galéria megtekintése

Íme a Fidesz új vezérkara

Az elnök Orbán Viktor marad, kihívó nélkül indult a tisztségért, a küldöttek közül mindössze hárman nem szavaztak rá. A Fidesz vasárnapi kongresszusán megválasztották a párt alelnökeit is, közülük hárman újak a poszton, egyedül Pelczné Gáll Ildikó maradt a korábbi alelnökök közül.

A Fidesz vasárnapi kongresszusán az 1177 leadott szavazatból 1174-en szavaztak Orbán Viktorra, így ő maradt a párt lenöke. Az alelnökökre következőképpen voksoltak: az újként bekerülő Gulyás Gergely 1162 és Kubatov Gábor 1139 szavazatot kapott. A szintén új Németh Szilárd 1136 voksot, a régiek közül maradó Pelczné Gáll Ildikó 1146 szavazatot kapott.

A frissen alelnökké választott Gulyás Gergely finom kritikát fogalmazott meg "szűzbeszédében": azt mondta, olyan országot szeretne, ahol élni jó, nem elmenni, ahol a tehetség számít. Szerinte az, hogy a Fidesz folyton többségbe kerül, még nem jelenti azt, hogy mindig igazuk is van. Azt mondta, a Fidesz előtt a CSU legyen a példa, amely 1949 óta irányítja Bajorországot. "De ilyen hosszan csak az maradhat hatalmon", ha képes önmérsékletet gyakorolni, és nem tesz meg mindent, ami a hatalmában áll. Ugyanakkor beszólt az ellenzéknek is. Szerinte a Jobbik külkapcsolatai csak "büntetőjogilag" értelmezhetők, kutyákkal "cukiskodnak", de mégis egy "sintértelep" maradnak. A baloldal csak magával veszekszik, és belpolitikát külföldön folytat.

Kubatov Gábor megválasztását követő beszédében azt mondta: a Fideszt igazolja, hogy 115 hónapja vezetik a közvélemény-kutatásokat. Majd ő is az EU vezetőit bírálta, akik szerinte csak "szédelegnek". Ennek ellenére Kubatov szerint igenis van ellenfele a Fidesznek, például a média, a tévék és hírportálok, melyek politikai nyilatkozatokat tesznek, és átveszik az ellenzék szerepét. Majd visszatért a múltba, hogy a korábbi baloldali miniszterelnököket bírálja. Azt mondta, az MSZP egy "pufajkást", egy D-209-est és egy "böszmét" adott az országnak. Igaz, arról már nem beszélt, hogy Horn Gyula temetésére Orbán Viktor külön elment tisztelegni, Medgyessy Pétert pedig kitüntette Szijjártó Péter.

 

A harmadik új alelnök, Németh Szilárd azt mondta, a Fidesz, az ország és Orbán Viktor sikeréért fog dolgozni. Szerinte a Fideszben azért jó politizálni, mert itt nevén nevezik a dolgokat. Például: "a kerítés, az kerítés, nem kapu oldalsó szárnyakkal". A menekültek többsége pedig nem az életét menti, hanem megszállja a vén kontinenst. Végül következett az európai és a baloldali politikusok elleni keménykedés: róluk azt mondta, ők azok, akik a menekültek miatt már "Jézus születésnapját is megtagadják". Szerinte a terroristák kezébe lökik az országot és Európát.

Kubatov Gábor, Pelczné Gáll Ildikó, Orbán Viktor, Gulyás Gergely és Németh Szilárd–- a Fidesz vasárnap megválasztott vezérkara
Földi D. Attila / Népszabadság

Kik az új alelnökök?

Németh Szilárd

Németh Szilárd, 1964-ben született Budapesten, leírása szerint szegény csepeli munkáscsaládba, "otthoni örökség a katolikussága és későbbi harcos antikommunizmusa, szüleivel élete első tíz évét egy 9 négyzetméteres albérletben töltötte". Könyvtár-tanítói szakon végzett, később környezetpedagógus diplomát is szerzett. 1998 óta három cikluson keresztül volt önkormányzati képviselő Csepelen. A 2010-es helyhatósági választáson másodszor is a Fővárosi Közgyűlés tagjává választották. Két parlamenti ciklusban is „beugró" országgyűlési képviselő: a 2004-es európai parlamenti választások után Őry Csaba, majd 2009-ben Deutsch Tamás megüresedett helyére delegálta a Fidesz; Németh lett a Fidesz első csepeli parlamenti képviselője. Országosan "rezsibiztosként" híresült el, a 2014-es polgármester-választáson viszont vesztett. 2015-ben a Magyar Birkózószövetség elnökének választották.

Kubatov Gábor

Kubatov Gábor 1966-ban született Budapesten, a Budapesti Kommunikációs Főiskolán kommunikáció és médiatudomány tanulmányokat folytatott, a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Mezőgazdasági Gépészmérnöki Karon műszaki és gépjármű-kárszakértő volt hallgató. 2002-ben lépett be a Fideszbe, rá egy évre már a párt soroksári elnöke. 2004-től a Fidesz egyik elnöki megbízottja, koordinátora. A Fidesz számára vereséggel végződött 2006-os országgyűlési választásokon a mobilizációért felelős kampányfőnök volt, "csodafegyvernek" számított a "totális mozgósítás" alkalmazása miatt. A 2006-os választáson a budapesti listáról bekerült az Országgyűlésbe, és a Fidesz pártigazgatója is lett. A 2010-es választások előtt pár nappal 3 nappal a Kuruc.info nyilvánosságra hozott két hangfelvételt, melyek témája a Fidesz birtokában lévő, a párt, illetve politikai ellenfelei szimpatizánsainak személyes adatait tartalmazó állítólagos adatbázis volt. A Ferencvárosi Torna Klub elnökeként bevezette a vénaszkenneres beléptetést, emiatt a szurkolók kemény magja bojkottálja az FTC-mérkőzések látogatását.

Gulyás Gergely

Gulyás Gergely 1981-ben született Budapesten, jogász. A Fidesz 2005 végén létrehozott ifjúsági tagozatában kezdte politikai pályafutását, 2006-tól a Fidesz országos választmányának tagja, de 2007-től minden bizonnyal az a Szabadság Körös tagság alapozta meg a politikai jövőjét, melyet Szájer József EP-képviselő, és Balog Zoltán humán csúcsminiszter neve fémjelzett. 2009-ben felkerült a Fidesz európai parlamenti listájára, de a 21. helyről nem szerzett mandátumot. 2010-től országgyűlési képviselő. Szájer József és Lázár János mellett a harmadik volt, akire a kormánypártok az új alkotmány megszövegezését bízták, ő volt a Fidesz-frakció vezérszónoka is az alaptörvény előkészítéséről szóló parlamenti vitában. Nevéhez kapcsolódik a „lex Biszku" törvényjavaslat, amely a korábbi Zétényi–Takács-féle elévülési törvény szellemében megpróbálta az 1956-os forradalom utáni megtorlások „megrendelőit", az akkori igazságszolgáltatás egyes szereplőit emberiesség elleni bűntettek miatt felelősségre vonatni. Az utóbbi időben Lázár Jánossal nyilvánosan konfrontálódott, amikor a Miniszterelnökséget vezető miniszter főtanácsadónak kérte fel Zoltai Gusztáv volt Mazsihisz ügyvezető igazgatót.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.