galéria megtekintése

Elzárta a mutyicsapot, megbukott

12 komment


Cseri Péter

Vasárnap három százalékkal kikapott fideszes riválisától Tétényi Éva, Esztergom független polgármestere. A vereség okai közül elsőként azt említette, hogy a politikai pártok összefogtak ellene, mert civil városvezetőként elzárta a „mutyicsapot”.

Tétényi Éva. „Elfordultak, amikor kiderült, hogy mindenkinek rácsapok a kezére”
Tétényi Éva. „Elfordultak, amikor kiderült, hogy mindenkinek rácsapok a kezére”
Kurucz Árpád / Népszabadság

– Nemrég azt nyilatkozta lapunknak, hogy a választáson majd elválik, hogy ön a jövő vagy egy rendszerhiba. Ezek szerint rendszerhiba?

– Világossá vált, hogy a pártérdek jelenleg Esztergomban is előrébb való a civil kontrollnál. Azok a pártok is kifaroltak mögülem, amelyek 2010-ben egyként támogattak Meggyes Tamás ellenében. Tény, hogy nem csak a fideszes testületi többséggel, hanem valamennyi politikai párttal hadakoznom kellett, mert nem voltam hajlandó asszisztálni a háttéralkukhoz, a helyi mutyikhoz. Elzártam a közpénzcsapot, amit egyik oldal sem bocsátott meg nekem. Ilyen értelemben voltam rendszerhiba.

 

– Azokról a pártokról nyilatkozik most így, amelyek négy éve még felsorakoztak ön mögött.

– Mert akkor az volt az érdekük. Utólag már látom, hogy a személyemet előre tolva akartak közel kerülni a húsosfazékhoz. Aztán elfordultak tőlem, amikor kiderült, hogy mindenkinek rácsapok a kezére, aki a közösből akar csipegetni magának.

– A pártok ezt vitatják, ugyanakkor azzal vádolják, hogy nem volt elég kompromisszumkész, számos kérdésben meggyőzhetetlennek bizonyult.

– Most, hogy már pakolok, sorra kerülnek elő azok a papírjaim, amelyekben a legkülönfélébb szereplőket invitálom egyeztetésekre, megbeszélésekre. A kezdeményezéseim többsége azonban süket fülekre talált. Üres székekkel nem lehet tárgyalni.

– Egyetlen hibát sem követett el?

– Talán kissé naiv voltam, amikor 2010-ben a törvény betűjéhez ragaszkodva elindítottam az önkormányzat ellen az adósságrendezési eljárást. Több száz település inkább sumákolt, ami be is jött az érintetteknek: az állami adósságkonszolidáció kihúzta a bajból a hanyagul, rosszul gazdálkodó önkormányzatokat. Állítom, hogy az ügyben Esztergom volt a szikra: a mi példánk alapján dönthetett úgy a kormány, leveszi a már-már elviselhetetlenné vált terheket a települések válláról.

„Több száz település inkább sumákolt”
„Több száz település inkább sumákolt”
Kurucz Árpád / Népszabadság

– Építészmérnökként, városfejlesztő szakemberként nem fáj a szíve, hogy pont akkor vonták meg öntől a bizalmat az esztergomiak, amikor fejlődésnek indulhat a város?

– Hogyne fájna. Alkotó embernek tartom magam, most jött volna el az én időm.

– Vannak Esztergomon túli politikai ambíciói?

– Idealista ember lévén vasárnap estig hittem abban, hogy folytathatom a polgármesteri munkámat. Nem készültem B tervvel.

– Na még egyszer: el tudja képzelni magát másfajta politikai szerepben?

– Most nem tudok erre válaszolni. Négy évig játszottam Jeanne d'Arc-ot. Egy időre elég volt.

– És mit csinál holnap, miután átadta a fideszes utódjának a polgármesteri iroda kulcsát?

– Átmegyek Párkányba. Szerdán nyílik meg ugyanis az ottani városi galériában a Festett portrék című kiállításom. Mondtam, hogy alkotó ember vagyok.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.