galéria megtekintése

"Egyszerű antidemokratikus puccs" Csepregen

2 komment


Hajba Ferenc

Fegyelmi eljárást indít a csepregi képviselő-testület a város polgármestere, a fideszes Vlasich Krisztián ellen, akit fel is függesztettek tisztségéből. Az időközi választást már kiírták.

A vasi kisváros képviselő testülete önmagát már május végén feloszlatta. Négy képviselő még korábban, május közepén kezdeményezni akarta a feloszlatást a polgármesterrel szembeni bizalmatlanság miatt. Rabi Imre képviselő Facebook-bejegyzésében a bizalmatlanság okaként azt jelölte meg, hogy a polgármester többszöri írásban feltett kérdéseik ellenére sem hajlandó „bizonyítható módon" tájékoztatást adni a város pénzügyi helyzetéről.

Rabi Imre szerint már korábban is elszánták magukat a feloszlatásra, de akkor „egy budapesti fenyegető telefonhívás hatására" rövid időre megtorpant a testület. Május közepén azonban megpróbálkoztak a feloszlatással, ám a polgármester villámgyorsan berekesztette az ülést. Május 30-án aztán valóban feloszlatták önmagukat, e hét elején pedig a polgármestert fel is függesztették tisztségéből, és fegyelmi eljárást indítottak ellen.

Sürgősségi indítványukat – melyet a hét tagú testületből négyen nyújtottak be és szavaztak meg – azzal indokolták beadványukban: „A polgármester úr többszörösen súlyosan megsértette munkaköréből adódó kötelezettségeit, valamint felhatalmazás és utólagos beszámolás nélkül önkényesen, kötelező feladataink ellátását veszélyeztető módon rendelkezett a város anyagi erőforrásaival".

 

A vizsgálóbizottságnak harminc nap áll rendelkezésére az eljárás lefolytatására. Közben azonban – szeptember 25-én – időközi választást tartanak a városban. Ha a választásig fel akarják tárni a szerintük gyanús pénzügyi hátteret, igyekezniük kell. A polgármester személyes meghallgatása bizonyára elkerülhetetlen, kérdés, hogy ő szeptember 25-ig hajlandó lesz-e tájékoztatni a bizottságot.

Kérdéseinkkel megkerestük Vlasich Krisztiánt, aki közleményben válaszolt. Olyan dolgokat kérnek rajtam számon – írja –, melyeket korábban ők is megszavaztak a város költségvetésével. Szerinte „egyszerű antidemokratikus puccsról" van szó, az „oszlatók" célja, hogy megakadályozzák Csepreg fejlődését.

„Az nem fáj, hogy az oszlató négyek hataloméhségének áldozata lettem, de önző céljaikért sem hagyhatjuk Csepreg jövőjét feláldozni"

– írta a felfüggesztett polgármester.


Közben a helyi választási bizottság formai hiba miatt nem hagyta jóvá a szeptember 25-i szavazólapot. Megállapította, hogy az egyik képviselő-jelölt neve után a jelölő szervezet megnevezésének utolsó szavában (Mozgalom) az utolsó két betű között szóköz található. Ez a hiba a kiírt időpontig nyilván javítható, a választást nem késlelteti.

nyugat.hu úgy tudja, hogy Vlasich Krisztián ezúttal nem a Fidesz színeiben, hanem független jelöltként indul a választáson, noha Fideszes kötődései közismertek. Hende Csaba Szombathely országgyűlési képviselője és helyi Fideszesek is kampányolnak mellette.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.