galéria megtekintése

Munkahelyi borászkodásra is jutott a cégeknek kipörgetett hatmilliárdból

3 komment


Spirk József

Az EU-s pénzek elcsalásának legfőbb veszélye, hogy a ciklus végére azok a cégek kerülnek előnybe, amelyek hajlandóak belemenni a svindlikbe – jelentette ki Hadházy Ákos, az LMP társelnöke. Az ellenzéki politikus szerdai korrupcióinfóján arról beszélt, hogy a baráti cégeknek kipörgetett milliárdok kifejezetten ártanak a magyar gazdaságnak, az innováció, a szorgalom és a takarékosság helyett pedig az ügyeskedésre való hajlam számít a legfőbb értéknek.

A 26. Korrupcióinfón bemutatott projektekben kamu képzésekre kifizetett TÁMOP-os pénzekből támogattak nagy cégeket. A különösen tragikus az – mondta Hadházy –, hogy papíron ezeket a pénzeket is oktatási kiadásként könyvelték le. Pedig a projektek valójában leginkább azt demonstrálták, hogyan herdálták az oktatási kereteket.

Az LMP társelnöke szerint összességében alig indultak valódi beruházások az országban, ezért kellett alibi célokra kinyomni az uniós pénzeket. Ma Magyarországon a cégek még ingyen pénzből sem szívesen csinálnak beruházásokat, mert ahhoz vállalniuk kell a fenntartást, vagy munkahelyek teremtését. A kormány kiszámíthatatlan, ötletelő, sokszor egyik pillanatról a másikra államosító gazdaságpolitikája miatt pedig senki nem tervez ilyen feltételekkel szívesen, az alibi támogatásoknak viszont nincs az a kockázata, hogy vissza kellene őket fizetni. Ilyen példa a korábban bemutatott „nemzeti rugalmasság terv”, de ilyen a szerdai korrupcióinfón tárgyalt „képzési” projekt is.

A „TÁMOP 2.1.3-b/12/1 munkahelyi képzések középvállalkozásoknak a konvergencia régiókban” fantázianevű program keretében összesen 6 milliárd forintot osztottak szét. De már az adatokból is látszik, hogy ezeket a képzéseket senki nem vette igazán komolyan.

 
Hadházy Ákos
Hadházy Ákos
Veres Viktor / Népszabadság

Hadházy Ákos szerint az osztogatásra a legjellemzőbb példa, hogy egy zárszerkezeteket áruló cég alapvető borászati ismeretek képzést rendelt a keretből. A zárspecialista vállalkozás az SKC -Consulting Kft.-t bízta meg, hogy 300 órában, összesen 15 millió forintért, azaz 50 ezer forintos óradíjjal bővítse dogozói borászati ismereteit. Csak később, miután „változtak a feltételek”, kellett lemondani az oktatást. A cég egyébként három évvel korábban már képeztette magát a lean filozófiára is.

Más esetben egy takarítócég nyert olyan takarítói ismeretekre való oktatást, ahol 500 tanórában 30 ezer forintos óradíjjal javadalmazták a képzést végző cég munkatársait.

A politikus szerint döbbenetes szám jön ki, ha a hatmilliárdot elosztjuk a képzettek számával. A keretből összesen mintegy 300 cég kapott átlagosan 20 millió forintot és átlagosan 50 embert képeztek. Hadházy számításai szerint fejenként 400 ezer forintba kerültek a 100-150 órás takarító, higiénia, egészségvédelem, asszertív kommunikáció, targoncavezető és vállalatvezető képzések, ráadásul legtöbbször kamu közbeszerzésekkel választották ki a képzőcégeket. Rendszerint egyetlen ajánlatból „választottak” úgy, hogy az eredetileg becsült érték a megvalósulttal forintra megegyezett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.