galéria megtekintése

Etették az éhenhalt kislányt – állítják a letartóztatott gyöngyösi szülők

1 komment


Doros Judit
NOL

Az Egri Járásbíróság szombaton elrendelte az éhhalált halt gyöngyösi kislány szüleinek előzetes letartóztatását.

Fekete nadrágban és cipőben, sötétszürke plüsskardigánban szállt ki a rendőrautóból az Egri Járásbíróság előtt szombat reggel nem sokkal tíz óra előtt J. Médea, akinek másfél éves kislánya kínok közepette halt éhen május 12-én Gyöngyösön, a Ringsted úti bérlakásukban. Az őszes-fekete hajú harminchat éves nő furcsa kontyba tornyozta a haját, ettől sápadt arca még kísértetiesebbé vált. Nem nézett a várakozó újságírókra, és kirendelt ügyvédje, Molnár Richárd tanácsára nem is nyilatkozott senkinek. Így tett a férj, K. Gusztáv is, akit szintén kirendelt ügyvéd, Marton György véd.

Fotó: Police.hu

Az asszony a folyosón kissé hátrébb húzódott az ügyvédjével, beszélgetésükből elcsíptünk egy-egy szófoszlányt. Azt kérdezte védőjétől, hátrányosan érinti-e őt, hogy korábban már volt két eljárás ellene kiskorú veszélyeztetése miatt, mire védője azt felelte: ez mindenképp „fekete pont" annak mérlegelésénél, előzetes letartóztatásba kerül vagy sem. Arról is folyt diskurzus, hogy az elhunyt kislány temetésére vajon kiengedik-e őket a börtönből, s esetleg elképzelhető-e, hogy házi őrizetbe kerülhetnek. Később megkérdeztük az ügyvédet, hogy védencével beszélgetve vajon ő maga talált-e mentséget a nő tettére, mire azt felelte, hogy J. Médea még nem tett vallomást, neki pedig az a dolga, hogy szakmailag a maximumot hozza ki az eljárásból. Hozzátette még, hogy az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, amíg bűnösnek nem találják. 

 

Más forrásokból úgy tudjuk, hogy tanúként a szülőpár mindkét tagja vallott a rendőrségen, s azt állították: adtak enni a gyereknek, s ellátták. Ennek ellentmond, hogy a nyomozás eddigi adatai szerint a gyanúsítottak 1,5 éves gyermeke halálakor mindössze 3,5 kg volt, halálát pedig az előzetes orvosszakértő vélemény szerint éheztetés okozta.

Sokan találgatják, mi állhat a történtek hátterében, noha  szülők tettére nemigen létezik épeszű magyarázat. Egy egri pszichiáter szerint elképzelhető, hogy az anya intelligenciahányadosa olyan alacsony, ami miatt nem mérte fel tette következményeit – de akkor mit kezdjünk az apával, aki szintén nem lépett közbe? Vagy az anyai nagyszülőkkel, akik szemtanúk szerint többször is látogatták a családot, s látniuk kellett a szenvedő unokájukat. A rendőrök kiérkezésekor, május 13-án is ott tartózkodtak a lakásban, vagyis a szülők őket előbb értesítették a kislány halálról. Ennek ellenére az illetékes gyámhivatal épp az anyai nagyszülőkre bízta átmenetileg az egyedül maradt 3 és fél éves idősebb nővért, ami legalábbis kérdésessé teszi, hogy a hatóságok alaposan mérlegelték-e döntésüket. Igyekeztünk ennek okairól többet is megtudni, ám a Heves Megyei Kormányhivatal sajtószóvivője azt mondta: jövő hét közepéig nem nyilatkoznak az ügyben.

Gyöngyösön azt is beszélik, hogy J. Médea kétéves korában elvesztette a vér szerinti édesanyját:  az asszony a lánya szeme láttára lett öngyilkos. Sokan ezt a traumát hozzák összefüggésbe azzal, hogy J. Médea nem volt képes óvó, védő anyaként viselkedni a saját gyerekeivel. Miként megírtuk, a nőnek korábban már volt két kapcsolata, s mindegyikből született egy-egy gyereke: egy fiú és egy kislány. Ezt követte a kőfaragó K. Gusztávval való viszonya, amelyből a most három és fél éves, és az elhunyt másfél éves kislány született. A két korábbi gyerek ügyében is indult a nő ellen eljárás – tudtuk meg Snellenperger Judittól, az Egri Törvényszék sajtószóvivőjétől. Az akták szerint 2008-ban egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték J. Médeát, mert éheztette Nadine nevű kislányát. A másik idősebb gyerek – egy fiú – esetében viszont az apával történő kapcsolattartás akadályozása miatt pénzbüntetésre ítélték a nőt – azóta ezt a gyereket is az apja neveli. Mivel mindkét esetben az egri bíróság hozott döntést, furcsa, hogy ezek az információk miért nem jutottak el a gyámhivatalhoz, s miért nem ellenőrizték jobban a családot? Ráadásul - úgy tudjuk -, a gyöngyösi illetékes körzeti gyerekorvos többször is jelezte a hatóságok felé, hogy ismételt felszólítására sem vitték el hozzá a gyerekeket kötelező oltásra és vizsgálatra, mégis visszhangtalan maradt a bejelentése. A doktornő utoljára féléves korában látta a kislányt, s többszöri felszólítására és levelére mindössze tavaly karácsonykor kapott egy sms-t az anyától, hogy a gyerek jól van, majd viszik hozzá valamikor. Ez azonban nem történt meg.

Fotó: Police.hu

Az Egri Járásbíróság szombaton elrendelte az éhhalált halt gyöngyösi kislány szüleinek előzetes letartóztatását. A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság különös kegyetlenséggel, 14 életévét be nem töltött sértett sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt folytat nyomozást a gyanúsítottak ellen. A határozat indokolása szerint a gyanúsítottak vonatkozásában a cselekmény kiemelkedő tárgyi súlya miatt fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye. Továbbá mivel a nyomozás még kezdeti szakban van, fennáll annak veszélye is, hogy a tanúk esetleges befolyásolásával, bizonyítékok eltüntetésével a bizonyítási eljárást megnehezítenék. Az édesanya esetében a bíróság a bűnismétlés veszélyét is megállapíthatónak látta, mivel korábban már két alkalommal ítélték el kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt, egyik alkalommal a jelenlegihez nagyon hasonló tényállás mellett – mondta el Snellenperger Judit a letartóztatást elrendelő meghallgatás után.

A bíróság döntését az ügyész tudomásul vette, a gyanúsítottak és védőik azonban elsődlegesen szabadlábra helyezés, másodlagosan enyhébb kényszerintézkedés – házi őrizet - alkalmazása végett jelentettek be fellebbezést.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.