galéria megtekintése

Háromszáz gól a kiskapuban

2 komment


Bita Dániel

Egyelőre leállítják a kedvezményes ingatlanértékesítéseket a Belvárosban, az azokban részt vevők viszont továbbra is mindent jogszerűnek látnak. Az alpolgármester mégis állítja: dolgoznak az üzlethelyiségek eladásának szabályairól szóló rendelet módosításán.

Nem találtak jogszabálysértésre utaló jeleket a belvárosi ingatlanértékesítések körül az önkormányzat pénzügyi bizottságába meghívott szakértők – közölte még az ülés közben Böröcz László fideszes alpolgármester.

Nem találtak jogszabálysértésre utaló jeleket a szakértők
Nem találtak jogszabálysértésre utaló jeleket a szakértők
Veres Viktor / Népszabadság

Kérdésünkre megerősítette, hogy azokat a szakértőket hívták meg, akik részt vettek az üzlethelyiségek eladásáról szóló döntések előkészítésében.

 

Vagyis az értékbecslést végző céget, a szakértői elemzéseket készítő pénzügyi tanácsadót és az adásvételeket ellenjegyző ügyvédi irodát, illetve a hivatal munkatársait, élükön Sélley Zoltánnal, aki jegyzői kinevezése előtt a helyi vagyonkezelő vezetőjeként előkészítette az V. kerületi ingatlanok eladását.

Böröcz hangsúlyozta, hogy a 30 százalékos kedvezményt mérlegelés nélkül minden arra jogosult megkapta az önkormányzattól a 2007-ben meghozott rendelet alapján.

Kérdésünkre, hogy legalább a Rónaszéki László jegyző 2013. szeptemberi menesztéséhez elvezető ingatlanügy után nem gondoltak-e a rendelet módosítására, az alpolgármester úgy válaszolt: a jogszabály ellen senki – így a kormányhivatal – sem emelt kifogást. Majd hozzátette,

az önkormányzat dolgozik a kedvezményeket megalapozó rendelet komplex módosításán, és figyelembe veszik az „utóbbi időben felvetődött szempontokat" is.

Böröcz kitért mai cikkünkre. Nem cáfolta, hogy az önkormányzat 159 ezer forintos négyzetméteráron adott el két, összesen 1500 négyzetméteres, ma szupermarketként működő kiskörúti helyiséget, de hangoztatta: figyelembe kell venni, hogy az ingatlanok nagyobb része pince, ez húzta le az árat.

Az a hír, hogy az ügyészség hivatali visszaéléssel meggyanúsította Rónaszéki Lászlót, mindenkit meglepett. A szocialista Steiner Pál, aki polgármesterként együtt dolgozott vele, azt mondta, meghökkentőnek tartja a gyanúsítást, mert ambivalens viszonyuk ellenére úgy emlékszik, a jegyző szakszerű munkát végzett.

Böröcz László a részletek ismerete nélkül nem akarta kommentálni a gyanúsítást. Csak azt fűzte hozzá: a jegyzőt 2013 szeptemberében Rogán Antal akkori polgármester javaslatára menesztették. Igaz, 2011 decemberében Puskás András alpolgármester javaslatára felterjesztették címzetes főjegyzői posztra, kiemelkedő munkájáért.

Az estébe nyúló ülésről elsőként távozó jobbikos Losonczy Pál lapunknak azt mondta: bebizonyosodott, hogy a Belváros egy rossz rendelet alapján ad el ingatlanokat.

Kifogásolta, hogy a bérlők akkor is jogosulttá váltak kedvezményre, ha előttük, akár évekkel korábban, valaki más akarta megvenni az ingatlant. Mint megírtuk: ez történt a Károly körút 22-24. esetében is: a százmillió forintos engedményt olyan cég kapta, amelyet az üzlethelyiség kibérlésére és megvásárlására hozhattak létre.

– Ezt a rendeletet vagy elmebetegek hozták, vagy valakinek az volt a célja, hogy ilyen helyzetet teremtsen – mondta Losonczy, aki a rendelet alkalmazásának felfüggesztését javasolta. Mint ahogy Steiner Pál is azt kezdeményezte, hogy amíg tart a hatósági vizsgálat, állítsák le az ingatlanértékesítéseket. Ezt a bizottság el is fogadta.

A jobbikos politikus – a 2007 óta végbement ingatlaneladásokra emlékeztetve – ezt azzal indokolta: van egy kiskapu, amin az önkormányzat már háromszáz gólt kapott.

A vizsgálat lezárultáig nincs több ingatlaneladás

Steiner Pál közleménye szerint az ülésen Sélley Zoltán arról tájékoztatta a testületet, hogy valószínűleg nyomozás indul a belvárosi ingatlanértékesítések ügyében.

Steiner javaslatára a bizottság úgy határozott, hogy a nyomozóhatósági vizsgálat lezárultáig, illetve az új elidegenítési rendelet megalkotásáig az önkormányzat további ingatlanokat nem értékesít. Az ülésen összesen nyolc, a sajtóban megjelent értékesítésről tárgyaltak. A József Attila utca 12., az Erzsébet tér 2., a Hercegprímás utca 8., a Károly körút 26., a Szent István krt. 25., a Dorottya utca 8. a Zrínyi utca 14-gyel együtt, a Kossuth Lajos tér 9. és az Arany János utca 7. esetében a polgármesteri hivatal készített részletes előterjesztést, amely a teljes dokumentációt tartalmazta. Ezen iratokból nem voltak kikövetkeztethetőek a sajtóban megjelent személyi összefüggések – áll a közleményben. 

Sikerült megakadályozni azonban, hogy a jelenlegi elidegenítési rendelet alapján további ingatlanokat adjon el az önkormányzat. A bizottsági vizsgálat során felmerültek olyan körülmények, amelyeket az önkormányzaton belül nem lehet tisztázni, ez a nyomozóhatóság feladata lesz. Ezért – a nyomozóhatóság vizsgálatának lezárultáig – a pénzügyi bizottság felfüggeszti az ingatlanértékesítések ellenőrzését.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.