galéria megtekintése

Gyerekfejméretű betontörmeléket szórtak a pázsitra a fontos emberek panziója miatt

16 komment


Tanács István

A Körös-holtág melletti üdülősoron évtizedek óta egymás mellett van az üdülője a helybeli Balogh Lászlónak és az orosházi Gelegonya Lászlónak.

A két üdülő között a Holt-Körösbe vezetett egy csatorna, amelynek nem sok funkció­ja maradt, de eső után folyt belőle némi víz a holtágba. Nehezen lehetett rendben tartani, ezért a két üdülőtulajdonos 2002-ben engedélyt kért és kapott az akkori kezelő, a még létező Zalka Máté Tsz elnökétől meg az összes illetékes hatóságtól, hogy befedjék a csatornát. A víz így is folyhatott a mélyben egy vastag műanyag csövön, amelyhez néhány tisztítóakna is vezetett.

Így nagyobb lett a Gelegonya László által nyírt pázsit. Nem a területre volt szüksége, hanem arra, hogy ne legyen ott gaz és bűz. A felesége a csatorna helyén keletkezett csíkot is beültette virágokkal, így gondozták és gyönyörködtek benne 13 évig. Akkor azonban két messziről jött fontos vállalkozó uniós és fideszes támogatással panziót építtetett a közelbe. Gelegonya László úgy tudja, előírták nekik, hogy létesítsenek vízkivételi helyet a holtágnál, hogyha netán kigyullad a panzió, közel tudjon menni a tűzoltókocsi a vízhez. Arra senki sem tudott válaszolni,

miért nem lehetett ezt a panzió udvarán kialakítani, miért éppen Gelegonyáék betemetett csatornáját nézték ki.

 

2015. december 4-én ismeretlen emberek ledöntötték a Gelegonyáék által épített kerítést, és betontörmeléket szórtak arra a csíkra, ahol korábban a csatorna volt. Közben alaposan összetaposták a kertjüket és a teraszukat. Ők kihívták a rendőrséget, akik megállapították a birtokháborítás tényét. Kiderült, hogy az önkormányzat emberei voltak. Azért szórták a szépen nyírt gyepre, a virágok közé a gyermekfejnyi betontömböket, hogy úgy már nem süllyed el a tűzoltóautó, ha kigyullad az európai adófizetők pénzén épült panzió, és futni kell a vízért. Meg persze a feltört betont is tenni kellett valahová.

Az önkormányzat először azt mondta, a csíkot majd karbantartja a régi kezelője, a Zalka Tsz utóda, a Körös Agrár Kft., amelyet a téesz-elnök utóda, a lánya vezet. Utóbbi viszont állította, neki az önkormányzat vállalta a vízkivételi csík karbantartását. De nem tartja karban senki. Most is ember nagyságú parlagfű nő a két szép kert között. Korábban az önkormányzat emberei próbáltak ott kaszálni, de

a gaz között rejtőző kövek minden szerszámot tönkretesznek.

Szerencsére még egyszer sem gyulladt ki a fontos emberek új panziója, nem kellett a gazos csíkot fölavatnia a tűzoltóautónak. Gelegonya László nem szeret pereskedni, de az üdülője szélén burjánzó gyomot sem szereti nézni. Levelet írt a békésszent­andrási önkormányzatnak, és javaslatokat tett a civilizált állapot helyreállítására. Például hogy a kőtörmeléket dolgozzák el a talajban, hogy ne törje össze a fűnyírót, tegyenek a tetejére 10-15 centi humuszt, úgy is elbírja a tűzoltóautót. Ahhoz a részhez kulcsa lenne a tűzoltóknak és az önkormányzatnak.

Gelegonya László azt mondta: az önkormányzatnál mindig elismerték, igaza van, megígérték, hogy intézkednek, de aztán sohasem történt semmi. A polgármester független, de a Jobbik tagja, a jegyző asszonyt már ő hozta a hivatal élére, viszont a beosztott vezetők inkább a fideszes többségre hallgatnak.

Nem értik a hivatalban, hogy mi a probléma

Bementem a polgármesteri hivatalba. A jegyző asszony nem nagyon értette, mi a probléma. Azt mondta, ebben az ügyben már van testületi határozat, csak még nem hajtották végre. Odajött közben Sinka Imre polgármester, aki azt mondta: minden rendbe lesz hozva. A gazt még aznap levágják, de a testületi határozatnak megfelelően szeptember ­30-ra a tűzoltók vízkivételi útját is megjavítják. Telefonált Gelegonya László: tényleg odament valaki, ismét ledöntötték a kerítést, levágták a gazt, és otthagyták szanaszét.A két telektulajdonos mutatja a parlagfűvel telenőtt önkormányzati részt

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.