galéria megtekintése

Robbanómellényben aludt az Iszlám Állam törökországi vezetője

0 komment

MTI

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet törökországi vezetője, Yunus Durmaz egy csütörtök esti rendőrségi rajtaütés során robbantotta fel magát a délkelet-törökországi Gaziantepben - számolt be a török sajtó.

A Vatan című napilap értesülései szerint Durmaz az utóbbi napokban robbanóövvel a testén aludt, mivel attól tartott, hogy a rendőrség elkapja. Durmaz este 8 órakor észrevette, hogy a terrorelhárítás egységei közelítenek háza felé, ezért felment a tetőre és ott hozta működésbe a bombát. Üvegszilánkok szóródtak az utcára, a közeli házak ablakai betörtek, a bejárati vasajtó és az épület előtt álló autó megrongálódott.

Az akcióban a rendőröknek sikerült élve elfogniuk az öngyilkos merénylő testvérét, a szintén IÁ-tag Haci Ali Durmazt. Az épületben volt még Yunus Durmaz felesége és két kisgyermeke is. A ház legalsó szintjén tartózkodtak, ezért menekültek meg.

A Habertürk információja szerint a hatóságok az épületben 250 kilogramm robbanóanyagot találtak.

 

Először a családtagok igazolták az elkövető kilétét, majd DNS-teszttel is megerősítették Yunus Durmaz személyazonosságát.

Az Anadolu török állami hírügynökség azt közölte, hogy a gyanúsítottak senkivel sem érintkeztek, bár a helyiek néhány alkalommal látták Yunus Durmazt a tetőn, és a gyerekek is játszottak néha az utcán, de nem kerültek közelebb a szomszédokhoz. A nő saját bevallása szerint csak az élelmiszerboltba és a pékségbe járt ki. A család egy hónapja bérelte a házat, amelyért 350 török lírát (mintegy 35 ezer forint) fizettek.

Samil Tayyar, a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) gaziantepi képviselője a Twitteren azt írta: "Gaziantepben épp az Antalyaspor játszik fontos labdarúgó-mérkőzést, a merénylő a várost akarta vérbe borítani, a rendőrség súlyos katasztrófát előzött meg".

A Milliyet értesülése szerint Durmazék Gaziantepen belül minden hónapban különböző kerületekbe költözve bujkáltak.

Az Aksam című napilap úgy tudja, hogy Yunus Durmaz volt a felelős a tavaly június 5-ei diyarbakiri, a július 20-ai suruci, az október 10-ei ankarai, az idén január 12-ei és március 19-ei isztambuli, valamint a május elsejei gaziantepi öngyilkos merényletek megszervezéséért, illetve a végrehajtási parancsok kiadásáért.

Az Anadolu szerint az ankarai kettős merénylet után Yunus Durmaz egy időre Szíriába menekült. A hírügynökség úgy tudja, hogy a fejére 4 millió líra (mintegy 400 millió forint), míg a testvérére 1,5 millió líra (mintegy 150 millió forint) vérdíjat tűztek ki a hatóságok.

Csütörtökön munkaszüneti nap volt Törökországban, és a rendőrség előre figyelmeztetést adott ki, amely szerint fokozottabb annak veszélye, hogy az Iszlám Állam támadásokat hajt végre. A törökök május 19-én emlékeznek meg a köztársaság alapítójáról, Kemal Atatürkről, és ez egyúttal ifjúsági és sportnap.

Yunus Durmaz 1986-ban, Haci Ali Durmaz pedig 1997-ben született Gaziantepben.

Az utóbbi négy hónapban az Iszlám Állam több mint 190 feltételezett terroristáját vették őrizetbe Törökországban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.