galéria megtekintése

Első a nyaralás, és csak utána jön Magyarország biztonsága

3 komment


Fekete Gy. Attila

Nyáron, a szabadságolások miatt semmi esély nem volt egy határozatképes ülés összehívására. Molnár Zsolt, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke ezzel magyarázta lapunknak, hogy miért halasztódott augusztus legvégére a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) vezetőjének a kinevezéséhez elengedhetetlen szakbizottsági meghallgatása.

Bár Pintér Sándor belügyminiszter július végén megnevezte jelöltjét a posztra Takács Tibor vezérőrnagy, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatója személyében, Orbán Viktor miniszterelnök csak a szakbizottság állásfoglalása után nevezheti ki a legújabb titkosszolgálat élére.

Takács Tibort legkorábban ősszel nevezhetik ki a TIBEK élére
Takács Tibort legkorábban ősszel nevezhetik ki a TIBEK élére
bszki.hu

A terrorizmus elleni hatékonyabb fellépést célzó törvénymódosítások politikai vitája során a kormánypártok folyamatosan azzal vádolták az ellenzéket, hogy az általuk benyújtott előterjesztés el nem fogadásával veszélynek teszik ki az ország lakosságát. Végül számos kompromisszum árán ugyan, de a Belügyminisztérium elérte, hogy ötpárti konszenzussal fogadják el az általa benyújtott előterjesztést. Elbukott viszont a HM tervezete, ami miatt aztán újabb front nyílt, immár a kormánypártokon belül.

 

Emlékezetes, Lázár János kancelláriaminiszter kérésére a parlament egy hétre el is halasztotta a törvénymódosító csomag végszavazását. Amikor azonban kiderült, hogy a kormánypártiak lényegében felrúgnák az ellenzékkel kötött megállapodásokat, visszakoztak, s beérték annyival, hogy a katonai titkosszolgálat és a hírszerzés információi­hoz az új, kifejezetten a titkosszol­gálat közti gyorsabb információáramlás, valamint az információvesztés csökkentése érdekében létrehozott szervezet, a TIBEK közvetlenül ne férhessen hozzá. Aztán mintha ezzel a terrorizmus elleni országvédő harc véget is ért volna, jó ideig nem történt semmi. Pintér is kínosan hosszú ideig várt főigazgató-jelöltjének a megnevezésével, de már azóta is eltelt lassan egy hónap.

Orbán Viktor a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen a témával kapcsolatban arról beszélt, hogy Európában a nemzeti titkosszolgálatokat és ezek együttműködését a világ legjobb teljesítményű titkos-szolgálati rendszerévé kell tenni. Nos, már a hazai együttműködést sem sikerült zökkenőmentessé tenni a Pintér kontra Lázár János, Simicskó István és a mögöttük álló Kövér László házelnök véleménykülönbsége miatt. És úgy tűnik, a TIBEK új vezetőjének a kinevezése is ráér.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.