galéria megtekintése

Habonyra vall a Hunguard múltja, állami szél adja a jövőjét

3 komment

Munkatársainktól

A pénzvilág is nyögheti a Hunguard-adót, a pénzügyi szolgáltatók átvilágítóival szembeni követelményekből ez a cég profitál.

Habony Árpádig is elérnek a Hunguard-ügy szálai Fotó: mediaworks
Habony Árpádig is elérnek a Hunguard-ügy szálai Fotó: mediaworks
Mediaworks

Nem csak – egy elektronikus aláírással kapcsolatos találmányon keresztül – Rogán Antalig érnek el a Fidesz–KDNP-kormány alatt helyzetbe hozott Hunguard Kft.-től kiinduló szálak. Egy másik úton képbe kerül Habony Árpád, aki Orbán Viktor láthatatlan jövedelmű főtanácsadója. Mint azt az mno.hu írja, a Hunguard egyik mostani vezetője, Szűcs Ákos Balázs 2010 közepéig a Club Tihany Zrt. vezérigazgatója volt. Ez a cég pedig Habony rokonainak tulajdonában állt – állítja az mno.hu, Szűcsöt hat éve Habony nagybátyjának özvegye, Pápa Marianne váltotta a vezérigazgatói poszton.

A Fideszhez közel álló Hunguard már kérte is felvételét a pénzügyi szolgáltatók átvilágítására jogosult vállalkozókat tartalmazó, a Magyar Nemzeti Banknál (MNB) vezetett jegyzékre – értesültünk több független forrásból. Mint arra felhívtuk a figyelmet, a Fidesz számos szabállyal, így például a közműszolgáltatók számlázásának tavaly bevezetett átvilágítási kötelezettségével milliárdos bevételekhez juttatta a magántulajdonú Hunguard Kft.-t.

 

Arra is rávilágítottunk, a kormánypárti többség tavaly a brókerbotrányok hullámán a pénzügyi cégekre is hasonló kötelezettséget ötlött ki, a tanúsító cégre vonatkozó feltételekről egy későbbi rendeletet ígérve. Ezt az anyagot a nemzetgazdasági tárca szakmai egyeztetésre bocsátotta, így azt véleményezhette többek között az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), az MNB, a bankszövetség és a biztosítói érdekképviselet is. Az egyeztetésekről szóló IVSZ-beszámolók szerint ez a szakma egyöntetű tiltakozását váltotta ki. Túl azon, hogy a pénzügyi szervezeteknek ma is számos átvilágításon kell átesniük, az auditorcéggel szemben túlságosan szigorú, egyszersmind szakmaiatlan elvárásokat fogalmaztak meg – érveltek. (Ez már itt erősítette azt a gyanút, hogy a Fidesz az új szabállyal is csak egy kedvence felé kíván bevételeket csatornázni a pénzügyi szektortól.)

Akkor lapunk körkérdésére egyedül a Hunguard vette védelmébe a tervet. Ez akkor furamód lekerült a napirendről. A szakma nagy részében csak lapunk néhány héttel ezelőtti érdeklődése nyomán tudatosult, hogy a Magyar Közlönyben júniusban – mint arra a Magyar Nemzet szombati számában felhívja a figyelmet – mégis megjelent a szóban forgó rendelet, mégpedig gyakorlatilag változatlan, vagyis az igencsak célközpontúnak tűnő formában.

A nagyarányú politikai ellenállás dacára lapunk évek óta beszámol a magánszektor és a Fidesz eme, legalábbis aggályos kapcsolatáról. Legutóbb feltártuk, hogy az év elején a Hunguard egy ismeretlen, ­offshore-szerű cég többségi tulajdonába került, valamint hogy a tavalyig a Fidesz-frakciót vezető, jelenleg a Miniszterelnöki Kabinetirodát irányító Rogán Antal közös informatikai találmányt jegyez a Hunguard kisebbségi tulajdonosaival. Mindez azonban a jelek szerint semmiben nem befolyásolja a kormánypártot, hogy a jogszabályok segítségével újabb és újabb bevételforrásokhoz juttassa a Hunguardot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.