galéria megtekintése

Egy év alatt építenék fel a Városliget múzeumait

2 komment


Szalai Anna
NOL

Újabb kormánydöntés várható a Városligetbe tervezett múzeumi negyedről. A határozat a projektcég előzetes várakozásai szerint még májusban, de mindenképpen még a nyári szünet előtt megszületik, és akár új irányt is szabhat a beruházásnak.

Talán ennek előszele L. Simon László államtitkár minapi kijelentése, miszerint az új Néprajzi Múzeum a Liget Budapest projekt keretében épülhet meg az Ötvenhatosok terének lebetonozott területein. Ezzel szemben néhány hete azt mondta „az új múzeumot nem biztos, hogy a Ligetben kell felépíteni”. Zoboki Gábor építész terve ezt a vonalat erősítette a Nemzeti Galéria és a Ludwig Múzeum közös épületének áthelyezésével a Városligetből a Budai Várba. Füleky Zsolt építésügyi államtitkár ötletpályázatot ígért a Szent György tér beépítésére.

A SANAA terve
A SANAA terve

Még ennél is több kérdést vet fel a projekt 150 milliárdos költségbecslése. Az indulás óta tudható, hogy az unió nem ad pénzt múzeumépítésre, legfeljebb közlekedésfejlesztésre lehetett volna némi pénzt becsatornázni. Csakhogy a főváros múlt héten elfogadott ötéves gazdasági programjába – beleértve az uniós fejlesztéseket is – csak az állatkert Pannon Park beruházása fért bele, miközben a kisföldalatti felújítása kimaradt. Egyszerre két megaprojektet – a Vár felújítása és a múzeumi negyed – aligha bír el az ország.

 

Az is árulkodó, hogy a Liget Projekt eddig mindig külön kormánydöntéssel jutott pénzhez. Az idei 15,8 milliárdos támogatás javát nem az új negyed, hanem a kiegészítő beruházások viszik el. Így a Szépművészeti Múzeum Román Csarnokának rekonstrukciója, az állatkert Pannon Parkjának, az Országos Múzeumi Raktározási és Restaurálási Központnak és a komáromi Csillag erőd beruházásának az előkészítése, illetve a Közlekedési Múzeum felújítása viszi el. Papcsák Ferenc kormánypárti képviselő – Zugló volt polgármestere és a Liget projekt buzgó támogatója – a Hír TV-nek azt mondta, hogy jövőre 30 milliárd forint juthat a Városliget megújítására.

Miközben még semmi sem dőlt el. Éles vita folyik a múzeumok helyszínéről, és kérdéses az is, hogy a fő attrakciót jelentő Galéria – Ludwig Múzeum közös épülete a dán Snohetta iroda egymásnak forduló piramisaira, vagy a japán SANAA egymásra rakott pavilonjaira hajaz majd. A zsűri ugyanis két első helyezettet hirdetett. Jelinek Balázs, a Városliget Zrt. projektigazgatója a hétfői szakmai beszélgetésen azt mondta, hogy erről meghívásos közbeszerzési eljáráson döntenek, amelynek dokumentációját most állítják össze, de az bizonyos, hogy a megvalósítási költségek erős hangsúlyt kapnak majd.

Csak ennek lezárása után kezdődhet meg a jelenleg egyévesre becsült tervezési folyamat, amelynek végére akár jelentős átalakuláson – méret, tömegformálás – mehet át a nyertes koncepció. Az engedélyezési procedúrával együtt ez akár a jövő év végéig húzódhat. Ezt követheti a kivitelezői közbeszerzési eljárás, amely egy ilyen nagy projekt esetén szintén hónapokig tartó folyamat akár több közbeszerzési döntőbizottsági aktussal.

Az építkezés így aligha kezdődhet meg 2017 nyara előtt. Jelinek Balázs a Népszabadság kérdésére elmondta, hogy az öt épületet egyszerre kezdik el építeni. Arra a felvetésre, miszerint egy ekkora volumenű építkezés megbéníthatja az egész környéket, Jelinek egy korábbi mérnök-tenderre hivatkozva úgy vélte: léteznek olyan logisztikai megoldások, amellyel ez kivédhető. Sőt a Városliget Zrt. a szigorú nemzetközi környezetvédelmi előírásoknak megfelelően kívánja megszervezni a munkát. S nem aggódnak a múzeumavatók 2018-as dátuma miatt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.