galéria megtekintése

Harc, oszloptól oszlopig

5 komment


Boda András

Rövid tűzszünet után újra az utcán folytatódott a kormánynál kegyvesztetté vált Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó cég és a főváros közötti hirdetőoszlop-háború. A tragikomikus csatában kedden a Mahir Cityposter Kft. nyert, a cég biztonsági emberei minden oszlopot megvédtek.


594:50 – információink szerint kedd este így állt a fővárosi hirdetőoszlopokért vívott meccs a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir Cityposter Kft. és a budapesti városvezetés között. A Mahir 644 oszlopa közül ugyanis eddig úgy ötvenet bontottak el a fővárosi önkormányzat megbízásából. Igaz, ez még messze nem a végeredmény: a közterületi csata csak most kezdődött.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

A fővárosi önkormányzat december elején rendkívüli közgyűlésén döntött arról, hogy a Mahirnak az év végéig el kell bontania a reklámoszlopait. A cég bírósághoz fordult, de a főváros nem várta meg a jogerős döntést, már a hétvégén nekiláttak, hogy a Simicska-féle oszlopokat önkormányzatira cseréljék. A munkát a hideg mellett az is lassította, hogy a Mahir biztonsági őrökkel védte a hirdetőhelyeket.

 

Jól működő híradólánc

A hétfői tűzszünet – vagy talán: hószünet – után kedden folytatódott a macska-egér játék. A Fővárosi Közterület Fenntartó (FKF) Zrt. brigádja és az önkormányzat egy daruskocsis alvállalkozója kora délután megjelent a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Bazilika közelében. Már munkához láttak volna, csakhogy megint jól működött a Mahir riadólánca, időben befutottak a cég biztonsági őrei is. Ettől fogva az amúgy is abszurd csata tragikomédiává vált. A patthelyzetet megelégelve a főváros emberei visszavonultak. Legalábbis látszólag. Miután tettek egy nagy kört a kocsikkal, visszatértek. Trükkjük azonban nem vált be, mert a Mahir emberei még a közelben voltak, és visszasiettek. Körbevették, testükkel védték az oszlopot a létrával és hevederrel támadó FKF-esek ellen.

Az ütközetet a helyszínen „vezényelte” a Mahir Cityposter Kft. felügyelőbizottságának elnöke, Nagy Ajtony Csaba, aki jelezte: nincs jogerős döntés az oszlopok sorsáról, ezért önbíráskodás a bontás. Noha állásfoglalása után a darus kocsi odébbállt, szó sem volt arról, hogy jogi érvelésével futamította volna meg az önkormányzatot: kiderült, hogy olyan kicsi emelőt küldtek ki, ami el sem bírta volna az oszlopot. Hamar befutott viszont a nagyobb gép, ráadásul ekkor már a rendőrök is közbeléptek:

– Felszólítom önöket, hogy hagyják el a munkaterületet! – utasította az oszlopokat védő biztonsági őröket a helyszíni parancsnok.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

– Rendben, hátrább lépünk – engedett rögtön a biztonsági őrök vezetője, mire a munkások percek alatt hevedert hurkoltak az oszlopra. Már épp emelni kezdett volna a daru, amikor Nagy Ajtony Csaba lépett akcióba. Visszavezényelte embereit az oszlophoz, s az egyik rendőrhöz fordult azzal a magyarázattal:

– Erőszakkal önbíráskodást hajt végre az önkormányzat.

Komikus jelenetek

Közben egészen komikus jelenet bontakozott ki: a munkások és a biztonsági őrök is körülállták az oszlopot, s mindannyian két kézzel fogták azt, mintha elvihetnék vagy épp visszatarthatnák így. Mindez már a turisták figyelmét is felkeltette, mosolyogva érdeklődtek, miért tartja kamerák kereszttüzében ennyi ember az oszlopot.

Végül a főváros engedett – legalábbis a Bajcsy-Zsilinszky úton. Az önkormányzat emberei elvonulást színlelve ugyanis valójában csak odébb vonultak, a Podmaniczky utcában próbáltak elvinni egy másik oszlopot. Csakhogy rosszul emelték, ezért eltörött, s foglyul ejtette a darut: felemelni nem tudták, de a balesetveszély miatt vissza sem engedhették. Szörnyű munka – konstatálta a helyszínre érve a Mahir Cityposter Kft. ügyvezetője, Kovács István, aki szerint jelentős kárt okoztak a „több százezer forintba kerülő” oszlopban, ráadásul balesetveszélyes helyzetet teremtettek.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

– És miután szétverték az oszlopunkat, még minket hívtak, hogy segítsünk a helyreállításban! – háborgott a cégvezető. Nem sokkal később befutottak a Mahir munkásai. Ami pedig ezután történt, egészen szürreálisnak mondható: a Mahirosok és az FKF-esek közösen kötötték át az FKF daruskocsijáról a Mahir daruskocsijára a törött oszlopot.

A főváros nem adja fel

A fiaskó ellenére sem adta fel azonban a fővárosi brigád. Egy Andrássy úti oszlop került a célkeresztjükbe – ezzel persze jókora torlódást okoztak a környéken: két furgonnal, egy daruval és egy személyautóval foglalták el a külső sávot. Ennél sokkal jobban bosszankodtak amiatt, hogy a Mahir emberei itt sem hagyták őket nyugodtan dolgozni: a biztonsági őrök ezt a cölöpöt is körbevették. Ráadásul némi zavart okozott az is, hogy a helyszínre érő Nagy Ajtony Csaba bejelentette a dolgozóknak: az út a világörökség része, ezért itt különösen súlyos következményekkel járna a bontás.

Azt, hogy végül az érvek súlya, a sötétedés vagy egyszerűen csak a műszak lejárta miatt, nem tudni, mindenesetre a főváros emberei újra meghátráltak. Legalábbis keddre. Az egyik munkás ugyanis kedélyesen azzal búcsúzott a mellette álló újságíróktól és rendőröktől:

– Akkor holnap?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.