galéria megtekintése

Fővárosi hadüzenet Simicskának

1 komment


Szalai Anna

Újabb hadszíntér nyílik az Orbán-Simicska háborúban. A fővárosi önkormányzat rendkívüli felmondással szabadulna a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó MAHIR Cityposter Kft-től. Kocsis Mátéék rájöttek, hogy „jó erkölcsbe ütköző" a 9 éves kontraktus.

Az utcabútorok telepítéséről, üzemeltetéséről és reklámcélokra történő hasznosításáról szóló szerződést 2006-ban írta alá a főváros és a MAHIR Cityposter Kft. Az ezzel párhuzamosan az Intermédia Kft.-vel (jogutódja a JCD Zrt.) kötött hasonló kontraktust viszont változatlanul fenntartanák, sőt elengedhetetlenül fontos lakossági szolgáltatásnak minősítik.

A JCD elődje a szerződés értelmében összesen 713 City Light méretű reklámhordozó elhelyezésére alkalmas utasvárót és 100 darab kisebb információs vitrint helyezett ki. A MAHIR 761 darab hirdetőoszlopot állított fel. A cégek a telepítés mellett a karbantartást és az üzemeltetést is vállalták. Az ügyet senki sem háborgatta kilenc éven át. Februárban azonban kitört a háború a Fidesz pártelnöke, Orbán Viktor és egykori gazdasági potentátja, Simicska Lajos között, és a főváros – némi kivárás után – májusban átfogó ellenőrzést rendelt el az utcabútor-szerződésekkel kapcsolatban.

MAHIR-oszlop Budapest belvárosában
Szabó Miklós / Népszabadság

 

A Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága (FÖRI) 78 esetben talált hiányosságot a JCD hirdetőberendezéseinél és 27 helyen talált hibát a MAHIR-oszlopokon, de utóbbinál hiányolt még 25 internetes terminált és öt légszennyezettség-mérőt. A Fővárosi Közgyűlésnek készített FÖRI-jelentés szerint a JCD határidőre megszüntette a hiányosságokat, a MAHIR is jelezte ezt, de nem mellékelt fotódokumentációt.

A FÖRI újra ellenőrzött, és feltárta, hogy „az oszlopok nem a légszennyezettség mértékét mutatják, hanem a levegőminőséget", ráadásul azt sem saját mérés alapján, hanem az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat adatai szerint. Ami – a FÖRI szerint – akár félrevezető is lehet. Ez még nem minden. Az internetes elérést biztosító oszlopok nem terminállal, hanem ingyenes vezeték nélküli hálózattal biztosítják az internet-hozzáférést. Azt sem mindenhol. Két helyen például túl lassú volt, öt oszlopon pedig nem találták meg az erre utaló jelet. A hálózat tehát gyakorlatilag alkalmatlan a rendeltetésszerű használatra.

A FÖRI összegzése szerint a JCD teljesítette a szerződésben foglaltakat, a MAHIR viszont nem. A főváros a szerződés megkötése után kilenc évvel hirtelen arra is rájött, hogy a szerződés egyoldalú előnyöket biztosít a cégnek azzal, hogy „Budapest belvárosának a reklámipar szempontjából kiemelt jelentőségű helyszínein, valamint a forgalmas csomópontokon

gyakorlatilag monopolhelyzetbe került 25 évre,

mivel az egyes hirdetőoszlopok 50 méteres körzetében megtiltotta a további reklám lehetőségét".

A MAHIR mindezért a hirdetőoszlopok – közvetítői díjjal csökkentett – nettó árbevételének 15 százalékát, évi minimum 45 millió forintot fizetett a fővárosnak. Aligha meglepő módon a fővárosnak adott apanázs minden évben a minimumösszeg körülire kerekedett.

A kormánypárti többségű városvezetés nem csekély ívű fordulattal most arra a következtetésre jutott, hogy „tekintettel a partner tulajdonosi szerkezetére, a gazdaság egyéb szektorainak szereplőivel való üzleti kapcsolatára, nem zárható ki annak lehetősége sem, hogy a MAHIR az érdekeltségi körébe tartozó hirdetőknek a piaci árnál kedvezőbb feltételekkel biztosított reklámfelületet".

A főváros saját számításai szerint évente 73-125 millió forint közötti összegre tehetett volna szert a hirdetési bevételekből. A szerződés további fenntartása tehát sérti a főváros érdekeit, ezért azonnali és rendkívüli felmondását javasolják a Fővárosi Közgyűlésnek.

Hiába kedvezett a bíróság Simicskáéknak, akkor is kigolyózzák őket

Simicska Lajossal a Közbeszerzési Hatóság nem tréfál. A viccbeli medve halállistájáról a nyuszika könnyebben lekerült, mint az üzletember többségi tulajdonában lévő, a győr-gönyűi kikötő tenderén hamis adatszolgáltatással megvádolt Közgép Zrt. a közbeszerzéstől eltiltottak jegyzékéről. Részleteket itt olvashatnak.

Arról nincs szó, hogy eddig miért nem tűnt ez fel senkinek. A kontraktus egyébként „gyakorlatilag semmilyen lehetőséget nem biztosít a főváros számára a kötelemből való szabadulásra", az előterjesztést jegyző Kocsis Máté rendészeti tanácsnok és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes azonban „jó erkölcsbe ütközés" okán felmondhatónak véli a szerződést.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.