galéria megtekintése

Gárdistákat villantott a Jobbik

22 komment


Czene Gábor

Megint megtartották az úgynevezett Bajtársiasság Napját. Kevesen voltak: nem egészen kétszáz gárdista és szimpatizáns gyűlt össze. Vona Gábor ezúttal távol maradt az eseménytől. A pártvezér fájó hiányát többek között Hegedűs Loránt református lelkész igyekezett pótolni.

Fotó: Szabó Miklós / Népszabadság

A Jobbik által életre hívott Magyar Gárda egyesületet és mozgalmat 2009 nyarán feloszlatta a bíróság. Aztán meg a rendőrség oszlatta fel az Erzsébet térre meghirdetett gárdarendezvényt. A bíróság később jogszerűtlennek minősítette a rendőri intézkedést, amelyről – „Bajtársiasság Napja" címszóval – évről évre megemlékezik a szélsőjobb.

A különféle gárdaszervezetek viseletébe öltözött csoportok csekély számú érdeklődő kíséretében vonultak az Erzsébet térről a Szabadság térre, Hegedűs Loránt templomához. Az eseményre szóló meghívót a Jobbiktól kaptuk. Ugyanakkor a korábbi évektől eltérően Vona Gábor jobbikos pártelnök nem szólalt fel (maga helyett levelet küldött), ahogyan a Jobbik jelenlegi parlamenti képviselői közül senki más sem.

 

A Jobbik tényleg cserbenhagyta volna a gárdát? „Ez nem cserbenhagyás, hanem arculatváltás" – oszlatta el kételyeinket Murányi Levente volt országgyűlési képviselő.

Murányi amúgy nem jobbikos politikusként, hanem 56-os elítéltként szerepelt a programban. Beszéde során nem fukarkodott a vaskos fordulatokkal. A keresztény értékek szerinte manapság nem képviselhetők Európában. A „homoszexuálisok felvonulását" meg az ilyesféléket „egy helyről" szervezik. A cél a keresztény nemzetek Európájának, az európai civilizációnak, valamint a fehér ember kultúrájának a felszámolása. Murányi egyszerűen nem értette,

Szíriából hogyan tudnak Magyarországra jönni, ha közben neki nincs pénze Szíriába utazni.

Az „emberi gyülevész had" Murányi Levente számára a multikulturális berendezkedéssel egyenlő. A „liberális amerikai mocsok" elleni kirohanását megfejelte azzal a megállapításával, hogy a liberalizmus rosszabb, mint a nácizmus vagy a kommunizmus. A szónokot kissé elragadta az indulat, valószínűleg ezzel magyarázható, hogy „magyar pártok" helyett véletlenül „magyar parasztokat" mondott. Javította tévedését, végezetül pedig leszögezte: minden sanszunk megvan a harmadik világháborúra.

Fotó: Szabó Miklós / Népszabadság

Hegedűs Loránt következett. A református lelkészt olyan példaképként konferálták fel, akinek egyik kezében erő és akarat van, a másikban jóság és szeretet. Magunkban fogadásokat kötöttünk, hányszor halljuk majd azt a szót, hogy „cionista". Minimum háromszor – tippeltük. Csak a terminológiát illetően tévedtünk: bár a „cionista" kifejezés nem hangzott el, Izraellel összefüggésben ötször is előjött a „háttérhatalom".

Gaudi-Nagy Tamás „nemzeti jogvédő" és Mészáros István, az Új Magyar Gárda „országos főkapitánya" is felszólalt. A mozgalomként működő Új Magyar Gárda a betiltott Magyar Gárda helyén alakult. Ember legyen a talpán, aki különbséget talál a kettő között. Ugyanaz az egyenruha, ugyanazok a jelképek, ugyanaz a szellemiség.

Fotó: Szabó Miklós / Népszabadság

A hasonlóságok nagy nehezen az ügyészségnek is feltűntek. A NEKI (Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda) feljelentése nyomán eljárás indult Mészáros István ellen, aki máskülönben a Jobbik egyéni jelöltje volt a parlamenti választáson és a párt listáján is helyet kapott.

A bíróság a közelmúltban egyesülési joggal való visszaélés miatt százezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta a „főkapitányt" (és helyettesét). Az ítélet nem jogerős.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.