galéria megtekintése

Hibáznak-e a választók Salgótarjánban?

6 komment

NOL

A választók nem hibázhatnak: olyan polgármestert kell választani, aki képes megtalálni a partneri viszonyt a kormányzattal – figyelmeztetett korábban Kövér László házelnök. Szóval jól teszik, ha a Fidesz jelöltjére voksolnak. Vajon helyesen döntenek vasárnap Salgótarján polgárai?

Időközi választás lesz vasárnap Salgótarjánban, amelynek tétje azonban több, mint hogy ki tölti be a nógrádi megyeszékhelyen a polgármesteri posztot. A kormányoldal és az ellenzék számára egyaránt presztízskérdés ugyanis, hogy folytatódik-e a Fidesz kudarcsorozata, s – az ózdi, a veszprémi és a tapolcai után – veszít-e egy újabb bemérettetésen.

A polgármesteri székért négyen versengenek. A Fidesz–KDNP jelöltje Simon Tibor pedagógus, aki a Salgótarjáni Központi Általános Iskola és Diákotthon igazgatója, illetve 2010 előtt a Fidesz frakcióvezetője volt a helyi közgyűlésében. A Klik salgótarjáni tankerületének igazgatói székét 2014 végéig töltötte be, azóta a szervezet köznevelés-igazgatási főosztályát vezeti Budapesten.

Az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Munkáspárt 2006, valamint a Tarjáni Városlakó Egyesület közös jelöltjeként indul Fekete Zsolt automatizálási üzemmérnök, szociálpolitikus. Fekete a város alpolgármestere, és 2002 óta a közgyűlés tagja, tehát szintén régi szereplője a helyi közéletnek.

 

Hulitka István gépészmérnököt, helyi képviselőt, az önkormányzat pénzügyi bizottságának tagját indítja a Jobbik az időközi polgármester-választáson. Ő már 2014-ben is próbálkozott, de csak a harmadik helyet sikerült elcsípnie.

Akkor a Munkáspárt jelöltje is indult, de csak két és fél százalékos támogatottságot szerzett. Most viszont a párt igazi „nagyágyúját" veti be: maga Thürmer Gyula vállalkozik a megmérettetésre. Neki nincs igazán helyi kötődése, de úgy véli, Salgótarjánban szívesen emlékeznek vissza a rendszerváltás előtti időkre. Kérdéses, a nosztalgia elég lesz-e a sikerhez.

Fekete Zsolt azzal kampányolt, hogy „Megyünk tovább!”, mert véleménye szerint 2014 októbere óta a szocialista városvezetésnek sikerült meghatároznia a fideszes nyolc év alatt felhalmozódott problémákat, és meghatározták azokat a célokat, amelyekkel megindulhat a fejlődés.

Simon Tibor viszont állítja, hogy csődközeli helyzetbe került a város, és az önkormányzatnak – a megyeszékhelyek közül egyedüliként – még mindig nincs az idei évre elfogadott költségvetése, így a közvélemény nem ismerheti az idei terveket. A nógrádi megyeszékhely szerinte arányait tekintve az egyik legeladósodottabb város, hiszen másfél milliárdos a hiány.

Hulitka István ugyancsak csődközeli helyzetről beszélt. Thürmer – aki ígérete szerint a helyiek megkérdezése nélkül nem döntene semmilyen kérdésben – úgy véli, a településnek emiatt is „friss erőre” van szüksége.

Kampányzáró rendezvényén Simon szombaton kijelentette, hogy bízik a sikerben, miután programja a város rövid, közép- és hosszú távú érdekeit szolgálja. Kiemelte: a munkahelyteremtés, a családalapítással kapcsolatos támogatások, a lakhatás feltételeinek javítása, a tömegközlekedés, az egészségügy és a közbiztonság megerősítése lenne a legfontosabb a salgótarjániak szerint.

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője szombaton a város főterén tartott sajtótájékoztatót. Szerinte Salgótarjánt nem lehet megvásárolni, a város békét akar és építkezni akar. Bár a kormány magára hagyja a települést, de az elindult az építkezés útján, és a szocialisták ezt az építkezést kívánják támogatni – fogalmazott. Úgy látja, hogy vasárnap a város a Dóra Ottó volt polgármester által másfél évvel ezelőtt megkezdett békés építkezés, vagy az ellenfelei által folytatott háború, gyűlöletkampány között választhat.

A kampányba egyébként beszállt több kormánypárti politikus is. Kövér László házelnök például arra hívta fel a figyelmet, hogy a választók nem hibázhatnak. Szerinte olyan polgármestert kell választani, aki képes megtalálni a partneri viszonyt a kormányzattal.

Salgótarjánban a 2014 októberében megválasztott szocialista polgármester, Dóra Ottó tavaly novemberben bekövetkezett halála miatt tartanak időközi polgármester-választást vasárnap. A 2014-es önkormányzati választáson négy jelölt indult Salgótarjánban a polgármesteri posztért. Nagyjából negyvenszázalékos részvételi arány mellett a szavazók 42,88 százaléka a szocialista Dóra Ottót, 42,48 százaléka a fideszes Székyné Sztrémi Melinda Annát támogatta. Így csupán ötven vokson dőlt el, ki lesz a településvezető. Akkor Hulitka István 12,13 százalékot, a munkáspárti Nagy Attila Tibor 2,51 százalékot ért el.

Egyébként az ország két további településén is az urnákhoz szólították a polgárokat. A Borsod megyei Emődön és a Zala megyei Kisrécsén a képviselő-testület korábban az önfeloszlatásról döntött, és emiatt a polgármester megbízatása is megszűnt. Így új helyi képviselőket és településvezetőt is kell választani.

Egy valóságos munkás

A Magyar Munkáspárt elnöke elégedett lenne, ha sikerülne megelőznie a Jobbik jelöltjét a salgótarjáni vasárnapi időközi választáson, hiszen, mint kampányzáró rendezvényén fogalmazott, Salgótarján története során mindig baloldali város volt. Thürmer Gyula szombaton, a helyi vásárcsarnok előtt ismertette, hogy megválasztása esetén 8600 munkahely teremtését célozza meg Salgótarjánban, és polgármesterként a város működtetéséért dolgozó közmunkásokat is „valóságos munkásként” és minimálbérért alkalmazná, visszaadva ezzel a munkavállalók megbecsülését.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.