galéria megtekintése

„Én már csak határhorgásznak lennék jó” – meglátták a lehetőséget a rendőrségi toborzásban

3 komment


Hajba Ferenc

A készenléti rendőrség győri határvadászszázada 42 új ember felvételére kapott lehetőséget. Kétséges, mire jutnak Győrben: a Nyugat-Dunántúlon még a 150-220 ezer forintos fizetések ígéretével is sokkal nehezebb jelentkezőt találni, mint az ország keleti végeiben.

– Én már csak határhorgásznak lennék jó – biccentett oda egy vagányul öltözött nyugdíjas a volt megyeháza előtti téren a határvadászokat toborzó fiatal rendőröknek. Aztán dühösen folytatta:

– Mivé lett a világ? Engem a kutya se kért '59-ben, hogy vonuljak be, nem is fizettek érte, jött a sorozási parancs, gatyát le, alkalmas, gyerünk a seregbe. Maguk meg itt fűt-fát ígérnek!

– Fűt-fát nem ígérünk, csak előnyös lehetőséget ahhoz, hogy valaki a rendőrség állományába kerüljön – felelte Tóth Attila alezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság humánigazgatási szolgálatának a vezetője. – Az első két hónapban havi 150 ezer forintot kapnak a jelentkezők, utána próbaidős rendőr őrmesterek lesznek, hivatalos alapilletményük attól fogva 220 ezer forint, plusz a jutalékok.

 

A készenléti rendőrség győri határvadászszázada 42 új ember felvételére kapott lehetőséget, de nemcsak maguknak toboroznak. Tóth emlékeztet, az a cél, hogy országosan legyen 3 ezer új emberük. Kétséges, mire jutnak Győrben: a Nyugat-Dunántúlon még a 150-220 ezer forintos fizetések ígéretével is sokkal nehezebb jelentkezőt találni, mint az ország keleti végeiben. A városban és a környékén gyakorlatilag nincs munkanélküliség, krónikus a munkaerőhiány.

Czibere László a győri toborzón. Kevés a jelentkező
Czibere László a győri toborzón. Kevés a jelentkező
A szerző felvétele

Fiatal nő az első valódi ­érdeklődő a rendőrségi standnál. Hancz ­Júlia „majdnem" szakmabeli: a csornai Hunyadi gimnáziumban végzett rendvédelmi tagozaton. – Gyerekkoromban biciklis rendőr szerettem volna lenni – mondta a nő, aki érettségi után beadta az önéletrajzát több munkaerő-közvetítőnek, s végül a komáromi Nokiában kötött ki. Öt évig járt oda Győrből, ám a gyár bezárt, s most a győri ipari parkban operátorként dolgozik. – Lehet, hogy most tényleg bevonulok rendőrnek, remélem az egészségi vizsgán is megfelelek, volt ugyanis két térdműtétem.

A 46 éves Lang Péter a felső korhatárt kérdezi. Megnyugtatják, 50 éves korig lehet jelentkezni.

– Hivatásos katona voltam – kezdte életének vázlatos történetét, ami jó ajánlólevélnek bizonyulhat. Előbb Szombathelyen szolgált, majd elkerült Szolnokra mélységi felderítőnek, de visszavágyott Győrbe. Most hol targoncásként, hol sorkiszolgálóként dolgozik győri világcégeknek, de külső vállalat alkalmazásában. Háromhavonként változik a munka, a helyszín, negyedévekre kötnek vele szerződést, ezt unta meg. Kajárpécen lakik a feleségével, a gyerekek már kiröpültek a szülői házból, így aztán az sem gond, ha meghatározott időnként Röszkén kell szolgálni.

A rendőrségi standnál később több férfi verődött össze. Mind határőrök voltak hajdanán, de most nem az egyenruha ígérete vonzotta ide őket:

kivétel nélkül egyéni sorsuk megoldását látták a toborzók ajánlatában.

Czibere László kissé tanácstalanul érdeklődött, aztán elmondta, mi nyomasztja. – Tiszt voltam a seregben, de érettségivel tiszti állományba nem vesznek föl, elölről meg nem akarom kezdeni. Katonaként külföldön is szolgáltam, tapasztalatom, tudásom van, papírom nincs. Húsz évet éltem Kanadában, Angliában, Németországban, kamionoztam is, de elég volt a vándoréletből.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.