összefüggést, ahol nincs feltétlenül összefüggés.” Czunyiné azt is elárulta, miért tartja jó dolognak a Kliket: „A Klik azért jó, mert egy olyan beavatkozási felület a fenntartó részére, ahol azokra a többek között nemzetközi mérésekre tudunk reagálni, ami a beavatkozási pontoknak a megtalálását jelenti az oktatási rendszerben; így a végzettség nélküli iskolaelhagyás és mindazok az intézményi átjárhatóságok, vagy a gyermekek oktatásával összefüggő tudásrendszereknek az eljuttatása. Ez egy borzasztó fontos dolog. Ilyen nagy működtető szervezet Európában sincs máshol.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.