galéria megtekintése

Sokba kerülhet a rendőrségnek a betiltott tüntetés

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 13. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

Kártérítési pert fontolgat Juhász Péter, az Együtt politikusa, mert jogellenesen tiltott be a rendőrség egy általa szervezett tüntetést. Büki Zoltán civil aktivista viszont már döntött is: hasonló okból több tízmilliós sérelemdíjat szeretne kapni.

Könnyen lehet, hogy kártérítési perekkel nézhet szembe a BRFK egyes tüntetések bíróság által utóbb jogellenesnek minősített betiltása miatt. Juhász Péter, az Együtt alelnöke legalábbis fontolóra veszi, hogy keresetet nyújtson be. Először április 15-én demonstrált Orbán Viktor háza előtt, és csak percekkel az esemény előtt tett bejelentést. Ennek oka az: azonnal lépni akartak, amikor kiderült, hogy az V. kerületi vélelmezett ingatlanmutyi miatt mégis nyomozást rendeltek el. Ezért gyülekezési joggal visszaélés miatt a politikust nyolcvanezer forintra büntették.

Másodjára Juhász már öt nappal előbb bejelentette: ismét a miniszterelnök házához vonulnának, hogy egy üzenetet adjanak át neki. A demonstrációt a rendőrség – mondvacsinált okokból, a környéken élők jogaira hivatkozva – betiltotta, amire válaszul a politikus saját lakóhelyét jelölte meg a következő tüntetése helyszíneként, amit tudomásul vettek, miként a Felcsútra tervezett demonstrációt is. A bíróság különben a tiltó határozatot utóbb megsemmisítette, és ez lehet a sérelemdíj alapja. Ami mindenképpen jár, ha államigazgatási jogkörben eljárva mások jogait csorbították.

Egyelőre azonban Juhász az ellene indított szabálysértési eljárás lezárását várja. Az ügyben személyes meghallgatást kért, ahol azzal kíván érvelni, hiába jelentette volna be az április 15-i tüntetést korábban, azt a rendőrség – amit az alig több mint egy héttel később született határozat igazol – mindenképpen megakadályozza. Akkor szerinte ráadásul alapos okuk is volt, hogy nem tartották be a háromnapos határidőt, és ilyen esetekben a strasbourgi bíróság gyakorlata szerint a tüntetést önmagában a késedelmes bejelentés miatt nem lehet jogellenesnek tekinteni.

 
Juhász Péter Orbán Viktor háza előtt akciózik
Juhász Péter Orbán Viktor háza előtt akciózik
Földi Imre / Népszabadság

Büki Zoltán civil aktivista viszont már döntött is: a gyülekezési jog 108 rendbeli megsértése miatt 32 millió forint nem vagyoni kártérítést szeretne kapni a rendőrségtől. Ő korábban országos blokádot hirdetett, de minden akcióját betiltották: nem zárhatott le autópályákat, hidakat, de még Orbán Viktor miniszterelnök házánál sem tüntethetett, miként a rendőrnapon sem a Városligetben. Több esetben is bírósághoz fordult, de részben hiába,mert az útlezárások megtiltásáról szóló két határozatot – egyébként vitatható indokolással – helybenhagyták. Nyert ugyanakkor a rendőrnap ügyében, ahol kimondták, hogy a BRFK indokolatlanul korlátozta a gyülekezéshez való jogát.

Büki kérdésünkre kijelentette: álláspontja szerint a hatóságok legalább hat esetben törvénysértő módon jártak el. Úgy véli, az Astoriánál, illetve a Lánchídon és a Szabadság hídon a blokád feloszlatása, valamint a miniszterelnök háza előtti tüntetés betiltása is egyértelműen jogellenes volt. Az pedig egészen elképesztő – tette hozzá –, hogy a rendőrség még azt sem engedélyezte, hogy autósok öt percig tartó dudálással tiltakozzanak a jelenlegi hatalom ellen. E meghiúsult demonstrációk alapján számította ki a sérelemdíj mértékét, abból kiindulva, hogy a strasbourgi emberi jogi bíróság egy hasonló ügyben személyenként ezer euró kártérítést ítélt meg.

Szakértők ezzel kapcsolatban arra hívták fel a figyelmet, hogy Büki anyagi elégtételre csak akkor számíthat, ha bírósági verdikt mondta ki, hogy a rendőrség törvénysértő módon tiltott be egy demonstrációt. Vagyis: a rendőrnap kapcsán biztosan megítélnének neki valamennyi sérelemdíjat, az általa hivatkozott többi esetben viszont egyetlen fillérre sem számíthat. Lehetősége van ugyanakkor arra – hangsúlyozták forrásaink –, hogy az útblokádok kapcsán hozott, a rendőrségi határozatokat helybenhagyó bírósági végzések miatt az emberi jogi bírósághoz forduljon, ahol van esélye a nyerésre.

Május 26-ra különben újabb demonstrációt szervez Büki az Erzsébet hídra, ahol olyan bejelentésre készül, amely szerinte robbanni fog. Szó szerint – hangsúlyozta –, mert pirotechnikai eszközöket is bevetnének. Ehhez viszont közterület-használati engedélyre van szükség, ám a Fővárosi Közgyűlés illetékes bizottsága csak 28-án ül össze. De ha a kormányhivatalhoz fordul azzal, hogy filmforgatás céljából vennék igénybe a helyszínt – mondta –, akkor pár nap alatt döntés születik. Igaz, kell egy erre szakosodott céget is találni, mert más nem kérhet ilyen célból engedélyt, és még kérdéses, hogy a rendőrség mit szól a híd nagyjából egy óráig tartó lezárásához.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.