galéria megtekintése

Fel kell kelni a fotelból

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 24. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

– Nem azért vagyok itt, mert őseim a Horthy-korszak kitaszítottjai közé tartoztak. Ellenkezőleg, haszonélvezői voltak annak a rendszernek. Apai és anyai ágon is nemesi, arisztokrata családból származom. Azért vagyok itt, mert elviselhetetlennek tartom a történelemhamisítást – mondja Galgóczi Péter, egyike azoknak, akik rendszeresen a Szabadság téren tüntetnek a kormány megszállási emlékműve ellen.

Galgóczi Péter azért demonstrál hetek óta, mert elviselhetetlennek tartja a történelemhamisítást
Galgóczi Péter azért demonstrál hetek óta, mert elviselhetetlennek tartja a történelemhamisítást
M. Schmidt János

Bár Orbán Viktor párbeszédet ígért, alig ért véget a parlamenti választás, mindenféle egyeztetés nélkül elkezdődött az építkezés a Szabadság téren.

A szobrász koncepciója szerint a birodalmi sas a náci Németországot jelképezi, Gábriel arkangyal pedig az ártatlan Magyarországot.

 

A helyszínen másfél hónapja tartanak a tiltakozások. Galgóczi Péter csak néhány napot hagyott ki: ott volt akkor is, amikor a tüntetők a hajnali órákban – még mielőtt a munkások újra felhúzták volna az előző este elbontott kordont – elfoglalták az építési területet.

Aránytalan törpenövés. Így nevezik azt a betegséget, ami születése óta keseríti a 45 éves férfi életét. Harminc felé járt, amikor tovább romlott az állapota. Részlegesen lebénult.

„Hét gerincműtétem volt, többet nem szeretnék” – emlékszik vissza fájdalmas mosollyal azokra az időkre, amikor jószerével mozdulni sem bírt. Most már jobb a helyzet, ha nagyon muszáj, mankóval is tud járni. A „mankózás” azonban nagyon megerőltető. Ideje túlnyomó részét kénytelen kerekes székben tölteni.

Eredetileg grafológusnak készült, de abból nem lehet megélni. Számítógépes távmunkát végez. Sorolja, mi mindennel foglalkozik: adatrögzítés, adminisztráció, korrektúrázás, online szerkesztés, moderálás. Amire éppen megbízást kap.

„Nem volt számomra idegen az antiszemita közeg” – utal a családjában szerzett gyerekkori tapasztalataira. Az alma azonban elég messze esett a fájától, a rendszerváltáskor Galgóczi Péter a liberális Fideszt választotta.

 "Egyszerűen elképesztő, hogy a kormány totálisan át akarja írni a múltat."

Aztán nagyot csalódott „A fordulat már 1993-ban elkezdődött. A párt vezetői egy napon arra ébredtek, hogy ők tulajdonképpen jobboldali kereszténydemokraták” – indokolja, miért lépett ki a Fideszből.

A kiábrándulást elég zavaros időszak követte, és nem csupán betegségének súlyosbodása miatt. A gazdasági és társadalmi törvényszerűségek kutatása közben összeesküvés-elméleteket is tanulmányozott.

Világnézeti kacskaringók után, az ezredforduló környékén jutott vissza nagyjából oda, ahonnan a rendszerváltáskor elindult. Azóta szociálliberálisként határozza meg magát. Egész pontosan olyan liberálisnak, aki a szociáldemokráciával is szimpatizál.

„Végérvényesen leszámoltam mindennel, ami olcsó és ocsmány módon a bűnbakképzésre épít, egymás ellen hergeli az embereket” – jelenti ki.

Az elmúlt négy év során – folytatja – a Fidesz a társadalom tűréshatárát tesztelte, és amikor látta, hogy a demokrácia csökkentése nem ütközik komoly ellenállásba, egyre messzebb ment.

Galgóczi Péter korábban is eljárt ellenzéki tüntetésekre, de a Szabadság téri sasos-arkangyalos emlékművel végképp betelt nála a pohár: „egyszerűen elképesztő, hogy a kormány totálisan át akarja írni a múltat.”

Akadnak, akik szerint a hazugság és a történelemhamisítás mementójaként torzóként kellene meghagyni a megszállási emlékművet. Nincs ellenére az elképzelés, de Galgóczi Péter szívesebben venné, ha a szobor örökre eltűnne a Szabadság térről.

Akár úgy, hogy polgári engedetlenséget is vállaló bátor emberek nekimennek és ledöntik, akár úgy, hogy a következő kormány elbontatja.

– Az országnak fel kell ébrednie végre, és megmutatnia, hogy ezt nem lehet megtenni velünk – hangsúlyozza. Ideje, hogy mindenki tudatosítsa magában, mi folyik itt. Szakítani kell azzal a kényelmes állásponttal, hogy amíg nem engem bántanak, addig nem megyek az utcára. Nem elég a Facebook előtt ülni, fel kell kelni a fotelból – buzdítja honfitársait a kerekes székhez kötött férfi.

Az épülő Szabadság téri emlékmű körül már felsorakoztak a rendőrök. Megszólal a zene, kezdődik a demonstráció. A tüntetők megfogják egymás kezét, hogy élőláncot alkotva körbejárják a kordonnal elkerített munkaterületet. Galgóczi Péter elnézést kér, mennie kell. Neki is ott a helye.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.