galéria megtekintése

Taxival menekülnek a koszovóiak a nyugati határhoz

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 12. számában
jelent meg.

Boda András – Hajba Ferenc
Népszabadság

A Budapest–Győr útvonalon nem csak a Nyugatra tartó vonatokon nőtt a koszovói menekültek száma: a szerelvények folyamatos ellenőrzése miatt sokan közúton, taxival próbálják elhagyni az országot. A közúti ellenőrzéseket sem egyszerű viszont elkerülni, és a taxisok is óvatosak, mert könnyen embercsempészet gyanújába keveredhetnek.

A készenléti rendőrök több taxiban is koszovói menekülteket találtak az ország nyugati határa közelében az utóbbi napokban. Az M1-es sztrádán Mosonmagyaróvár előtt öten ültek egy taxiban: Németország volt az úti céljuk. Négy kilométerrel előbbre ugyancsak öt olyan koszovói zsúfolódott be egy magyar taxiba, akik nem tudták igazolni, hogy jogszerűen tartózkodnak Magyarországon.

A pályaudvarokon összeszedik a rendőrök a menekülteket, ezért sokan taxival próbálkoznak
A pályaudvarokon összeszedik a rendőrök a menekülteket, ezért sokan taxival próbálkoznak
Reviczky Zsolt

A 85-ös főúton Sopron irányába három konvojban közlekedő taxit állítottak meg a rendőrök, a járművekben tízen utaztak, Ausztriába szerettek volna eljutni.

 

Mindez jelzi: a koszovói albánok egy része – aligha függetlenül a pályaudvarok és a szerelvények mind szigorúbb ellenőrzésétől – már nem vonattal indulna tovább Nyugat-Európába, hanem közúton, taxival próbál eljutni Ausztriába, Németországba.

Csakhogy ez az út sem könnyen járható: bár a határátkelőket nem lehet lezárni, oda nem telepíthetnek állandó ellenőrző pontokat, az M1-es Bécs felé vezető oldalán és a Sopron irányába közlekedőket gyakorta ellenőrzik a készenléti rendőrök. Nem könnyíti meg a menekültek dolgát az sem: a sajátos szabályok miatt már kocsit is nehéz szerezniük, a taxisoknak ugyanis óvatosnak kell lenniük.

– Ha elviszem Mosonmagyaróvárra vagy Sopronba a koszovóit, és útközben lekapcsolnak a rendőrök, nekem kell bizonygatnom, hogy nem vagyok embercsempész. Ha visszautasítom a fuvart, akkor meg rasszista vagyok, nem is beszélve arról, hogy ugrott a fuvar – magyarázza a menekültekkel kapcsolatos fura helyzetüket egy taxis a győri vasútállomás közelében.

A pályaudvaron már nemigen akad koszovói utas, a vonattal érkezőket vagy leszedik és akkor elviszik a rendőrök, ha meg néhányuknak netalántán sikerül átcsúszniuk az ellenőrzésen, a vonaton maradnak, s mennek tovább Münchenig.

– Nekem nincs jogom útlevelet kérni az utastól, nem rám tartozik az sem, hogy ki milyen állampolgár – mondja egy gépkocsivezető. Ő ennek ellenére nem vesz fel „láthatóan koszovói” embereket. – A múltkor a vámosszabadi menekülttábor lakói jöttek oda hozzám, ők jogosan ténferegnek napközben a városban, de őket sem vittem el a táborig, nem akarom, hogy meghurcoljanak.

A Keleti pályaudvarnál megszólított sofőrök közül többen is azt mondták: különösen a müncheni járatok szigorúbb ellenőrzése óta nőtt meg azok száma, akik Sopronba, Bécsbe keresnek kocsit, de egyre kevesebb olyan sofőr akad, aki vállalna ilyen fuvart.

– Az 1-esen és az M1-es sztrádán spiccen vannak a rendőrök, a rikító sárga fővárosi taxikat azonnal, kivétel nélkül kiintik. Ha pedig az ellenőrzéskor kiderül, hogy menekültek az utasok, akkor előveszik a sofőrt, akit ettől kezdve lényegében embercsempésznek néznek – mondja egy harminc éve taxizó férfi, és egyre indulatosabban magyarázza:

– Egy itteni rendőr tanácsolta: ha nyugati határ közelébe van fuvarom, akkor az első rendőrautónál álljak meg és kérjem az utasok igazoltatását, hogy le legyek védve.

Aktivizálódó határőrfalvak

Azok a taxisok, akik – szándékosan vagy vétlenül – menekülteket „csempésznek” Nyugat felé, általában csak a határ közelébe szállítják az utasokat. A menekültek onnan gyalog vágnak neki a már nem őrzött schengeni határnak. Az 1-es számú főút mentén nemrégiben hárman szerettek volna átgyalogolni Ausztriába, de elkapták őket. Nem csoda: a menekültek nagy részének nincs helyismerete, a főutakról nem mernek letérni, így hamar szemet szúrnak a rendőröknek. Az egykori határőrfalvak is aktivizálódni látszanak, előfordul, hogy az ott lakók tesznek feljelentést. Ez azonban nemcsak a magyarokra jellemző, a burgenlandi falvakban élők is azonnal szólnak a hatóságoknak, ha idegent látnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.