galéria megtekintése

Gáz nincs, uzsora van Magyarország legmélyén

12 komment


Doros Judit

Tiszabő és Tiszabura az ország legreménytelenebb települései közé tartozik.

Tiszabő több éven át viselte „az ország legszegényebb települése" cseppet sem kitüntető címet: itt a vásárlóerő az országos átlag 38 százaléka. A két településen élők valóban csak sátoros ünnepeken ehetnek húst, ezért is okozott nagy felháborodást, amikor néhány éve Tiszaburán egy falusi ünnepségen csak a polgármester kegyeltjei vehettek a kondérból.

Forrás: Mediaworks

A gyerekek jó része alultáplált, változatosan étkezni nem tud: tészta és krumpli kerül legtöbbször az asztalra. Ha nem lenne a napközi, sokan napokig nem ennének meleg ételt.

 

A két település lakóinak 95 százaléka roma. Korábban még eljártak Fegyvernekre vagy Kunhegyesre dolgozni, de a rendszerváltás óta itt nem akad rendes munka. Próbálkoztak egy varrodával, ám az hamar becsődölt. A közmunkaprogramokba a falu vezetői első körben rendszerint a rokonaikat és szimpatizánsaikat juttatják lehetőséghez, a legszegényebbek itt sem rúghatnak labdába.

Forrás: Mediaworks

Az itt élőket leginkább választások előtt „veszik észre" a politikusok, akik kisebb-nagyobb ételcsomagokkal vagy falusi mulatságokkal próbálják megszerezni a voksokat. A polgármesterek nem nagyon tudnak gazdálkodni a rájuk bízott vagyonnal, s rendszerint bekövetkezik az önkormányzati csőd. Néhány éve Tiszabőnek el kellett árvereznie a földjeit, a szolgálati lakását és a kukásautót is, hogy legalább adóssága egy részét kifizesse, és megmeneküljön a csődeljárástól. Tiszaburán pedig volt olyan év, amikor a felhalmozott adósság ­miatt a szolgáltató lekapcsolta a gázt, így télen két hónapig nem volt tanítás, mert nem tudtak fűteni.

Ami viszont kiválóan működik ezekben a falvakban, az az uzsorán alapuló kamatoltatás. Ezt hiába büntetik, ma is jelen van. Egyes családok magas kamatra adnak kölcsön pénzt a szegényebbeknek, akik egy idő után már képtelenek fizetni a duplájára, triplájára nőtt tartozást. Ilyenkor előfordul, hogy az adósokat „csicskáztatják", ledolgoztatják velük a kölcsönt, és akár a házaikat is elveszik. Több ilyen kis faluban előfordult, hogy a polgármester vagy a felesége működtette az egyetlen élelmiszerboltot, ahol a segélyeket elkölthették az emberek, ám itt egy kiló cukor nem kétszáz forintba, hanem jellemzően a triplájába került. Akik segélyen élnek, nem tudnak „beugrani" az olcsóbb cukorért a közeli városba, így marad a kiszolgáltatottság.

Forrás: Mediaworks

Ebből a környezetből nehéz kitörni, itt a tehetség is elbukik. Hallottunk történetet olyan cigány lányról, aki akár főiskolára is kerülhetett volna, ám a barátja megtiltotta, hogy tovább tanuljon.Doros JuditAz embereket csak a választás előtt veszik észre Fotó: mediaworks

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.