galéria megtekintése

Bohózatba fordult az oszlopháború a Bazilikánál

17 komment

B. A.
NOL

Abszurd és komikus jelenetekkel folytatódott az oszlopháború Budapesten. Kollégánk a Bazilikánál szemtanúja volt annak, miként próbálja kijátszani az oszlopbontó főváros az oszlopvédő Mahir biztonsági őreinek éberségét, egyelőre sikertelenül.

Kedd kora délután, nem sokkal kettő óra után darus kocsival több munkás vonult fel Budapest belvárosában a Bajcsy-Zsilinszky úton, hogy elszállítsák az ott álló közterületi oszlopok egyikét.

Ezt azonban – ahogy az elmúlt napokban többször is – megakadályozta a Mahir-csoport több biztonsági őre.

A fekete ruhás őrök körbevették az oszlopot, és így meggátolták, hogy az FKF Zrt. munkatársai és az önkormányzat egyik szerződéses alvállalkozója elszállítsa azokat.

 

Ezt követően komédiába illő módon folyatódott a közterületi csata. A darus kocsival elhajtottak a helyszínről úgy téve, mintha lemondtak volna az oszlop elbontásáról, ezért a biztonsági őrök is visszavonultak. Alig negyed óra múlva azonban visszatért a darus kocsi, és újból megpróbálták elszállítani az oszlopot. Csakhogy a Mahir emberei is résen voltak. Ahogy egyikük fogalmazott, a „riadó-láncuknak köszönhetően” hamar visszatértek a helyszínre. Ez után fél óra leforgása alatt újból végignézhettük azt, ahogy a főváros emberei bontáshoz készülődnek, de a biztonsági őrök az oszlopot körülállva megakadályozzák ezt.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Időközben a rendőrség is a helyszínre ért, és jelezte a feleknek, hogy nem avatkoznak közbe, csak akkor, ha a helyzet ezt indokolttá tenné. Megjelent a bontásnál a Mahir Cityposter Kft. felügyelőbizottságának elnöke, Nagy Ajtony Csaba, aki közölte, hogy meg fogják akadályozni, ha bárki is önbíráskodással próbálkozna. Világossá tette, hogy szerinte bontási engedély hiányában az oszlopok elbontása ebbe a kategóriába esik.

Kisvártatva az oszlopbontási akció már-már tragikomikussá vált, amikor kiderült, hogy a főváros nem megfelelő darut küldött a Bajcsy-Zsilinszky útra.

Miután a nagyobb teljesítményű gép megérkezett, az egyik ott tartózkodó rendőr váratlanul a biztonsági őrökhöz lépett, és felszólította őket a munkaterület elhagyására.

A Magyar Nemzetben toboroz oszlopvédőket a Mahir

Kiemelt bérezéssel kecsegteti biztonsági őreit Simicska Lajos reklámcége. Részleteket itt olvashatnak: >>>

A Mahir emberei ezt meg is tették, így a főváros által küldött munkásoknak sikerült rárakniuk a hevedert az oszlopra. Ekkor Nagy Ajtony Csaba lépett közbe, és mielőtt az oszlopot kiemelhették volna a helyéről, a felügyelőbizottsági elnök visszarendelte a biztonsági őröket az oszlop védelmére, a rendőrökhöz fordulva pedig közölte, hogy a főváros „erőszakkal, önbíráskodást hajt végre”.

Mindezek után, az eddigi eseményeket mintegy megkoronázva, a biztonsági őrök és a bontó munkások egyszerre vették körül az oszlopot, és mindegyikük két kézzel belékapaszkodott.

Ezt az élőképet nagyjából 15-20 percig csodálhatták az arra járók, majd az FKF munkatársai megunván a helyzetet, elmentek. Információink szerint a főváros más pontjai felé vették az irányt, más oszlopok sikeres elbontásának reményében.

A Podmaniczky utcában mindeközben az az abszurd helyzet állt elő fél négy körül, hogy egy darus kocsit épp egy hirdetőoszlop ejtett fogságba. A hirdetőoszlop emelés közben eltört, s azt most sem kiemelni, sem biztonságos pozícióba visszaállítani nem tudják, így a gép kénytelen a helyszínen vesztegelni.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Ahogy azt korábban megírtuk, a Simicska Lajos tulajdonában álló Mahir Cityposter hirdetőoszlopait a főváros szombaton erőszakkal bontani kezdte, annak ellenére, hogy még nem született bírósági döntés a szerződés felmondásának jogellenessége iránt benyújtott keresetről.

A fővárosi közgyűlés rendkívüli ülésén döntött tavaly december 22-én arról, hogy a Mahir Cityposter Kft.-nek az év végéig el kell bontania a több mint hétszáz közterületi hirdetőoszlopát. A képviselők egyébként már szeptemberben szavaztak a 25 évre szóló szerződés egyoldalú felmondásáról, amely elvileg további 15 esztendeig érvényben lenne. A szombaton kezdődött macska-egér játék részleteiről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.