galéria megtekintése

A szabadságharc évfordulóján indul az állami propagandatévé

13 komment


Bednárik Imre

Március 15-én indul az állami hírcsatorna az M1-en, a nemzeti főadó a Duna TV lesz, ott sugározzák majd az eddig az M1-en futó szórakoztató műsorokat. A hírhamisításról elhíresült közmédia vezetői szerint az új hírcsatornának a BBC és a CNN jelenti a mintát.

Március 15-től indul az új állami hírtévé. Az állami média vezetői kedden közleményben jelentették be, hogy az M2 csatorna esti sávjában márciustól létrejövő Petőfi TV és a júliusban induló M4 Sport csatorna mellett március 15-től megújul az M1 közszolgálati televíziós csatorna műsorkínálata is, mindezek mellett a Duna TV a nemzeti főadó szerepébe lép. A közleményből az derül ki, hogy az M1-et alakítják át hírtévévé. A csatorna március közepétől folyamatos hírszolgáltatást biztosít, továbbá hírháttér- és magazinműsorokat sugároz.

„Az alkotók számára tematikában a BBC, a brit közszolgálati aktuális csatorna, míg a napi adásszerkezetben az amerikai CNN televízió műsorszerkezete jelenti a mintát" – áll a Szabó László Zsolt, a Médiaszolgáltatást-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), Medveczky Balázs, az MTV Zrt. és Dobos Menyhért, a Duna TV Zrt. vezérigazgatói által jegyzett közleményben. A BBC és a CNN hírcsatornák felemlítése azért arcpirító, mert az elmúlt négy évben az állami média híradói többször is meghamisították a tényeket. Így például kiretusálták a műsorból Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnökét, a 2012. január 2-i több tízezres ellenzéki tüntetésről olyan képeket mutattak, mintha a megmozduláson alig lézengenének, az MTVA tartalomszolgáltatási igazgatója pedig az a Papp Dániel lett, aki meghamisította az Orbán Viktor miniszterelnököt keményen bíráló Daniel Cohn Bendit európai parlamenti képviselő magyarországi látogatásáról készült híranyagot.

 

Információink szerint egy reggel hat órától éjfélig sugárzó, „klasszikus" hírtévét hoznak létre, amelyben hírek, híradók, hírháttérblokkok követnék egymást egész nap, s nem lesznek benne szórakoztató műsorok. A napszakok – reggel, délelőtt, délután, este, éjjel – adják a műsorstruktúra kereteit, ezeken belül a nézők óránként 10-15 perces híradókat láthatnak majd. A köztes időben gazdasági, külpolitikai, agrár-, sporthíradókat, közlekedési információkat és időjárás-jelentést, valamint az aktuális eseményekhez kapcsolódó stúdióbeszélgetéseket nézhet a közönség. A hivatalos közlés szerint „újdonság lesz az is, hogy az M1 éjszakai adászárását egy új, angol nyelvű híradó jelenti majd, amelynek elindítása médiatörténeti esemény lesz Magyarországon, hiszen napi idegen nyelvű híradót még egyetlen magyar csatorna sem működtetett."

Az M1 hírcsatornává alakítása több szakmai veszélyt rejt magában. Az M1 jelenleg az állami média legnézettebb csatornája, itt sugározzák ugyanis a nagy költségvetésű, kiemelkedő nézettséget produkáló szórakoztató műsorokat. Egy hírcsatorna azonban csak rendkívüli események – például tömegkatasztrófa, terrortámadás, kormányválság, az egész országra kiterjedő időjárási vagy közlekedési krízishelyzet – idején tud kiemelkedő nézettséget produkálni. Az állami média vezetői most azt találták ki, hogy a Duna TV lesz a nemzeti főadó, a közszolgálati tartalmak mellett ide teszik át a nagy költségvetésű szórakoztató műsorokat, többek között a Magyarország szeretlek!-et, a Fábryt, a Szálkát, a Ridikült, a Maradj talpon!-t, a Gasztroangyalt és az On the spotot.

Már csak az állvány hiányzik
Már csak az állvány hiányzik
Bócsi Krisztián / Népszabadság

„A tartalmakat továbbra is az MTVA gyártja. Az Alap a tartalmak előállításához elegendő forrásnak tartja költségvetését, kiegészítő források bevonását nem látja indokoltnak" – áll a hivatalos közleményben.

Nehéz is lenne indokolni, hiszen az MTVA állami támogatása évről évre nő, idén már meghaladja a 80 milliárd forintot.

Hamis a baba

2011 márciusában az MTV Híradóban meghamisították az Európai Zöldpárt budapesti sajtótájékoztatóján történteket, úgy állítva be Daniel Cohn-Benditet, mintha megfutamodott volna a kérdések elől. Az Index birtokába került videóból derült ki, hogy az Orbán Viktorral szemben kritikus zöldpárti politikus – akit már előtte is rendszeresen pedofiloztak a köztévében – részletesen válaszolt az MTV kérdésére.

2011 decemberében a Duna TV és az MTV Híradójában kiretusálták Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnökét egy felvételről, miután a volt főbírót „nemkívánatos személlyé" nyilvánították a hírműsorokban.

2012 januárjában az Operaház előtt tartott százezres ellenzéki tüntetést az MTV Híradójában úgy próbálták bemutatni, mintha alig lettek volna a demonstráción.

2013 januárjában a Kossuth rádió kulturális programok ajánlására kérte fel Esterházy Pétert, ám az író válogatásából kivágták azt a részt, amelyben a Nemzeti Színházat ajánlotta. A történtekről Esterházy Péter úgy fogalmazott: "Legutóbb engem, emlékeim szerint, 1981-ben cenzúráztak." Tudomásunk szerint egyik ügynek sem volt komolyabb következménye, Lomnici retusálói például egy figyelmeztetéssel megúszták, a manipulált Cohn-Bendit-riport készítőjét pedig a közmédia hírfőnökévé nevezték ki.

(NOL-gyűjtés)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.