galéria megtekintése

„Ez még fontos uniós posztra repítheti Orbánt”

Kedden hivatalosan is eldőlt: a Fidesz jövő heti tisztújító kongresszusára újra Orbán Viktort jelölik a párt elnökének, Kövér Lászlót a választmány vezetőjének. A Fidesz négy alelnöki posztjára Pelczné Gáll Ildikó, Gulyás Gergely, Kubatov Gábor és Németh Szilárd kapott jelölést. A kongresszus politikai nyilatkozatot fogad el az uniós migrációs kvóták ellen.

„Demokrácia van, el lehet indulni. Ez nem egy amerikai típusú előválasztásos nyílt pártverseny, ez sokkal inkább egy német típusú, belső megegyezésre épülő pártstruktúra” – ezt mondta Orbán Viktor zárt körben a Fidesz vezetéséről, amikor korábban a Bibó szakkollégium vendége volt, de ez lesz a meghatározó gondolat jövő vasárnap a Fidesz-tisztújításon a Millenárison is. Nem lesz nyílt verseny, így meglepetés sem.

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A Fidesz-elnökség keddi ülésén, a lapunkhoz kiszivárgott hírek szerint, hivatalossá vált a lista: a pártelnöki posztra egyedül ­Orbán Viktor miniszterelnök a jelölt, a választmányi elnöki posztra pedig Kövér László házelnök. A korábbi négy alelnökből azonban három távozik. Pelczné Gáll Ildikó, aki európai parlamenti képviselő, őrzi a pozí­cióját, a hírek szerint Orbán is elégedett ­vele. A mostani alelnökök közül ­Pokorni Zoltán eltávolodott a nagypolitikától, a Hegyvidék polgármestere jelezte, nem aspirál az alelnökségre. Kósa Lajos frakcióvezető, ­Lázár János pedig a Miniszterelnökség vezetője.

 

Az alelnöki posztok új várományosai: Gulyás Gergely, a parlament alelnöke, Kubatov Gábor pártigazgató és Németh Szilárd rezsibiztos. A Népszabadságot ­arról tájékoztatták, hogy esetükben is megtörtént a hivatalos jelölés, és azt el is fogadták.
A Fidesz belső viszonyai alapján Rogán Antal pozíciója is erősödik, a miniszterelnöki kabinetfőnök „felügyeli” a parlamenti frakciót és a pártot is. Annak ellenére, hogy Gyürk András európai parlamenti képviselő nem lesz Fidesz-alelnök, nem gyengül, sőt: a Fidesz Lendvay utcai székházából irányítja a pártéletet, és forró dróton lesz Rogán Antallal, de változatlanul közvetlen lesz a kapcsolata a miniszterelnökkel is, hiszen a kampányidőszakban marad a kulcsszerepe.

Pelczné Gáll Ildikóval elégedett Orbán
Pelczné Gáll Ildikóval elégedett Orbán
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

A Fidesz-kongresszuson az előzetes hírekkel szemben nem módosítják az alapdokumentumokat, és nem fogalmaznak meg ciklusokra szóló eszmei-elvi alapvetést sem. Az pedig fel sem vetődött, hogy a párt nevén változtatnának – tájékoztatták lapunkat.

A keddi elnökségi ülésen viszont eldőlt: a kongresszus olyan politikai nyilatkozatot fogad el, mely felhatalmazza a kormányt az uniós migránskvóták elutasítására. Orbán Viktornak egy kongresszusi döntés rendkívül nagy legitimációt ad a bevándorlásellenes és a keresztény Magyarországért és Európáért folytatott harcában, fogalmazott lapunknak az egyik elnökségi tag.

Gulyás Gergely
Gulyás Gergely
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az nyitott, hogy a kongresszus jövő vasárnap határoz-e a 2018-as fideszes miniszterelnök-jelölt személyéről. Az nyilvánvaló, hogy az egyetlen érvényes miniszterelnök-jelölt Orbán Viktor lehet, aki nemrégiben politikai pályafutásáról és lehetséges utódjáról azt mondta: „52 éves leszek hamarosan, szerintem még van egy-két jó évem, pár fekvőtámaszt még le tudok nyomni, de sokat dolgozom azon, hogy megtaláljam.” A Fideszben többen látják úgy: „A bevándorlási vészhelyzet megoldása a végén még fontos uniós posztra repítheti Orbánt. Előtte persze még meg kell nyernie a 2018-as választást.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.