galéria megtekintése

Kapja elő a zsebkendőt, és mossa kezeit!

0 komment

D. A. N
D. A. N

Lassul a járvány, de a múlt héten harmadával nőtt az influenza-szerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma.

Rendkívül intenzíven terjed az influenza Európa keleti részén, Ukrajna és Oroszország is erről adott jelentést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi összefoglalójában

Magyarországon a 6. héten 43 700 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Járvány idején a fertőzés megelőzésében az általános személyi higiénés magatartás a döntő, ennek egyik legegyszerűbb módja a rendszeres és alapos kézmosás.
Nagyon magas, illetve magas volt az influenza aktivitása Oroszország, Ukrajna, Fehéroroszország, valamint Finnország, Írország és Görögország területén. Néhány országban már megkezdődött a megbetegedések számának csökkenése (pl. Oroszország és Ukrajna). Európában a laboratóriumi vizsgálattal igazolt megbetegedések 87 százalékát az influenza A(H1N1) pdm09 vírus okozta. Azokban az országokban, ahol a H1N1 altípusú influenza A vírus jelenléte van túlsúlyban, ott a kórházi felvételt és az intenzív ellátást igénylő megbetegedéseket leggyakrabban a fiatal és középkorú lakosság körében diagnosztizálják.

Magyarországon lassult az influenza terjedése, az előző héthez viszonyítva a 6. héten mintegy 38 százalékkal nőtt az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma. Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumában végzett virológiai vizsgálatok során a betegek túlnyomó többségénél influenza B vírus fertőzést igazoltak.

 

Az influenza-viselkedési kódex hat legfontosabb pontja

•    Köhögéskor, vagy tüsszentéskor tartson zsebkendőt a szája és az orra elé (ha épp nincs kéznél, akkor is inkább a könyökhajlatba, és ne a tenyerébe köhögjön/tüsszentsen). Javasolt az eldobható papírzsebkendő használata.
•    Lehetőség szerint kerülje a zsúfolt helyeket, különösen a zsúfolt zárt helyiségeket, a liftek használatát. Ha módja van rá, tartson nagyobb – minimum 1 méter – távolságot más személyektől.
•    Influenzajárvány idején kerülje az egyébként szokásos üdvözlési formákat (kézfogás, puszi), amelyek szintén növelik a megfertőződés kockázatát.
•    Lehetőség szerint kerülje a betegekkel való közvetlen kontaktust.
•    Zárt terekben gondoskodjon a gyakori alapos szellőztetésről.
•    Amennyiben az influenza tüneteit észleli magán, maradjon otthon és tartson távolságot másoktól, ezzel is védve őket a megfertőződéstől.

Az influenza megelőzés leghatékonyabb eszköze a védőoltás. Magyarországon 2011 óta folyamatosan csökkent a térítésmentes influenza elleni védőoltásban részesített személyek száma. Idén azonban az előzetes felhasználás adatai azt mutatják, hogy négy év után először nem csökkent az influenza elleni oltóanyag felhasználása.

Miután a hat hónaposnál fiatalabb csecsemők nem kaphatnak védőoltást, ezért az ő védelmük érdekében a családtagoknak, illetve a babával érintkező felnőtteknek kell kérniük a vakcinát. Nem árt tudni, hogy  a vérzsírcsökkentő orvosságokat (sztatinokat) szedők gyengébb védelemre számíthatnak az oltástól, mint azok, akik nem használnak ilyen gyógyszert. A vér-zsírcsökkentőket főleg az idősebbek szedik, azok, akiknek amúgy is van krónikus betegségük, ezért fontos lenne, hogy egy influenzás megbetegedés ne gyengítse le a szervezetüket.

Egy másik gyógyszert, a véralvadásgátlót szedőknél viszont a beadás helye nem mindegy – mondta lapunknak Keszthelyi Gyula háziorvos. Az ilyen terápiában részesülők ugyanis nem kaphatnak izomba injekciót, viszont az ÁNTSZ által biztosított térítésmentes oltásokat csak izomba lehet beadni. A patikákban kapható körülbelül kétezer forintért bőr alá szórható influenza elleni szer.

Az influenza elleni védőoltás még ilyenkor, a járvány alatt is segíthet a betegség elkerülésében. A járvány alatt végzett oltáskor előfordulhat, hogy valaki még azelőtt megbetegszik, hogy a védőoltás kifejtené hatását (10-14 nap).  Az influenza elleni védőoltás nem okozhat influenzás megbetegedést, hiszen az oltóanyag nem tartalmaz élő vírust, a vakcina teljesen biztonságos.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.