galéria megtekintése

Ferenc pápa: Az irgalmasság kapocs a zsidósággal és az iszlámmal

3 komment


Czene Gábor

A Szent Péter-bazilika kapujának kitárásával a katolikus egyházfő megnyitotta az irgalmasság rendkívüli szentévét. Ferenc pápa választása azért erre a napra esett, mert ötven éve ekkor ért véget az egyház éle­tében új korszakot hozó II. vatikáni zsinat. A hazai egyházmegyékben is sorra nyílnak a szentévi kapuk.

A szent kapu megnyitása egyszerű, de jelképekben annál erősebb gesztus – mondta Ferenc pápa a Szent Péter téren, ahol mintegy ötvenezren gyűltek össze.

A pápa áprilisban tette közzé a szentévet meghirdető, Az irgalmasság arca kezdetű bulláját, amely magyarul is olvasható. „Jézus Krisztus az Atya irgalmasságának az arca. Úgy tűnik, ez a szó jól összefoglalja a keresztény hit misztériumát" – kezdődik a 25 pontból álló pápai bulla. Állandóan szemlélnünk kell az irgalmasság misztériumát: ez számunkra az öröm, a derűs nyugalom és a béke forrása – írta Ferenc.

A szentév kezdete az egyházi naptár szerint a szeplőtelen fogantatás ünnepe. Ferenc ugyanakkor hangsúlyozta, hogy 1965-ben ezen a napon ért véget a reformzsinatként emlegetett II. vatikáni zsinat. A pápa szerint a katolikus egyház szükségét érzi annak, hogy ébren tartsa a zsinat emlékét, hiszen megnyitásával történelme új szakasza vette kezdetét. Lebontva a falakat, amelyek az egyházat hosszú időre mintegy kiváltságos fellegvárba zárták, a zsinat résztvevői elérkezettnek látták az időt, hogy új módon hirdessék az evangéliumot.

 

Az evangelizáció ismét új szakaszához érkezett – állapította meg Ferenc pápa. Minden „keresztény ember számára újszerű kihívás, hogy még nagyobb lelkesedéssel és meg­győződéssel tegyen tanúságot hitéről".

Jézus személye nem más, mint az önmagát ingyenesen odaajándékozó szeretet. A csodajelek, amelyeket elsősorban a bűnösökkel, a szegényekkel, a kirekesztettekkel, betegekkel és szenvedőkkel visz véghez, az irgalmasságról beszélnek. Benne minden az irgalmasságról szól, nincs semmi együttérzés nélkül.

Ritka pillanat: két pápa egy képen. Ferenc és XVI. Benedek a Szent Péter-bazilika előtt
Ritka pillanat: két pápa egy képen. Ferenc és XVI. Benedek a Szent Péter-bazilika előtt
Alessandro Bianchi / Reuters

Még néhány idézet a pápától: „Hány sebet ütnek azok testén, akiknek már nincs hangjuk, mert a jajszavukat elnyomta és elhallgattatta a gazdag népek közömbössége! E jubileum idején az egyháznak még inkább feladata, hogy gyógyítsa ezeket a sebeket, kezelje a vigasztalás olajával, kötözze be az irgalmassággal, és gyógyítsa a szolidaritással és kellő figyelmességgel".

„Az irgalmasság hatalma felülmúlja az egyház határait. Kapcsolatba hoz bennünket a zsidósággal és az iszlámmal, melyek az irgalmasságot az egyik legfontosabb isteni tulajdonságnak tekintik."

A pápa novemberben, a hivatalos vatikáni ceremónia előtt a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában nyitotta meg a szentév első szent kapuját. Ferenc felszólította mindazokat, akik „e világ fegyvereit használják igazságtalan módon", hogy tegyék le a halálhozó eszközöket. Vegyék fel inkább az „igazságosság, a szeretet és az irgalmasság fegyverzetét, amelyek valóban biztosíthatják a békét".

Az egyházfő úgy látogatott el a Banguiban lévő gyermekkórházba, hogy előre nyilvánosságra hozott programjában az esemény nem szerepelt.

December 8-án ünnepi szentmise keretében több magyarországi egyházmegyében is megkezdődött a szentév, más helyeken a hét végén nyitják meg a szentévi kaput. Akadnak olyan egyházmegyék (ilyen az esztergom–budapesti és a veszprémi főegyházmegye, a váci egyházmegye), ahol három helyszínen tartanak megnyitót.

A katolikus szentév jövő év november 20-án, „Krisztus király ünnepén" zárul.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.