galéria megtekintése

Handó Tünde is adott egy sallert a Fidesznek

26 komment


Boda András

„Minden hatalmi ágtól kérem, hogy tartsa tiszteletben a bírói függetlenséget és bízzon a bírói felelősségben” – mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a kedd reggel tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Reviczky Zsolt

Az elnök a meghívó szerint „a közelmúltban komoly médiavisszhangot kiváltó bírósági ügyek kapcsán" fordult a nyilvánossághoz, de döntésében az játszhatott kulcsszerepet: Németh Szilárd fideszes képviselő bejelentette, vitát kezdeményez az Országgyűlés igazságügyi bizottságában a Hagyó-ügyben és a vörösiszap-katasztrófa miatti perben született ítéletekkel kapcsolatban.

 

Németh ennél nyíltabban is bírálta a bíróságot, hiszen úgy fogalmazott: az emberek többségét joggal háborítja fel a tíz halálos áldozattal járó vörösiszap-katasztrófa ügyében hozott felmentés, csakúgy mint a fővárost 2010 előtt „irányító maffia főnöke", Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes ügyében a felfüggesztett szabadságvesztés.

Kimondatlanul is a rezsibiztos nyilatkozatára adott válaszként volt értelmezhető az, amikor sajtótájékoztatója kezdetén Handó Tünde felelevenítette, hogy a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869-es törvénycikk azzal a mondattal kezdődött: „Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik. Sem a közigazgatási, sem a bírói hatóságok egymás hatáskörébe nem avatkozhatnak." Az OBH elnöke hozzátette: ezt erősíti meg az Alaptörvény, amely kimondja, hogy „a bírák függetlenek, és csak a törvénynek vannak alárendelve, ítélkezési tevékenységükben nem utasíthatóak."

Az elnök arra az újságírói kérdésre, hogy nyílt nyomásgyakorlásnak tartja-e Németh Szilárd nyilatkozatát, úgy reagált: „A bíróságra nem lehet nyomást gyakorolni." Megjegyezte: egy nemrégiben készült felmérés szerint a bírák 97 százaléka teljesen függetlennek vallotta magát. A fideszes politikus kijelentéseiről szólva később hozzátette:

sokakat megijeszthetnek, elrettenthetnek az ilyen nyilatkozatok,

ő azonban ilyenkor inkább annak esélyét látja meg, hogy újra lehet beszélni a bírói függetlenségről. Arra a kérdésre, hogy elfogadná-e az Országgyűlés igazságügyi bizottságának meghívását, úgy felelt: minden alkalmat meg kell ragadni arra, hogy a bírói függetlenségről beszéljenek.

Handó Tünde beszélt arról is, hogy miközben a bírót az ítélkezésben semmilyen vélemény nem befolyásolhatja, addig a bíróságok vezetőinek „nagyon is oda kell figyelniük ezekre a hangokra”.

– Indulatok félretéve, nekünk arra kell figyelnünk, hogy miképpen tehetjük érthetőbbé a bíróságok működését. Hogyan lehet érthetőbb a közvélemény számára egy bonyolult büntetőeljárás, a sokszor több száz oldalon indokolt ítélet? Hogyan mondjuk el a bírói függetlenség és felelősség jelentését és jelentőségét? – fogalmazott Handó Tünde.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.