galéria megtekintése

„Ennél a vízumkényszer is tisztességesebb”

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 01. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Hülyébb és groteszkebb helyzet aligha létezik. Jogvédőkkel téblábolunk a repülőtér előcsarnokában, és a torontói járatra várakozó utasokat fürkésszük, vajon vannak-e közöttük romák.

Talán az a vörösre festett hajú asszony a kislányával, aki feltűnően nagy bőröndöt húz magával? De nem, valószínűleg ő sem. A magyar válogatott mezét viselő fiatalember biztosan az, de neki kicsi a csomagja, és angolul beszél, egyedül van. Vele nagy valószínűséggel nem lesz gond.

Nagyjából egy órán át tartó ácsorgás után arra jutunk, hogy – szerencsére – fölöslegesen jöttünk. A szürke zakót viselő kérdezőbiztosok most senkit nem fordítottak vissza, mindenki mehet Kanadába.

Az elmúlt hetekben-hónapokban más volt a képlet. A ferihegyi Liszt Ferenc repülőtéren tucatjával akadályozták meg, hogy érvényes jeggyel, elegendő költőpénzzel, gyakran még meghívólevéllel is rendelkező cigány családok felszálljanak a torontói gépre. A jegy árát sem kapták vissza. Veszteségük fejenként 180-200 ezer forint. A károsultak pereskednek, ügyüket a NEKI (Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda) és a Roma Polgárjogi Mozgalom képviseli.

 

„Úgy látszik, sikerült elriasztani a romákat. Érthető. Komoly összegről van szó, senki sem akarja kockáztatni a pénzét” – próbálja megfejteni Muhi Erika, a NEKI igazgatója, ezúttal miért nem találkoztunk roma családokkal Ferihegyen.

A jogvédő irodának küldött panaszok között akadnak egészen várlázító esetek is. Egy borsodi család azért utazott volna Kanadába, hogy végső búcsút vegyen ott elhunyt hozzátartozójától, másrészt pedig azért, hogy speciális ellátásban részesítsék súlyos betegségben szenvedő kislányukat. A szükséges kórházi papírok is náluk voltak. Az itteni kezelést végző orvos megadta a telefonszámát, hogy a repülőtéri emberek hívják fel, ha az utazással kapcsolatban valamilyen probléma adódik. Ez nem történt meg, a család hiába kérte. Indoklás nélkül visszafordították őket, ráadásul még azt sem lehet pontosan tudni, hogy kicsodák, két magyarul beszélő férfi intézkedett. Amikor a kétségbeesett asszony kiabálni kezdett, rendőrt hívtak.

A „becsekkolás” előtt visszafordított utasok egy része semmilyen igazolást nem kapott, tehát nincs papírjuk arról, hogy egyáltalán a repülőtéren jártak

– említ egy újabb bonyodalmat Udvari Márton, a NEKI munkatársa. Ezért aztán nehezebb elérni, hogy a kárvallottak visszakapják a jegy árát, és még kártérítésben is részesüljenek, amire pedig a jogszabályok lehetőséget biztosítanak.

Persze a jogvédők is tisztában vannak azzal, hogy a Kanadába utazók egy része valójában nem turista útra vagy rokonlátogatásra készül, hanem szeretne letelepedni. A kérdés az, miként lehet kiszűrni azokat, akik ilyen szándékkal mennének. A jelenlegi módszerekkel ez lehetetlen, a repülőtéren folyó „kihallgatáson” képtelenség kideríteni, kinek mi a szándéka – állapítja meg Muhi Erika. Annyi biztos: emberileg és jogilag is teljesen elfogadhatatlan, hogy utasokat vélt vagy valós származásuk, a bőrszínük alapján vegzálnak és fordítanak vissza.

Megalázó, ha valakit az utolsó pillanatban fordítanak vissza
Megalázó, ha valakit az utolsó pillanatban fordítanak vissza
Korponai Tamás / Népszabadság

A vízum megadását legalább alapos vizsgálat előzi meg. Ha valakit elutasítanak, akkor meg sem vásárolja a jegyet, és nem a repülőtéren, az utolsó pillanatokban, megalázó körülmények között szembesül azzal, hogy nem szállhat fel a gépre. Muhi Erika vállalja, hogy népszerűtlen lesz, de ennél szerinte még a vízumkényszer újbóli bevezetése is tisztább és tisztességesebb megoldás lenne.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.