galéria megtekintése

Simicskáék visszaállítják az elbontott hirdetőoszlopokat

48 komment


Lencsés Károly

Sajátos macska-egér játék vette kezdetét: erőszakkal bontatja le a főváros szombat óta a Simicska Lajos tulajdonában álló Mahir Cityposter hirdetőoszlopait, a cég pedig kész az „ellopott” oszlopok helyett újakat kihelyezi. Egyet vasárnap már visszaállítottak.

A fővárosi közgyűlés rendkívüli ülésén döntött tavaly december 22-én arról, hogy a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir Cityposter Kft.-nek az év végéig el kell bontania a több mint hétszáz közterületi hirdetőoszlopát. A képviselők egyébként már szeptemberben szavaztak a 25 évre szóló szerződés egyoldalú felmondásáról, amely elvileg

további 15 esztendeig érvényben lenne.

A budapesti önkormányzat nem várta meg azonban, hogy az ügyben a bíróság döntsön a szerződés felmondásának jogellenessége iránt benyújtott keresetről – a Fővárosi Törvényszék az első tárgyalási napot január 11-ére tűzte ki –, hanem a Budapest Közút Zrt. emberei már szombaton megjelentek a Soroksári úton. S amit korábban ígértek: a Simicska-féle vállalkozás saját költségére

 
megkezdték az oszlopok eltávolítását, elsőként a Soroksári úton, ahol amúgy a Mahir székhelye is van.

Ettől kezdve a bontásra kivezényelt erők és a Mahir által megbízott őrzővédő vállalkozás között kergetőzés kezdődött: ki ér oda előbb a közvetkező pusztulásra ítélt oszlophoz. A hirdető cég különben a rendőrség segítségét is kérte.

A rendőrök szerint azonban – miután a közgyűlés határozata erre felhatalmazást adott – nem lehet megakadályozni az oszlopok kiemelését, hiszen az ellenérdekű félnek nincs semmilyen papírja. A Budapest Közút egy hirdetési helyet a Bocskai útról így zavartalanul elvitt, hiszen a másik fél nem tudott olyan bírósági dokumentumot mutatni, amely az eljárás jogszerűtlenségét támasztaná alá.

Reviczky Zsolt

A Mahir mindazonáltal úgy látja, rongálás történt, ezért feljelentést tettek, és a bűnügyi helyszínelők a történteket dokumentálták is. Ez nem gátolja meg viszont a bontással megbízott társaságot abban, hogy folytassa az akcióját, és ennek szombaton újabb oszlopok esnek áldozatul.

A munka vasárnap sem szünetelt: úgy tudjuk, az Üllői útról is eltávolítottak hirdetési helyeket. De a Mahir sem tétlenkedett, hiszen a Soroksári úton, a cég központjának közelében egy oszlopot visszaállítottak, és információnk szerint ezzel még nincs vége, mert valószínűleg továbbiakat is kihelyeznek majd.

A szerződés felmondásának jogszerűségét vitató keresetet a vállalkozás már korábban benyújtotta, és Magyar György ügyvéd arra kapott megbízást, hogy a bíróság előtt képviselje a Mahirt – tájékoztatott a cég jogi képviselője. Ezt követően Magyar levelet írt a fővárosnak és az oszlopok eltávolításával megbízott cégnek, amelyben felhívta a figyelmet arra, hogy a hirdetési helyek erőszakos elbontásának súlyos következményei lehetnek, egyben a közgyűlési határozat végrehajtásának felfüggesztését kérte.

Az ügyvéd hangsúlyozta: saját vagyona védelmében mindenki jogszerűen léphet fel, és amíg nincs jogerős bírósági ítélet a főváros és a Mahir Cityposter közötti kontraktus megszüntetéséről,

a cég felléphet azokkal szemben, akik a birtokában lévő, egyenként nagyjából egymilliós értéket képviselő hirdetőoszlopokat el akarják távolítani.

Legalább hármat azonban már a Soroksári útról „elloptak" – fogalmazott –, és emiatt büntetőfeljelentést tettek.

Ami pedig a Bocskai úton történteket illeti, az ügyvéd kifejtette: az ott intézkedő rendőrtiszt egyszerű végrehajtó volt, akinek nem lehet tiszte a jogi helyzet értelmezése. Példaként hozta fel: ha két magánszemély egy lakásbérleti szerződés érvényessége kapcsán vitába bonyolódik, a rendőr a kontraktus egyoldalú felmondása után ott sem léphet fel azonnal a bérlő kilakoltatása érdekében, hanem csak annyit mondhat, hogy várják meg a bíróság jogerős döntését. Amennyiben másként dönt – tette hozzá –, viselnie kell annak felelősségét.

Magyar az üggyel kapcsolatban kiemelte: a vállalkozás a hirdetőoszlopok elhelyezésének jogát nyilvános pályázaton nyerte, és amíg a szerződésben vállalt kötelezettségeinek eleget tesz, e tevékenységében senki nem akadályozhatja. A kontraktus felmondására ráadásul az ügyvéd szerint – amíg a Mahir Cytiposter megfelelően teljesít – nincs lehetőség.

Reviczky Zsolt

Más kérdés – tette hozzá –, hogy a főváros a közelmúltban előállt mondvacsinált okokkal, de a kifogásokat a cég objektív okokból képtelen volt orvosolni, amit jelzett is. Ez pedig az ügyvéd szerint aligha tekinthető szerződésszegésnek.

A Mahir évente nagyjából háromszázmilliót fizet a fővárosnak többek között a közterület használatáért, emellett jelentős összegű, igen kedvezményes hirdetési lehetőség is biztosít budapesti kulturális és sportesemények népszerűsítésére – hangsúlyozta Magyar György. A díjbevételen tehát szerinte az önkormányzat és a cég arányosan osztoznak, s a szerződési feltételeket a főváros sem kifogásolta, legalábbis azok módosítását az elmúlt tíz évben soha nem kezdeményezte.

Amit a főváros elbont, Simicskáék visszaállítják
Amit a főváros elbont, Simicskáék visszaállítják
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az ügyvéd ezért is meglehetősen érthetetlennek tartja a történteket. Ebben a helyzetben pedig nemigen lát más lehetőséget, mint hogy jogi lépéseket tegyenek. A szerződés érvénytelenségére irányuló kereset benyújtása után feljelentést tettek rongálás miatt, ugyanakkor birtokháborítási pert kezdeményeznek.

Ismeretlen elkövető ellen rongálás gyanúja miatt tett bejelentést a BRFK-n a fideszes Tényi István is. Figyelmeztetett rá, hogy a fővárosi közgyűlés nem várta meg, hogy a bíróság az ügyben döntést hozzon arról, jogszerű volt-e a korábbi szerződés felmondása. Ezért álláspontja szerint amennyiben később törvénysértőnek bizonyul a plakáthelyek eltávolítása, a képviselőtestület tagjai rongálás felbujtójának is minősülhetnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.